Διεθνή

Meloni: Ο καβγάς μεταξύ Ρώμης και Παρισιού διευρύνεται

Meloni: Ο καβγάς μεταξύ Ρώμης και Παρισιού διευρύνεται

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters/Αρχείου

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επέκρινε ότι δεν προσκλήθηκε να φιλοξενήσει από κοινού τον Volodymyr Zelenskyy στο Παρίσι.

Η Ιταλία δεν κρύβει την οργή της με τη Γαλλία. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι επέκρινε τη Γαλλία την Πέμπτη στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες, επικρίνοντας τους Γάλλους ομολόγους της επειδή δεν την έφεραν σε συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Παρίσι την Τετάρτη το βράδυ.

Ακόμη πιο αξιοσημείωτο, τα απαξιωτικά σχόλιά της ήταν ουσιαστικά αυθόρμητα, ως απάντηση σε μια ερώτηση σχετικά με ένα διαφορετικό θέμα: αν ήταν «ακατάλληλο» να εκπροσωπούν τη Γαλλία και τη Γερμανία την Ευρώπη κατά τη διάρκεια μιας πρόσφατης επίσκεψης στις ΗΠΑ για να συζητήσουν το ξεφάντωμα των επιδοτήσεων της Ουάσιγκτον.

«Ειλικρινά, ένιωσα ότι η πρόσκληση στον Zelenskyy χθες ήταν πιο ακατάλληλη», απάντησε.

«Νομίζω ότι η δύναμή μας σε αυτό το θέμα είναι η κοινότητα και η ενότητα και κατανοώ τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα», πρόσθεσε. «Αλλά υπάρχουν στιγμές που η προνομιακή εγχώρια κοινή γνώμη έρχεται σε βάρος της αιτίας, και αυτό μου φαίνεται ότι ήταν μια από αυτές τις περιπτώσεις». Η οξεία επίπληξη κατέδειξε πόσο σπασμωδική έχει γίνει η σχέση μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας από τότε που ο ακροδεξιός Meloni ανέλαβε την εξουσία πέρυσι. Οι δύο χώρες αρχικά μάλωναν όταν η Ιταλία ανακατεύθυνε ένα πλοίο διάσωσης που μετέφερε 230 μετανάστες στη Γαλλία, αρνούμενη να το αφήσει να ελλιμενίσει.

Τότε, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανίν προειδοποίησε για «εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες» στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και είπε ότι το Παρίσι θα αναστείλει τα σχέδια υποδοχής αιτούντων άσυλο από την Ιταλία. Αυτές οι εντάσεις προφανώς δεν έχουν υποχωρήσει, κάτι που γίνεται πρόβλημα για την ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τη μετανάστευση. Η Γαλλία θεωρείται ως γέφυρα μεταξύ των νότιων χωρών της ΕΕ, οι οποίες θέλουν να στείλουν περισσότερους εισερχόμενους μετανάστες αλλού στην ΕΕ, και του βόρειου τμήματος του μπλοκ, που επικεντρώνεται περισσότερο στην επιβολή των υφιστάμενων κανόνων ασύλου, οι οποίοι απαιτούν από τους ανθρώπους να υποβάλλουν αίτηση για άσυλο εκεί που κάνουν πρώτα φτάνουν στην Ευρώπη.

Διπλωμάτες στις Βρυξέλλες ήλπιζαν ότι η διένεξη μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας θα διευθετηθεί εγκαίρως για τη μεγάλη συζήτηση για τη μετανάστευση κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ αυτής της εβδομάδας. Ωστόσο, ως ένδειξη ότι οι σχέσεις εξακολουθούν να είναι παγωμένες, δεν υπήρχε διμερής συνάντηση μεταξύ της Μελόνι και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στην ημερήσια διάταξη, τόνισαν διπλωμάτες. Οι Ιταλοί δημοσιογράφοι που εδρεύουν στις Βρυξέλλες επίσης δεν ενημερώθηκαν εκ των προτέρων ότι ο Ιταλός πρωθυπουργός θα έκανε δήλωση πριν από τη σύνοδο κορυφής, πόσο μάλλον να χρησιμοποιήσει αυτή τη δήλωση για να τιμωρήσει τη Γαλλία. Αλλά πράγματι, το έκανε, διακινδυνεύοντας περαιτέρω επιδείνωση των γαλλο-ιταλικών σχέσεων.

Μετά την αντιπαράθεση των δύο χωρών τον Νοέμβριο, ακόμη και ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ ήταν έτοιμοι να αναγνωρίσουν ότι το Παρίσι αντέδρασε υπερβολικά, αλλά αυτή τη φορά, η Μελόνι μπορεί να αναλάβει την ευθύνη. Ορισμένοι διπλωμάτες τόνισαν μετά τα σχόλια της Πέμπτης ότι φαινόταν πολύ πρόθυμη για προσοχή, υποδηλώνοντας ότι το Παρίσι δεν επιδίωκε να σνομπάρει κανέναν με την πρόσκληση του Zelenskyy. Ο Μακρόν, μιλώντας αργότερα σε δημοσιογράφους, αρνήθηκε να απαντήσει απευθείας στη Μελόνι. Ωστόσο, υποστήριξε ότι η Γαλλία και η Γερμανία «έχουν ιδιαίτερο ρόλο εδώ και οκτώ χρόνια σε αυτό το ζήτημα», δεδομένου ότι οι δύο χώρες βοήθησαν να επιτευχθεί μια μάταιη πλέον ειρηνευτική συμφωνία μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014. Και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι εναπόκειται στον Πρόεδρο Ζελένσκι, επίσης, να εκτιμήσει τις μορφές που επιλέγει».

Και ακόμη κι αν η Μελόνι δεν προσελκύονταν στο γαλλογερμανικό ταξίδι στην Ουάσιγκτον, οι υπουργοί της δεν είχαν τέτοιο δισταγμό. Ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι την Πέμπτη αναφέρθηκε σε ιταλικά και διεθνή ΜΜΕ επικρίνοντας την προσπάθεια. «Είναι μια πρωτοβουλία δύο χωρών, όχι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία», φέρεται να είπε. «Δεν έχουμε ενημερωθεί και αυτό δεν μας προσβάλλει. Μας εκπλήσσει». Αν η Ιταλία είχε κάνει το ίδιο, πρόσθεσε, «αυτή η κυβέρνηση θα είχε κατηγορηθεί ως κυρίαρχη και αντιευρωπαϊκή. … Θα ήμασταν σε δίκη». Σε μια προσπάθεια να εκτονωθούν οι εντάσεις την Πέμπτη, ένας αξιωματούχος του Γάλλου υπουργού Οικονομίας είπε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μια συνάντηση στη Ρώμη τον Μάρτιο για να συζητήσουν οικονομικά ζητήματα και να προσπαθήσουν να επιταχύνουν την κοινή εργασία για το θέμα.

Πηγή: politico.eu.com/BY JACOPO BARIGAZZI

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments