Διεθνή

Η Ρωσία μειώνει δραστικά την παραγωγή πετρελαίου

Η Ρωσία μειώνει δραστικά την παραγωγή πετρελαίου

Πηγή Φωτογραφίας: tacc

Η Ρωσία θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της τον Μάρτιο κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως ή περίπου το 5% της παραγωγής

Η Ρωσία θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου της τον Μάρτιο κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως ή περίπου το 5% της παραγωγής, όπως δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, αφού η Δύση έθεσε ανώτατο όριο στην τιμή του πετρελαίου και των ρωσικών προϊόντων πετρελαίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορεύσει τις αγορές ρωσικών πετρελαιοειδών και έχει θέσει ανώτατα όρια τιμών από τις αρχές του μήνα, από τις 5 Φεβρουαρίου.

Τον Δεκέμβριο, η G7, η ΕΕ και η Αυστραλία είχαν ήδη αποφασίσει να ορίσουν ανώτατο όριο για ένα βαρέλι ρωσικού πετρελαίου που μεταφέρεται δια θαλάσσης στα εξήντα δολάρια, για να στεγνώσουν οι πηγές εισοδήματος της Ρωσίας και να περιορίσουν την ικανότητά της να χρηματοδοτήσει την εισβολή της στην Ουκρανία.

«Από σήμερα, πουλάμε ολόκληρο τον όγκο του παραγόμενου πετρελαίου, ωστόσο, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, δεν θα πουλάμε πετρέλαιο σε όσους τηρούν άμεσα ή έμμεσα τις αρχές της «ανώτατης τιμής»», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «σε αυτό το πλαίσιο, η Ρωσία θα μειώσει οικειοθελώς την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα τον Μάρτιο. Αυτό θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των σχέσεων με την αγορά».

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Ρωσία είχε συνομιλίες με ορισμένα μέλη της ευρύτερης ομάδας των χωρών παραγωγής του ΟΠΕΚ+ σχετικά με την απόφασή της να μειώσει την παραγωγή.

Λίγο αργότερα, ο Αλεξάντερ Νόβακ ανέφερε ότι η Ρωσία δεν είχε πραγματοποιήσει επίσημες διαβουλεύσεις, καθώς οι περικοπές ήταν εθελοντικές.

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι του ΟΠΕΚ+ ανέφεραν στο ότι ο όμιλος δεν σχεδίαζε κάποια συγκεκριμένη δράση μετά την απόφαση του Κρεμλίνου.

Επίπτωση των κυρώσεων

Η ανακοίνωση αναφορικά με την μείωση της παραγωγής από τη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο μετά τη Σαουδική Αραβία, ώθησε σε άνοδο την τιμή του βαρελιού αργού πετρελαίου Brent και αμερικανικού ελαφρού αργού πετρελαίου (WTI) κατά περισσότερο από 2%.

Καθώς η Ρωσία προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις πολλές κυρώσεις που της επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες για να περιορίσουν τα πετρελαϊκά της έσοδα, η ανακοίνωση της μείωσης της παραγωγής πετρελαίου δείχνει ότι αυτές αρχίζουν να έχουν αντίκτυπο.

Η τελευταία σημαντική πτώση της ρωσικής παραγωγής πετρελαίου χρονολογείται από τον περασμένο Απρίλιο, όταν κατέρρευσε σχεδόν κατά 9% μετά την επιβολή των πρώτων δυτικών κυρώσεων με στόχο την απάντηση στην επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ουκρανία.

Έκτοτε, η Ρωσία κατάφερε να δημιουργήσει αλυσίδες εφοδιασμού για να εξάγει το πετρέλαιο της, κυρίως στην Ασία. Πέρυσι, η παραγωγή πετρελαίου της αυξήθηκε έτσι κατά 2%, παρά τις κυρώσεις, φτάνοντας τους 535 εκατομμύρια τόνους ή 10,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments