Διεθνή

Ποιος είναι ο ακροδεξιός ακτιβιστής που βάζει φωτιά στο Κοράνι και στις σχέσεις Τουρκίας – Σουηδίας;

Ποιος είναι ο ακροδεξιός ακτιβιστής που βάζει φωτιά στο Κοράνι και στις σχέσεις Τουρκίας – Σουηδίας;

Πηγή Φωτογραφίας: protothema/paraskhnio

Ο Ράσμους Πάλουνταν έβαλε φωτιά στο Κοράνι μπροστά στην τουρκική πρεσβεία, όπως είχε προαναγγείλει, και συνέχισε μια προσωπική «παράδοση» στην απαράδεκτη αυτή τακτική.

Ο Ράσμους Πάλουνταν έβαλε φωτιά στο Κοράνι μπροστά στην τουρκική πρεσβεία, όπως είχε προαναγγείλει, και συνέχισε μια προσωπική «παράδοση» στην απαράδεκτη αυτή τακτική.

Ο Πάλουνταν είναι Σουηδός πολίτης με καταγωγικές ρίζες στην Δανία, είναι 41 χρονών και ασκεί το επάγγελμα του δικηγόρου Δανός και Σουηδός. Ο εξτρεμιστής με την διπλή υπηκοότητα ηγείται μιας ακροδεξιάς οργάνωσης, της «Σκληρής Γραμμής» (=Hard Line).

Το κάψιμο του Κορανίου δημοσίως, συνήθως σε γειτονιές με μεγάλο πληθυσμό μεταναστών, είναι το «σήμα κατατεθέν» του. Στόχος του είναι να δημιουργήσει να αποδείξει ότι η μετανάστευση προκαλεί παραβατικότητα, γιατί θεωρεί ότι οι μουσουλμάνοι είναι από τη φύση τους βίαιοι.

Στη Σουηδία, η ακροδεξιά ρητορική του Ράσμους Πάλουνταν βρίσκει απήχηση σε ξενοφοβικά κοινωνικά περιθώρια, όπου υπάρχει μια προγενέστερη σύνδεση της εγκληματικότητας με μεγάλους μεταναστευτικούς πληθυσμούς. Ως εκ τούτου, έχει κάνει το Ισλάμ ένα από τα αγαπημένα του σημεία αναφοράς, όπως ακριβώς έπραξε και στην Στοκχόλμη το περασμένο Σάββατο.

Πριν από τρία χρόνια, ο Ράσμους Πάλουνταν είχε υποβάλει αίτημα για χορήγηση άδειας, προκειμένου να διαδηλώσει στην Στοκχόλμη, στο οποίο ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κάψει δημοσίως αντίγραφα του Κορανίου σε πέντε συνοικίες της σουηδικής πρωτεύουσας, στο όνομα της «ελευθερίας της έκφρασης ενάντια στον εξισλαμισμό της κοινωνίας»  και «για να ταπεινώσει τον ψευδοπροφήτη Μωάμεθ, ο οποίος είναι παιδόφιλος».

Ωστόσο, ο Πάλουνταν δεν είχε λάβει άδεια να εισέλθει στη Σουηδία και του είχε μάλιστα επιβληθεί απαγόρευση διαμονής για τα επόμενα δύο χρόνια. Αλλά οι υποστηρικτές του είχαν βιντεοσκοπηθεί να καθυβρίζουν το Ισλάμ και του είχαν ζητήσει να κάψει το ιερό κείμενο των μουσουλμάνων μπροστά σε ένα τζαμί, στο Μάλμε. Παρά τις εκκλήσεις για ηρεμία από αρκετούς ιμάμηδες, η πρόκληση είχε πετύχει τον στόχο της και είχαν ξεσπάσει επεισόδια. Την ίδια χρονιά, ο ακροδεξιός ακτιβιστής συνελήφθη στη Γαλλία και εκδόθηκε, επειδή προκάλεσε εκ νέου προβλήματα.

Τον Απρίλιο του 2022, η επίσκεψή του εγκρίνεται από τις σουηδικές δημόσιες αρχές. Ταξιδεύει σε πολλές πόλεις, το Λινκόπινγκ, το Νόρκεπινγκ, το Ρίνκεμπι στα προάστια της Στοκχόλμης, μετά το Μάλμε όπου καίει ξανά ένα Κοράνι, προκαλώντας αντιδιαδηλώσεις.  Η βία είναι τέτοια που παρεμβαίνει η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντεσον, λέγοντας ότι στη Σουηδία,  «ο καθένας μπορεί να εκφράσει την άποψή του, είτε είναι καλός είτε κακόγουστος. Και ό,τι και να το σκεφτείς, δεν μπορείς να απαντήσεις με βία. Γιατί αυτό ακριβώς ψάχνει ο Ράσμους Πάλουνταν, δρα μόνο με τη βία».

Μετά το κάψιμο των βιβλίων το Σάββατο, η σουηδική κυβέρνηση καταδίκασε την πρόκληση, αλλά η βλάβη στις σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και την Σουηδία είχε ήδη προκληθεί. Αυτήν ακριβώς την φωτιά προσπαθούν να σβήσουν η Σουηδία, το ΝΑΤΟ και η Τουρκία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments