Διεθνή

ΗΠΑ και Ολλανδία σε συνομιλίες τελευταίας σειράς για μπλοκ εξαγωγών τσιπ στην Κίνα

ΗΠΑ και Ολλανδία σε συνομιλίες τελευταίας σειράς για μπλοκ εξαγωγών τσιπ στην Κίνα

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Αμερικανοί και Ολλανδοί αξιωματούχοι συνήψαν συμφωνία στην Ουάσιγκτον αργά την Παρασκευή για να επιβάλουν νέους περιορισμούς στις εξαγωγές στην εξαγωγή προηγμένης τεχνολογίας μικροτσίπ στην Κίνα

Αμερικανοί και Ολλανδοί αξιωματούχοι συνήψαν συμφωνία στην Ουάσιγκτον αργά την Παρασκευή για να επιβάλουν νέους περιορισμούς στις εξαγωγές στην εξαγωγή προηγμένης τεχνολογίας μικροτσίπ στην Κίνα, δήλωσαν στο POLITICO δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Η συμφωνία είναι μια σημαντική νίκη για την Ουάσιγκτον στις προσπάθειές της να σταματήσει την άνοδο της Κίνας ως τεχνολογικής υπερδύναμης. Θα σταματήσει συγκεκριμένα ορισμένες από τις πωλήσεις προηγμένου εξοπλισμού εκτύπωσης με μικροτσίπ από τον ολλανδικό γίγαντα ASML, μια από τις λίγες εταιρείες στον κόσμο που είναι σε θέση να παράγει τους εκτυπωτές που χρειάζονται για την κατασκευή ημιαγωγών υψηλής τεχνολογίας που βρίσκονται στο επίκεντρο του αυξανόμενου τεχνολογικού πολέμου μεταξύ των ΗΠΑ και Κίνα.

Οι άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα είπαν ότι η ολλανδική κυβέρνηση θα εργαστεί τώρα για τις νομικές λεπτομέρειες για την εφαρμογή των λεπτομερειών της συμφωνίας. Οποιεσδήποτε απαγορεύσεις εξαγωγών θα χρειαστούν πιθανότατα μήνες για να τεθούν σε ισχύ, πρόσθεσε ο λαός, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας για να συζητήσει τις εσωτερικές συζητήσεις.

Η συμφωνία αναμένεται να κλονίσει τις σχέσεις μεταξύ της Χάγης και άλλων πρωτευουσών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς θα δημιουργήσει ένα παράλληλο καθεστώς ελέγχου των εξαγωγών μεταξύ των ΗΠΑ, της Ολλανδίας και άλλων που αμφισβητεί την κοινή στάση της ΕΕ έναντι της Κίνας. Επί του παρόντος, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συντονίζουν κατά κύριο λόγο τέτοιες πολιτικές σε όλο το μπλοκ των 27 χωρών.

Στις συνομιλίες στην Ουάσιγκτον συμμετείχαν επίσης η Ιαπωνία, η οποία ελέγχει άλλα κρίσιμα μέρη της αγοράς εξοπλισμού τσιπ. Οι συζητήσεις συνεχίζονται εδώ και πολλούς μήνες και εντάθηκαν όταν οι ΗΠΑ επέβαλαν τους δικούς τους περιορισμούς στις εξαγωγές στην προηγμένη τεχνολογία chip στην Κίνα τον Οκτώβριο. Η είδηση ​​της συμφωνίας μεταδόθηκε αρχικά από το Bloomberg.

Η Ολλανδία είναι βασικός παίκτης στη στρατηγική των ΗΠΑ να διακόψουν τις προμήθειες μικροτσίπ στην Κίνα. Η Ιαπωνία έχει σηματοδοτήσει πριν είναι πρόθυμη να παίξει μαζί με τις ΗΠΑ, αλλά η Ολλανδία είχε κρατήσει πιο προσεκτική στάση στο παρελθόν, γνωρίζοντας καλά ότι ένα μπλοκ πωλήσεων στην Κίνα θα βλάψει το βιβλίο παραγγελιών και τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της ASML. «Κατανοούμε ότι έχουν γίνει βήματα προς μια συμφωνία μεταξύ των κυβερνήσεων, η οποία, κατά την κατανόησή μας, θα επικεντρωθεί στην προηγμένη τεχνολογία κατασκευής τσιπ, συμπεριλαμβανομένων, ενδεικτικά, προηγμένων εργαλείων λιθογραφίας. Πριν τεθεί σε ισχύ πρέπει να είναι λεπτομερής εκδοθεί και ενσωματωθεί στη νομοθεσία, κάτι που θα πάρει χρόνο», ανέφερε η ASML σε δήλωση.

Οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει μήνες αποδοκιμάζοντας την Ολλανδία για την ανάγκη να υιοθετηθεί μια ισχυρή πολιτική γραμμή κατά της Κίνας, σύμφωνα με τρεις αξιωματούχους που εμπλέκονται άμεσα σε αυτές τις συζητήσεις. Η Ουάσιγκτον προσέλκυσε τη Χάγη προσκαλώντας τη να φιλοξενήσει τη φετινή Σύνοδο Κορυφής για τη Δημοκρατία, μια ετήσια εκδήλωση που ξεκίνησε ο Λευκός Οίκος για την ενίσχυση των δημοκρατικών αξιών παγκοσμίως.

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, όπου συζήτησαν πώς να «ανταποκριθούν ειλικρινά στις προκλήσεις της Κίνας», είπε ο αμερικανός ηγέτης στους δημοσιογράφους πριν από τη συνάντηση.

Οι περιορισμοί στις εξαγωγές αναμένεται να στοχεύουν ορισμένες από τις λεγόμενες μηχανές λιθογραφίας βαθιάς υπεριώδους (DUV) της ASML. Οι περιορισμοί θα ενίσχυαν περαιτέρω τις πωλήσεις της ASML στην Κίνα, αφού οι εξαγωγές της ακόμη πιο προηγμένων μηχανημάτων ακραίας υπεριώδους (EUV) απέτυχαν να λάβουν την έγκριση των ολλανδικών αρχών από το 2019.

Η Κίνα αντιπροσωπεύει το 18% του βιβλίου παραγγελιών της ASML, δήλωσε ο Οικονομικός Διευθυντής της, Ρότζερ Ντασέν, σε συνέντευξή της νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, στο περιθώριο των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας. Ωστόσο, η απαγόρευση δεν θα γινόταν αμέσως αισθητή, επειδή η ζήτηση για τα μηχανήματα της παγκοσμίως εξακολουθεί να υπερτερεί αυτής που μπορεί να κατασκευάσει η εταιρεία. Μέρος των συζητήσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών των ΗΠΑ και της Ολλανδίας αφορούσε το όριο για τον καθορισμό του πότε η τεχνολογία των τσιπ είναι προηγμένη, και επομένως είναι στρατηγικά σημαντική. Στη βιομηχανία, τα τσιπ με μονοψήφια νανόμετρα θεωρούνται πιο προηγμένα από αυτά με διψήφια νανόμετρα. Οι μηχανές EUV είναι στην καλύτερη θέση για την κατασκευή αυτών των μονοψήφιων τσιπ, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις οι μηχανές DUV μπορούν να “ενισχύονται” όταν συνδυάζονται με άλλη τεχνολογία, γεγονός που αυξάνει τη στρατηγική τους αξία στη διελκυστίνδα για την τεχνολογία τσιπ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της ASML, Peter Wennink, δήλωσε στους δημοσιογράφους αυτή την εβδομάδα ότι θα χρειαστούν «μήνες» για να διευκρινιστούν οι λεπτομέρειες μιας συμφωνίας υψηλού επιπέδου.

Πηγή: politico.eu/PIETER HAECK, BRENDAN BORDELON,MARK SCOTT

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments