Διεθνή

Πίσω από την προσπάθεια του Μακρόν να πάει ο Ζελένσκι στο Παρίσι

Πίσω από την προσπάθεια του Μακρόν να πάει ο Ζελένσκι στο Παρίσι

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Ο Γάλλος πρόεδρος είχε σχέδια να πάει στο θέατρο. Στη συνέχεια, οι εικόνες από το καλωσόρισμα του Zelenskyy στο κόκκινο χαλί στο Λονδίνο κυκλοφόρησαν τηλεοπτικούς σταθμούς.

Αν υπήρξε μια στιγμή που οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμενόταν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να αφήσουν κατά μέρος τις μικροδιαφορές, ήταν κατά τη διάρκεια της περιοδείας του Volodymyr Zelenskyy στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σχεδόν ένα χρόνο από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Και όμως όπως ήταν αναμενόμενο, δεν μπορούσαν να συγκρατηθούν. Αρχικά, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η σύζυγός του είχαν άλλα σχέδια για την Τετάρτη. Επρόκειτο να περάσουν το βράδυ στο θέατρο.

Αλλά καθώς οι εικόνες της θριαμβευτικής άφιξης του Ζελένσκι στο Λονδίνο άρχισαν να διαχέονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, ακολουθούμενη από μια επίσημη ομιλία στην Αίθουσα του Γουέστμινστερ και αργότερα μια συνάντηση με τον Βασιλιά Κάρολο Γ’, η διάθεση στο Παρίσι άλλαξε. Ξαφνικά ήταν σημαντικό να πάει και ο Zelenskyy στη γαλλική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο των Ηλυσίων, η επίσκεψη «αποφασίστηκε εντελώς αυθόρμητα… στην οπλή». Παρά τις συναντήσεις στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες που είχαν ήδη προγραμματιστεί κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης, ο Ζελένσκι μπόρεσε να απολαύσει ένα γρήγορο δείπνο στο Παρίσι το βράδυ της Τετάρτης. Αλλά η Γαλλία δεν κάνει περιστασιακά. Μέσα σε λίγες ώρες, ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για να απονεμηθεί στον Ζελένσκι μια τελετή τιμών στο μνημείο των Invalides στο Παρίσι – ένα μνημείο για τους Γάλλους βετεράνους γεμάτο ιστορία. Αλλά ακυρώθηκε την τελευταία στιγμή όταν έγινε σαφές ότι ο Zelenskyy δεν θα έφτανε εκεί εγκαίρως.

Άφιξη στο Παρίσι για δείπνο στις 10 μ.μ. — αργά, ακόμη και για τα ηπειρωτικά πρότυπα — ο Ζελένσκι δεν μπόρεσε να αποφύγει μια αυθόρμητη αναφορά στην «αυθόρμητη ιδέα» του Μακρόν να οργανώσει μια συνάντηση, προτού στραφεί στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς και τον ευχαριστήσει που «βρήκε τον χρόνο» να πετάξει. στο Παρίσι. Στο τέλος, η επίσκεψη του Zelenskyy στο Παρίσι έδωσε και τις συμβολικές στιγμές της. Ο Scholz και ο Macron μπόρεσαν να δείξουν από κοινού την υποστήριξή τους στην Ουκρανία και ο Γάλλος πρόεδρος απένειμε στον Ουκρανό ομόλογό του το βραβείο Légion d’ Honneur. Στη συνέχεια, ο Μακρόν και ο Ζελένσκι πέταξαν μαζί στις Βρυξέλλες το πρωί της Πέμπτης με το γαλλικό προεδρικό αεροπλάνο. Γιατί όμως ο Γάλλος Πρόεδρος είχε αφήσει εξαρχής την ευκαιρία να ανταποκριθεί στη μεγαλοπρέπεια και τις συνθήκες στο Λονδίνο;

Η ομάδα του Zelenskyy και το Μέγαρο των Ηλυσίων είχαν πράγματι συνομιλίες για αρκετές εβδομάδες για την οργάνωση μιας επίσκεψης στο Παρίσι, σύμφωνα με τον ίδιο σύμβουλο των Ηλυσίων. Αλλά τελικά μια συγκεκριμένη πρόσκληση από το Παρίσι δεν ήρθε ποτέ, αναφέρει η Wall Street Journal. Φαίνεται τώρα ότι ο Μακρόν πυροβόλησε για πολύ περισσότερα από ένα πόδι σε μια ευρωπαϊκή περιοδεία. Ο Γάλλος πρόεδρος ήθελε να έρθει ο Ζελένσκι στο Παρίσι για «μια διπλωματική πρωτοβουλία» την επέτειο της εισβολής, δήλωσε σύμβουλος της γαλλικής κυβέρνησης.

Αλλά με την προοπτική μιας πιθανής ρωσικής επίθεσης για να σηματοδοτήσει την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου του περασμένου έτους, αυτή η ιδέα έπρεπε να εγκαταλειφθεί. Υπήρχαν και άλλες σκέψεις. «Μια επίσκεψη του Ζελένσκι δεν κοστίζει φτηνά… Το ερώτημα είναι γιατί να τον αναγκάσουμε να έρθει εδώ;» είπε ανώτερος Γάλλος αξιωματούχος που γνωρίζει τις προετοιμασίες. Με άλλα λόγια, οι Ουκρανοί μπορεί να αγγίζονται από ευρωπαϊκές τιμές και τελετές, αλλά αυτό που πραγματικά θέλουν είναι τα όπλα. Ο Ζελένσκι το έδειξε κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής του περιοδείας, δυναμώνοντας τους δυτικούς συμμάχους για να αυξήσουν τις παραδόσεις όπλων και ζητώντας μαχητικά αεροσκάφη, τανκς και πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς για να βοηθήσουν στην ανακατάκτηση των ρωσικά κατεχόμενων εδαφών. Στο Λονδίνο, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ υποσχέθηκε ότι θα ξεκινήσει την εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων και είπε ότι «τίποτα δεν ήταν από το τραπέζι» όταν επρόκειτο για την αποστολή μαχητικών αεροσκαφών στην Ουκρανία. Ο Μακρόν μπορεί να ένιωθε ότι ήταν πολύ υψηλό τίμημα για να πληρώσει.

Πηγή: politico.eu.com/BY CLEA CAULCUTT

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments