Global News

Politico: Τι κάνουν στην Ευρώπη όταν ΗΠΑ και Κίνα «μαλώνουν» για ένα κατασκοπευτικό μπαλόνι

Politico: Τι κάνουν στην Ευρώπη όταν ΗΠΑ και Κίνα «μαλώνουν» για ένα κατασκοπευτικό μπαλόνι

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού από τους Αμερικανούς τροφοδοτεί την ένταση με το Πεκίνο, στριμώχνοντας τις Βρυξέλλες στη γωνία

Kλικακώνεται η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας μετά την κατάρριψη του κινεζικού κατασκοπευτικού μπαλονιού. Για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, αυτό προκαλεί ποικίλα προβλήματα.

Με τις σχέσεις να επιδεινώνονται μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, οι ηγέτες της ΕΕ είναι πιθανό να δεχτούν ασφυκτική πίεση από τον Λευκό Οίκο προκειμένου να επιλέξουν τη χώρα που θα στηρίξουν έτσι ώστε να ενώσουν τις δυνάμεις τους κατά του καθεστώτος του Πεκίνου.

Η Ρωσία κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες για μία νέα, μεγάλη επίθεση στην Ουκρανία τις επόμενες εβδομάδες, ωστόσο Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκφράζουν φόβους ότι το περιστατικό με το κινεζικό κατσκοπευτικό μπαλόνι, κινδυνεύει να διασπάσει την ομάδα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, την ώρα που το Κίεβο χρειάζεται την αμερικανική υποστήριξη.

«Ποτέ δεν περιμέναμε ότι το 2023 θα είναι μία εύκολη χρονιά, αλλά αυτό σηματοδοτεί ένα πολύ σκληρό ξεκίνημα», τόνισε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης, που δεν κατονομάζεται.

Το περασμένο Σάββατο, οι ΗΠΑ κατέρριψαν αυτό που οι ίδιες αναγνώρισαν ως κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι στον ουρανό των ακτών της Νότιας Καρολίνας, κάνοντας χρήση πυρών ενός μαχητικού F-22.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν ανέβαλε επ’ αόριστον μια επίσκεψη στο Πεκίνο που είχε προγραμματιστεί για αυτή την εβδομάδα, το πρώτο ανάλογο ταξίδι σε υπουργικό επίπεδο υπό την προεδρία του Τζο Μπάιντεν.

Οι εικόνες από την κατάρριψη του μπαλονιού στα βίντεο που έχουν ανέβει στα social media απεικονίζουν πολίτες να παρακολουθούν το θέαμα επευφημώντας την επίδειξη στρατιωτικής δύναμης από την πλευρά των Αμερικανών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments