Διεθνή

Ο Ερντογάν, οι απειλές και ο Ταιφούν

Ο Ερντογάν, οι απειλές και ο Ταιφούν

Πηγή Φωτογραφίας: protothema

Σε νέες απειλές εναντίον της Ελλάδας προχωρεί ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν.

Σε νέες απειλές εναντίον της Ελλάδας προχωρεί ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Αυτήν την φορά η αναθεωρητική και ανθελληνική ρητορική του συνοδεύεται από την απειλή της χρήσης του πυραύλου Ταιφούν, οι δυνατότητες, καθώς και η αγορά των οποίων αρχίζουν να αμφισβητούνται σοβαρά.

Πιο ειδικά, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερτνογάν εκτοξεύει απειλές εναντίον της Ελλάδας με τον πύραυλο Ταιφούν, υποστηρίζοντας ότι «με τον πύραυλο Ταιφούν κάνουμε προετοιμασίες! Δεν θα καθόμαστε με δεμένα τα χέρια στις ενέργειες που στοχεύουν με την ασφάλειά μας».

Ο Τούρκος πρόεδρος απευθύνθηκε ειρωνικά προς την Ελλάδα, λέγοντα «γιατί πιάνει πανικός τους Έλληνες; Ας φτιάξουν κι εκείνοι έναν Tayfun»: «Φυσικά, μετά, πανικοβάλλονται όταν λέμε Tayfun. Γιατί σε πιάνει πανικός καλέ μου; Δηλαδή, εμείς δεν θα κάνουμε τις δικές μας προετοιμασίες; Κάναμε τον Tayfun. Εντάξει. Αυτή τη στιγμή έχει βεληνεκές 560 χλμ. Αλλά κι εγώ είπα  στην αμυντική μας βιομηχανία, ‘560 χλμ δεν είναι αρκετά. Θα το φτάσετε στα 1000 χλμ. Φτιάξτο κι εσύ, Έλληνα! Φτιάξτο κι εσύ, να έχεις κι εσύ. Αυτό είναι το βήμα που κάναμε εμείς. Γιατί τους ενοχλεί αυτό; Δεν είναι δυνατόν να καθόμαστε με δεμένα τα χέρια απέναντι σε ενέργειες που στοχεύουν στην ασφάλεια της χώρας μας. Θα συνεχίσουμε να απαντάμε σε αυτούς και νομικά και αλλά και στο πεδίο».

Ο νέος πύραυλος Ταιφούν θεωρείται ότι έχει υπερεκτιμηθεί από αρκετούς αναλυτές. Συγκεκριμένα, υποστηρίζεται ότι ο εν λόγω πύραυλος είναι ζήτημα εάν έχει περιέλθει στη διάθεση του τουρκικού στρατού.

Ο αντιστράτηγος ε. α. Λάζαρος Καμπουρλίδης, πρώην ηγετικό στέλεχος των ελληνικών εθνικών μυστικών υπηρεσιών μας στην Τουρκία, τονίζει σε άρθρο του στον ιστότοπο ενημέρωσης Inkomotini, στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου ότι η επίκληση του πυραύλου Ταιφούν πρέπει να ενταχθεί και στις πολιτικές ανάγκες της προεκλογικής εκστρατείας.

Η παρουσίαση της δήθεν «επιτυχημένης» δοκιμαστικής βολής του «Tayfun» την περίοδο αυτή όπου η κρίση με τη χώρα μας κλιμακώνεται, προκαλεί ερωτηματικά αναφορικά με το βαθμό αξιοπιστίας της είδησης, αφού δεν υπήρξε καμία επίσημη ανακοίνωση, ούτε από πλευράς εταιρίας (Roketsan) ούτε από πλευράς του Τουρκικού Υπουργείου Εθνικής Άμυνας καθώς και της Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας (SSM), κατά παράβαση της υφιστάμενης πρακτικής σε αντίστοιχες περιπτώσεις.

Επιπλέον, τονίζεται ότι ο πύραυλος Ταιφούν έτυχε ιδιαίτερης προβολής από τα τουρκικά ΜΜΕ η στιγμή της εκτόξευσης του πυραύλου, αλλά δεν προβλήθηκε η προσβολή του στόχου, κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα εύκολο με τα Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα (ΜΕΑ) αλλά και με τους δορυφόρους που διαθέτει η Άγκυρα.

Ακόμη, επισημαίνεται καίρια ότι «αμέσως μετά την εκτόξευση,  όλες οι σχετικές με τέτοια θέματα εκπομπές στην τουρκική τηλεόραση, εστίασαν στο μήνυμα που μεταφέρεται προς την Αθήνα, τονίζοντας μάλιστα σε χάρτη ποιες ελληνικές πόλεις μπορούν να αποτελέσουν στόχο από διάφορα σημεία εκτόξευσης της Τουρκίας».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments