Διεθνή

Ο Πάπας απευθύνει έκκληση κατά της τυφλής βίας

Ο Πάπας απευθύνει έκκληση κατά της τυφλής βίας

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Έκκληση κατά της τυφλής βίας απεύθυνε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την διάρκεια διήμερου ταξιδιού στην Νότια Αφρική, εκεί όπου μαίνονται εθνοτικές συγκρούσεις.

Έκκληση κατά της τυφλής βίας απεύθυνε ο Πάπας Φραγκίσκος κατά την διάρκεια διήμερου ταξιδιού στην Νότια Αφρική, εκεί όπου μαίνονται εθνοτικές συγκρούσεις.

Ιδιαίτερα, ο Πάπας Φραγκίσκος επισκέφθηκε σήμερα το Νότιο Σουδάν, την τελευταία ημέρα ενός αφρικανικού ταξιδιού που τον είχε μεταφέρει προηγουμένως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, και ζήτησε την Θεία συνδρομή για ασυλία από το «δηλητήριο του μίσους», αναφορικά με τις εθνοτικές συγκρούσεις που διαλύουν την ήπειρο.

Κατά τη διάρκεια αυτής της 48ωρης επίσκεψης, ο Πάπας Φραγκίσκος ανανέωνε συνεχώς τις εκκλήσεις του για ειρήνη σε αυτή τη χώρα, με χριστιανική πλειοψηφία 12 εκατομμυρίων κατοίκων, που εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από τον εμφύλιο πόλεμο που έχει αφήσει πίσω του 380.000 νεκρούς και εκατομμύρια εκτοπισμένους στο εσωτερικό.

Ζήτησε, επίσης, από τους δύο αντίπαλους ηγέτες στην αρχή της σύγκρουσης να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, προσθέτοντας ότι «ο δρόμος προς την ειρήνη δεν μπορεί πλέον να αναβληθεί» σε αυτή τη χώρα που «χρειάζεται πατέρες, όχι αφέντες».

Ο Φραγκίσκος οδήγησε μια υπαίθρια λειτουργία έξω από το μαυσωλείο του Τζον Γκαράνγκ, του πρώην ηγέτη της ανεξαρτησίας του Νοτίου Σουδάν που πέθανε σε συντριβή ελικοπτέρου το 2005, προτού η κατά κύριο λόγο χριστιανική χώρα κερδίσει τον χωρισμό της από το Σουδάν έξι χρόνια αργότερα.

Ο Πάπας αφιέρωσε το κήρυγμά του στη συμφιλίωση και την αμοιβαία συγχώρεση, δύο θέματα που κυριάρχησαν στο ταξίδι του στις δύο αφρικανικές χώρες που σπαράσσονται από εθνοτικές συγκρούσεις.

Κάλεσε περίπου 70.000 πιστούς που συγκεντρώθηκαν στην Τζούμπα, την πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, υπό τους ήχους των τυμπάνων και των τραγουδιών, για να βάλουν τέλος στην «τυφλή μανία της βίας».

Ο εμφύλιος μεταξύ εθνοτήτων που ξέσπασε στο Νότιο Σουδάν δύο χρόνια μετά την ανεξαρτησία της χώρας έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερες από 400.000 ζωές. Παρά την υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας το 2018, οι περιστασιακές μάχες συνεχίζονται και σημαντικό μέρος του άμαχου πληθυσμού παραμένει εκτοπισμένο.

Στο τέλος της λειτουργίας, πριν πάρει το αεροπλάνο για να επιστρέψει στη Ρώμη, ο Φραγκίσκος ζήτησε από τους Νότιους Σουδανούς «να μην χάσουν την ελπίδα τους» και να εκμεταλλευτούν κάθε ευκαιρία για να «οικοδομήσουν την ειρήνη».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments