Οικονομία

Χατζηδάκης: Σχέδιο για ΕΦΑΠΑΞ επίδομα σε όσους δεν πήραν προσωπική διαφορά [vid]

Χατζηδάκης: Σχέδιο για ΕΦΑΠΑΞ επίδομα σε όσους δεν πήραν προσωπική διαφορά [vid]
Με τις κομματικές μηχανές να έχουν ανάψει για τα καλά και τον χρόνο της πρώτης κάλπης να έχει προσδιοριστεί για την περίοδο του Πάσχα, οι προεκλογικές παροχές και υποσχέσεις έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή “Live News” και μίλησε, μεταξύ άλλων, για τις συντάξεις, μετά και τη συζήτηση που έχει ανοίξει για ενδεχόμενη επιστροφή αναδρομικών αλλά και τα επιδόματα που θα λάβουν ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων.

«’Ξεπάγωσαν’ οι συντάξεις μετά από 12 χρόνια. Είχαμε πει, και το τηρήσαμε, ότι θα ‘ξεπάγωναν’ για 1.700.000 περιπτώσεις από 2.600.000 συντάξεις. Είχαμε πει ότι 900.000 θα είχαν προσωπική διαφορά, δεν το κρύψαμε ποτέ, και προσθέσαμε ότι 259.000 από αυτούς πήραν το επίδομα των Χριστουγέννων (σ.σ. 250€) και οι περισσότεροι από αυτούς, και του περσινού Πάσχα, σύνολο 500 ευρώ για αυτές τις κατηγορίες.

»Και έχουμε και 515.000 ακόμα που έχουν ένα μικρότερο ή άλλοι μεγαλύτερο από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Μένουν 150.000 που δεν έχουν λάβει τίποτα από όλα αυτά».

Όπως είπε ο υπουργός: «Η ΝΔ σε πολύ μεγάλη κλίμακα άλλαξε τον νόμο Κατρούγκαλου. Ο νόμος Βρούτση που ήρθε μετά, έδωσε αυξήσεις μέχρι και 8% σε ασφαλισμένους που είχαν τιμωρηθεί από τον νόμο Κατρούγκαλου. Επιπλέον, για τους εργαζόμενους συνταξιούχους προέβλεψε, ο ίδιος νόμος, ότι θα έχουν μια παρακράτηση 30% και όχι 60%. Καταργήθηκε το πλαφόν των 1.300 ευρώ που ήταν για τις κυρίες και τις επικουρικές συντάξεις και επίσης ο κατώτατος φορολογικός συντελεστής κατέβηκε από το 22 στο 9%».

«Καταβολή εφάπαξ επιδόματος αν το επιτρέψει ο προϋπολογισμός»

«Εξαντλήσαμε τα περιθώρια που είχαμε με βάση τον προϋπολογισμό. Ο πρωθυπουργός, όμως, ερωτώμενος για πρόσθετα κοινωνικά μέτρα, είπε ότι επειδή αισθανόμαστε ότι μπορεί να εκτελεστεί ο προϋπολογισμός καλύτερα, να έχουμε παραπάνω δημοσιονομικό χώρο, αλλά δεν το ξέραμε τότε, θα περιμένουμε τέλος Φεβρουαρίου για να δούμε τι θα κάνουμε.

»Εγώ σας λέω ότι τέλος Φεβρουάριου νομίζω ότι θα υπάρχουν περιθώρια για να έρθουμε, με βάση τις πραγματικές δυνατότητες του προϋπολογισμού, να δώσουμε κάποιο εφάπαξ επίδομα το οποίο θα μπορούσε με κάποιον τρόπο να απαντά σε όλα αυτά».

Το συγκεκριμένο επίδομα θα αφορά μόνο όσους έχουν προσωπική διαφορά, ωστόσο «δεν έχουμε καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments