Διεθνή

Ηνωμένο Βασίλειο προς πώληση: Πώς οι πλούσιοι κατέχουν βρετανική περιουσία μέσω υπεράκτιων εταιρειών

Ηνωμένο Βασίλειο προς πώληση: Πώς οι πλούσιοι κατέχουν βρετανική περιουσία μέσω υπεράκτιων εταιρειών
Αποκλειστικό Guardian: Το νέο μητρώο φωτίζει πώς επιχειρηματίες, μέλη της βασιλικής οικογένειας του Κόλπου και κράτη όπως η Κίνα έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια μέσω υπεράκτιων δικαιοδοσιών

Ο πρόεδρος του BBC, Richard Sharp, περισσότεροι από 20 συντηρητικοί δωρητές, μια σειρά από δισεκατομμυριούχους επιχειρηματίες και ο οδηγός της Formula 1, Lewis Hamilton, είναι μεταξύ εκείνων που έχουν δηλώσει ότι κατέχουν ιδιοκτησία στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω υπεράκτιων δικαιοδοσιών, σύμφωνα με έρευνα του Guardian.

Οι δηλώσεις γίνονται στο νέο μητρώο υπερπόντιων οντοτήτων της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο εισάγεται για να αυξήσει τη διαφάνεια και να βοηθήσει τις φορολογικές αρχές, δείχνοντας τους τελικούς ιδιοκτήτες βρετανικής περιουσίας που κρατούνται σε υπεράκτια. Φωτίζει πώς πλούσιοι επιχειρηματίες, βασιλικοί του Κόλπου και κράτη όπως η Κίνα έχουν νόμιμα αγοράσει δισεκατομμύρια λιρών περιουσίας κυρίως στο Λονδίνο, συχνά μέσω δικαιοδοσιών όπως οι Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι (BVI) και τα Channel Islands.

Ο Σαρπ, ο οποίος δέχεται πιέσεις για ένα δάνειο που εξασφάλισε ο Μπόρις Τζόνσον, είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος 4 εκατομμυρίων λιρών στο Λονδίνο που κατέχεται μέσω καταπιστεύματος που εδρεύει στο Τζέρσεϊ. Ένας εκπρόσωπος της Sharp είπε: «Ο κ. Sharp είναι βρετανικός πολίτης, έχει την κατοικία του στο Ηνωμένο Βασίλειο και ήταν πάντα σχολαστικός στο να πληρώνει πάντα ολόκληρο το ποσό του φόρου εδώ. Το εν λόγω διαμέρισμα είναι το σπίτι της ηλικιωμένης μητέρας του Richard.

«Όπως πολλοί γονείς, σκέφτεται πώς να φροντίσει τα παιδιά του μετά το θάνατό του. Αυτή η συμφωνία δεν αφορά ένα προσωπικό φορολογικό όφελος για αυτόν, καθώς πληρώνει περισσότερους φόρους στο Ηνωμένο Βασίλειο βάσει αυτής της συμφωνίας, αλλά για τον προγραμματισμό του για παροχή για τα παιδιά του». Ο Χάμιλτον κατέχει ένα ακίνητο 16,5 εκατομμυρίων λιρών στο Κένσινγκτον μέσω του BVI. Ο εκπρόσωπός του είπε ότι δεν κέρδισε φορολογικά οφέλη από τη ρύθμιση.

Η Yoko Ono επιβεβαιώνεται ως ιδιοκτήτρια του πρώτου σπιτιού του εκλιπόντος συζύγου της John Lennon στο Wavertree του Λίβερπουλ, μέσω μιας εταιρείας που έχει συσταθεί στην πολιτεία Delaware των ΗΠΑ.

Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής, το μητρώο Companies House περιείχε 17.754 οντότητες στο εξωτερικό, με χιλιάδες ακόμη να αναμένονται να εγγραφούν πριν από την προθεσμία της 31ης Ιανουαρίου. Με το 55% όλων των ιδιοκτητών στο εξωτερικό να έχουν δηλωθεί μέχρι σήμερα, το μητρώο δείχνει ότι οι βασιλικές οικογένειες των κρατών του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Κατάρ κατέχουν περίπου 1 δισεκατομμύριο λίρες βρετανικής περιουσίας μέσω φορολογικών παραδείσων όπως το Jersey και το BVI. Δείχνει επίσης ότι η Chinese Investment Corporation, ένας βραχίονας της κινεζικής κυβέρνησης, κατέχει ιδιοκτησία τουλάχιστον 580 εκατομμυρίων λιρών μέσω υπεράκτιων οντοτήτων, συμπεριλαμβανομένων κέντρων διανομής ζωτικής σημασίας για τη ροή βρετανικών αγαθών, όπως τα τρόφιμα.

Οι κινεζικές επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πηγή ανησυχίας και διχασμού εντός της κυβέρνησης, με ορισμένους βουλευτές να χαιρετίζουν τη ροή μετρητών στη Βρετανία, ενώ άλλοι έχουν εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με τον ρόλο που διαδραματίζουν η Κίνα και οι κινεζικές εταιρείες σε στρατηγικά περιουσιακά στοιχεία.

Οι συντηρητικοί δωρητές στο μητρώο περιλαμβάνουν δύο συναδέλφους του, τον Irvine Laidlaw, ο οποίος δώρισε περίπου 3,2 εκατομμύρια λίρες όταν το κόμμα ήταν στην αντιπολίτευση, και ο Stanley Fink, πρώην ταμίας του κόμματος, ο οποίος έχει δώσει περίπου 3,7 εκατομμύρια £ σε 20 χρόνια. Ο Φινκ κατέχει μέρος του κτιρίου του ξενοδοχείου St Pancras Renaissance μέσω ενός οχήματος που εδρεύει στο Γκέρνσεϊ. Είπε: «Από όσο γνωρίζω και πιστεύω ότι δεν έχω κερδίσει κανένα φορολογικό όφελος από αυτή τη δομή». Είπε ότι η συμφωνία είχε δομηθεί έτσι όταν του δόθηκε η ευκαιρία να επενδύσει.

Ο Laidlaw, ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί από τους Lords, έχει ένα χαρτοφυλάκιο γραφείων και κατοικιών που διατηρούνται μέσω τουλάχιστον εννέα εταιρειών που εδρεύουν στο Isle of Man. Ο Laidlaw δεν έχει απαντήσει σε αίτημα για σχολιασμό. Άλλοι δωρητές των Τόρις με περιουσία του Ηνωμένου Βασιλείου στην ανοικτή θάλασσα περιλαμβάνουν τους δισεκατομμυριούχους αδελφούς Ρούμπεν, κατασκευαστές ακινήτων με 106 οχήματα που εκτείνονται από το BVI έως το Γκέρνσεϊ. Εκπρόσωπος της Reuben Brothers δήλωσε: «Όλες οι οντότητες υπόκεινται σε βρετανικούς φόρους και τυχόν οφειλόμενοι φόροι έχουν πληρωθεί σύμφωνα με το HMRC».

Ο Wafic Saïd, ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος που πιστώνεται ότι βοήθησε τη Σαουδική Αραβία να αγοράσει βρετανικά όπλα το 1985 στη μεγαλύτερη συμφωνία όπλων στην ιστορία, γνωστή ως al-Yamamah, αναφέρεται ως ένας από τους τελικούς ιδιοκτήτες μιας εταιρείας των Βερμούδων που κατέχει μια εμπορική ιδιοκτησία στο City του Λονδίνου.

Είπε: «Όπως και με πολλούς άλλους ξένους επενδυτές, η οικογένειά μου κατέχει ορισμένες επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω εταιρειών του εξωτερικού. Είμαι βέβαιος ότι είναι απολύτως νόμιμο. Σε κάθε περίπτωση, δεν είμαι κάτοικος Ηνωμένου Βασιλείου και δεν είμαι δικαιούχος του καταπιστεύματος που κατέχει αυτό το ακίνητο.»

Ο Guardian πιστεύει ότι υπάρχει δημόσιο συμφέρον για αναφορά σχετικά με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και τις δομές ιδιοκτησίας πλούσιων, πολιτικά συνδεδεμένων ανθρώπων και ανθρώπων με επιρροή.

Το νέο μητρώο ξεκίνησε πέρυσι. Τα άτομα έχουν προθεσμία έως τις 31 Ιανουαρίου για να δηλώσουν ότι είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες εταιρειών στο εξωτερικό που κατέχουν ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα τρία τέταρτα των εγγεγραμμένων εταιρειών εδρεύουν σε πέντε δικαιοδοσίες: το BVI, το Jersey, το Isle of Man, το Guernsey και το Λουξεμβούργο. Simon Reuben και Nick Candy. Οι δωρητές των Τόρις κατέχουν ακίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω περισσότερων από 150 υπεράκτιων εταιρειών Διαβάστε περισσότερα Η κατοχή ακινήτων μέσω υπεράκτιων εταιρειών είναι νόμιμη και ορισμένα άτομα μπορεί να έχουν γνήσιους και νόμιμους προβληματισμούς σχετικά με το απόρρητο ή την ασφάλεια ή επαγγελματικούς λόγους για τη χρήση τους. Οι ειδικοί λένε ότι μπορεί να γίνει για να ελαχιστοποιηθεί η φορολογική υποχρέωση ενός ατόμου ως ιδιοκτήτη ή αγοραστή ενός ακινήτου ή, μέχρι τώρα, για να επιτραπεί η κατοχή ενός ακινήτου ανώνυμα. Ορισμένοι επενδυτές αναφέρουν επίσης τη σταθερότητα του φορολογικού καθεστώτος σε δικαιοδοσίες όπως το Jersey και το Guernsey ως λόγο που οι εταιρείες τους εδρεύουν εκεί ή μπορεί να ζουν στο εξωτερικό.

«Ιστορικά, υπήρξαν μερικά πραγματικά μεγάλα φορολογικά πλεονεκτήματα από την κατοχή ακινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσω υπεράκτιων εταιρειών», δήλωσε ο Robert Palmer, ο εκτελεστικός διευθυντής του ομίλου εκστρατειών Tax Justice UK. «Η κυβέρνηση έχει κλείσει πολλά από αυτά, αλλά υπάρχουν ακόμα τρόποι που μπορείτε να πληρώσετε λιγότερους φόρους κατέχοντας ακίνητα μέσω υπεράκτιων εταιρειών». Οι πολιτικοί έχουν αναλάβει δράση για να καταστήσουν ακριβότερη την ιδιοκτησία της ιδιοκτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου μέσω υπερπόντιων εταιρειών, επιβάλλοντας τέλος χαρτοσήμου 15% και ετήσια χρέωση £3.800 έως £244.750 για τα πιο ακριβά ακίνητα. Ωστόσο, παρά αυτές τις κινήσεις, χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθούν να διατηρούν τα περιουσιακά τους στοιχεία μέσω υπεράκτιων δικαιοδοσιών.

Εκατοντάδες εγγραφές στο μητρώο δεν αποκαλύπτουν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες πολλών υπερπόντιων εταιρειών, επειδή ανήκουν σε μυστικά καταπιστεύματα που βασίζονται σε offshore. Οι τελικοί κάτοχοι αυτών έχουν εγγραφεί και είναι διαθέσιμοι στην HMRC αλλά όχι στο ευρύ κοινό. Όσοι κατονομάζονται στο μητρώο έχουν συμμορφωθεί με τις νομικές τους υποχρεώσεις δηλώνοντας την ιδιοκτησία τους.

Πηγή: the guardian.com/Rowena Mason, Rob Davies,Henry Dyer

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments