Κόσμος

Ηandelsblatt: Οι εξαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία σταματούν και πάλι

Ηandelsblatt: Οι εξαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία σταματούν και πάλι

Πηγή Φωτογραφίας: capital.gr/abcnet.gr

Οι εξαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία σταματούν και πάλι.

Οι εξαγωγές τροφίμων από την Ουκρανία σταματούν και πάλι. Το Κίεβο κατηγορεί τη Ρωσία ότι εμποδίζει μαζικά τις εξαγωγές. “Υπάρχουν περισσότερα από 100 φορτηγά πλοία με σιτηρά εγκλωβισμένα στον Βόσπορο, επειδή οι Ρώσοι αξιωματούχοι καθυστερούν σκόπιμα τις συμφωνημένες επιθεωρήσεις των πλοίων”, δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Γεωργίας Μικόλα Σόλσκι στη Handelsblatt. Και αυτό παρά τη διεθνή συμφωνία για τη διατήρηση του εξαγωγικού διαδρόμου μέσω της Μαύρης Θάλασσας ελεύθερου.

Ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Επιχειρήσεων με έδρα το Κίεβο, ένας εμπορικός σύνδεσμος ευρωπαϊκών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην Ουκρανία, κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου και, ως εκ τούτου, απευθύνθηκε στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και στον Τούρκο απεσταλμένο Γιαγκμούρ Αχμέτ Γκιουλντέρε: Ο αριθμός των επιθεωρήσεων των φορτηγών πλοίων μεταφοράς σιτηρών στην Κωνσταντινούπολη έχει μειωθεί δραματικά, με καθυστερήσεις αρκετών εβδομάδων για τα πλοία, είπε.

Ο λόγος, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Eba, Οξάνα Μιρόνκο, είναι ότι από τις αρχές Ιανουαρίου οι Ρώσοι επιθεωρητές ψάχνουν μόνο δύο με τρία πλοία την ημέρα, ενώ πριν οι επιθεωρήσεις γίνονταν σχεδόν διψήφιοι αριθμοί καθημερινά. Τώρα, 25 επιθεωρήσεις την ημέρα είναι απαραίτητες λόγω της βιασύνης των φορτηγών πλοίων που φέρνουν σιτηρά από την Ουκρανία, δήλωσε ο Μιρόνκο.

Η Ρωσία είχε αποκλείσει όλα τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας για αρκετούς μήνες μετά την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Μόλις τον Ιούλιο συμφωνήθηκε η “Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας”: ένας διάδρομος μέσω της Μαύρης Θάλασσας, η οποία εξορύσσεται στη βόρεια ακτή. Ουκρανοί πιλότοι καθοδηγούν φορτηγά πλοία από όλο τον κόσμο από τρία λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας μέσω εσωτερικών υδάτων στην ανοιχτή θάλασσα.

Σε ένα κέντρο καταστάσεων στην Κωνσταντινούπολη, εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ ελέγχουν αν τα φορτηγά αυτά έχουν φορτώσει μόνο αγροτικά προϊόντα όταν έρχονται από την Ουκρανία. Και αν δεν έχουν όπλα στο αεροσκάφος κατά το ταξίδι της επιστροφής.

Η συμφωνία για τα σιτηρά λήγει λίγες ημέρες πριν από την επέτειο της έναρξης του πολέμου

Η συμφωνία, με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και της Τουρκίας, καλύπτει την εξαγωγή σιτηρών και άλλων βασικών γεωργικών προϊόντων, όπως ηλιόσποροι για μαγειρικό λάδι, καθώς και λιπάσματα και αμμωνία. Τον Νοέμβριο, η συμφωνία παρατάθηκε για άλλες 120 ημέρες. Συνεπώς, θα λήξει λίγες ημέρες πριν από την επέτειο της έναρξης του πολέμου, εάν δεν παραταθεί εκ νέου.

Η επιβράδυνση των ρωσικών εξαγωγών επιδεινώνεται από τις απώλειες των καλλιεργειών στην Ουκρανία λόγω του πολέμου. Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει οδηγήσει σε τεράστιες απώλειες καλλιεργειών στη χώρα του, δήλωσε ο υπουργός Γεωργίας Σόλσκι: αντί για 107 εκατομμύρια τόνους το προηγούμενο έτος, οι αγρότες θα μπορούσαν να συγκομίσουν μόνο 65 έως 67 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, αραβόσιτου, ελαιοκράμβης και καλλιεργειών όπως φασόλια, σόγια και ηλιόσπορους κατά το πολεμικό έτος 2022.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments