Διεθνή

Νέος γύρος αντιπαράθεσης Ε.Ε. και Φρουρών της Επανάστασης

Νέος γύρος αντιπαράθεσης Ε.Ε. και Φρουρών της Επανάστασης

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ένας νέος γύρος έντασης ανοίγει ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Τεχεράνη.

Ένας νέος γύρος έντασης ανοίγει ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την Τεχεράνη. Το επίδικο ζήτημα, αυτήν την φορά, είναι χαρακτηρισμός ως «τρομοκρατικής οργάνωσης» των Ιρανών «Φρουρών της Επανάστασης», ενός σώματος πνευματικών καθοδηγητών του καθεστώτος, που εμπλέκεται ενεργά στην καταστολή των διαδηλώσεων που απλώνονται σε ολόκληρη τη χώρα.

Ιδιαίτερα, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν προχθές ψήφισμα, με το οποίο καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της να προσθέσουν τους Φρουρούς της Επανάστασης στον κατάλογο της ΕΕ με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης, του ιδεολογικού στρατού της Ισλαμικής Δημοκρατίας, προειδοποίησε, από την πλευρά του, την Ευρωπαϊκή Ένωση για το «λάθος» που θα συνιστούσε στα μάτια του η προσθήκη τους στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων, όπως ισχυρίζεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Αν οι Ευρωπαίοι κάνουν λάθος, θα πρέπει να υποστούν τις συνέπειες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανώτατος Διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της οντότητας.

Υπενθυμίζεται ότι οι ευρωβουλευτές υιοθέτησαν προχθές ψήφισμα με το οποίο καλούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της να συμπεριλάβουν τους    Φρουρούς της Επανάστασης στον κατάλογο της Ευρώπης με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις», δεδομένου ότι οι Φρουροί θεωρούνται από τους ειδικούς ως η πιο ισχυρή στρατιωτική δύναμη και δύναμη ασφαλείας της χώρας.

Οι Φρουροί της Επανάστασης εμπλέκονται στην καταστολή των διαδηλωτών που κινητοποιήθηκαν κατά της εξουσίας μετά τον θάνατο της Μαχσα Αμινι τον περασμένο Σεπτέμβριο, αλλά και «στην προμήθεια drones στη Ρωσία», στο πλαίσιο του πολέμου που συνεχίζεται στην Ουκρανία.

Αρκετοί διπλωμάτες δήλωσαν ότι η ΕΕ δεν έχει λάβει ακόμη απόφαση σχετικά με την καταχώριση των Φρουρών ως «τρομοκρατικής οργάνωσης». Από την άλλη, σύμφωνα με τους ίδιους διπλωμάτες, η ΕΕ θα επιβάλει νέες κυρώσεις σε 37 ιρανικά πρόσωπα ή οντότητες που εμπλέκονται στην καταστολή των διαδηλώσεων.

Σημειώνεται ότι οι Φύλακες επιβλέπουν το Bassij, ένα ισλαμικό εθελοντικό σώμα, το οποίο έχει αναπτυχθεί ενόψει των διαδηλώσεων που πυροδότησε ο θάνατος της Μαχσα Αμινι, η οποία πέθανε αφού συνελήφθη από τον αντιπρόεδρο της αστυνομίας για παραβίαση του ενδυματολογικού κώδικα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Εκατοντάδες είναι οι άνθρωποι που έχουν συλληφθεί και βασανιστεί κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments