Διεθνή

Ιταλός Υπ. Ενέργειας: Μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς ρωσικό αέριο

Ιταλός Υπ. Ενέργειας: Μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς ρωσικό αέριο

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters.com

"Η Ρώμη δεν έχει κανένα λόγο να αντιταχθεί στις κυρώσεις της Ε.Ε. που στοχεύουν το ρωσικό LNG"¨.

Η Ιταλία χειραφετήθηκε από το ρωσικό φυσικό αέριο και δεν θα είχε κανένα πρόβλημα με ένα προτεινόμενο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ για το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Ενέργειας Gilberto Pichetto Fratin.

«Η Ιταλία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια κατάσταση που μπορεί ακόμη και να μην έχει ρωσικό αέριο εντελώς», δήλωσε ο Πιτσέτο Φρατίν στο POLITICO την Παρασκευή, καθώς ετοιμαζόταν να φιλοξενήσει συνομιλίες για το κλίμα από τους υπουργούς της G7 στο Τορίνο, ξεκινώντας αυτό το Σαββατοκύριακο.

Η Ιταλία ήταν μια από τις χώρες που εξαρτιόταν περισσότερο από το ρωσικό αέριο την εποχή της ολοσχερώς εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία το 2022. Ωστόσο, ήταν εξαιρετικά ευκίνητη στη διαφοροποίηση του εφοδιασμού, με αγωγό από την Αλγερία και αυξημένη ικανότητα εισαγωγής LNG. Οι αποστολές από τη Ρωσία αποτελούσαν λιγότερο από το 5 τοις εκατό των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου της Ιταλίας πέρυσι, από 43 τοις εκατό το 2020, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

«Έχουμε διαφοροποιηθεί, έχουμε διάφορες πηγές και έχουμε τους τερματικούς σταθμούς επαναεριοποίησης, επομένως έχουμε επαρκή ανεφοδιασμό για να χαλαρώσουμε», είπε ο Pichetto Fratin.

Έτσι, η Ιταλία «δεν έχει λόγο να αντιταχθεί σε μια διαδικασία νέων κυρώσεων» στο ρωσικό LNG, είπε.

Η ΕΕ έχει επιβάλει 13 πακέτα μέτρων κατά της Μόσχας μετά την κίνηση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν κατά της Ουκρανίας, αλλά το μπλοκ έχει μέχρι στιγμής απέχει από το να στοχεύσει τον ρωσικό τομέα φυσικού αερίου.

Οι συνομιλίες του G7 για το κλίμα, που ξεκινούν την Κυριακή, στοχεύουν να κάνουν μια σημαντική ανακάλυψη στον εντοπισμό στρατηγικών τομέων για τη μείωση των εκπομπών και να διαθέσουν τεχνολογίες που μπορούν να παρέχουν βιώσιμη ενέργεια στις αναπτυσσόμενες χώρες προκειμένου να επιτευχθούν μηδενικοί στόχοι. Τα βασικά ζητήματα θα είναι η ρύπανση, η απώλεια της βιοποικιλότητας και η κλιματική αλλαγή, είπε ο Pichetto Fratin, με έμφαση στη συνεργασία με τις αφρικανικές χώρες. Στις συνομιλίες του Τορίνο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από την Αλγερία, την Κένυα και την Αφρικανική Ένωση.

Με την Ιταλία να ηγείται των συνομιλιών, η εστίαση στην Αφρική δεν είναι τυχαία. Η κυβέρνηση του Ιταλού πρωθυπουργού Giorgia Meloni ξεκίνησε ένα επενδυτικό σχέδιο για την Αφρική με στόχο να καταστήσει την Ιταλία κόμβο διαμετακόμισης ενέργειας μεταξύ Αφρικής και Ευρώπης. Το σχέδιο επιδιώκει επίσης να ενισχύσει τις τοπικές οικονομίες για την καταπολέμηση της φτώχειας, της κλιματικής αλλαγής και άλλων βασικών αιτιών της μετανάστευσης από την Αφρική στην Ευρώπη.

Απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις για την υλοποίηση της μετάβασης στις μηδενικές δεσμεύσεις στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες συμφωνήθηκαν στις συνομιλίες για το κλίμα της COP28. Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπάερμποκ δήλωσε την Παρασκευή ότι πρέπει να κινητοποιηθούν τρισεκατομμύρια δολάρια στη διεθνή χρηματοδότηση για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Αυτό το G7 θα πρέπει να αναζητήσει καινοτόμα μοντέλα για να επιταχύνει τις επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών σχέσεων ιδιωτικού-δημόσιου τομέα, δήλωσε ο Pichetto Fratin. «Σίγουρα πρέπει να αναθεωρήσουμε το χρηματοπιστωτικό σύστημα, να βρούμε μηχανισμούς που θα ξεπεράσουν το τρέχον εθελοντικό σύστημα», είπε.

Ενώ η Ιταλία, η οποία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της G7, βρίσκεται σε ηγετική θέση στις συνομιλίες για το κλίμα αυτό το Σαββατοκύριακο, η κυβέρνηση Μελόνι αναπτύσσει ρεκόρ στην Ευρώπη όσον αφορά τα κλιματικά ζητήματα. Από τότε που ανέλαβε η Μελόνι στην εξουσία, η Ιταλία έχει επανειλημμένα καταψηφίσει ή απείχε σε ψηφοφορίες για περιβαλλοντικά ζητήματα στην ΕΕ, όπως οι κανόνες συσκευασίας και η σταδιακή κατάργηση των κινητήρων εσωτερικής καύσης έως το 2035.

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις λένε ότι η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για την κλιματική αλλαγή, παρά τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ιταλία τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των ξηρασιών και της κατάρρευσης ενός παγετώνα. Η Μελόνι πέρυσι κατηγόρησε τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή Emilia Romagna για την κακοκαιρία.

Ο Pichetto Fratin αρνήθηκε ότι η κυβέρνηση Meloni δεν δίνει προτεραιότητα στην κλιματική αλλαγή, υποστηρίζοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να παράγει σχεδόν τα δύο τρίτα της ηλεκτρικής της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέχρι το τέλος της δεκαετίας. «Δεν είναι αλήθεια ότι είμαστε ενάντια σε όλα», είπε.

Η σταδιακή κατάργηση των αυτοκινήτων με κινητήρες εσωτερικής καύσης έως το 2035 είναι κοντόφθαλμη λόγω των πιθανών προόδων σε καθαρά καύσιμα όπως το υδρογόνο ή τα βιοκαύσιμα, που θα σήμαινε ότι τα ηλεκτρικά δεν ήταν η μόνη καθαρή επιλογή, υποστήριξε. «Αυτό με το οποίο δεν συμφωνώ είναι ότι οι πολιτικές εξουσίες της Επιτροπής αποφασίζουν ποια είναι τα όρια της τεχνολογικής έρευνας», είπε.

Ως απόδειξη ότι η ιταλική κυβέρνηση είναι σοβαρή για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο Pichetto Fratin είπε ότι η Ιταλία θα κέρδιζε άλλες χώρες για να κλείσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής της με καύση άνθρακα. «Είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε τα εργοστάσια άνθρακα, εντελώς, πολύ σύντομα, τη μεγαλύτερη πηγή εκπομπών», είπε.

“Είμαστε έτοιμοι. Το ερώτημα είναι: Είναι όλοι οι άλλοι έτοιμοι;” Ο Pichetto Fratin είπε ότι τα εργοστάσια θα κλείσουν το αργότερο το 2025, είπε ότι τα εργοστάσια άνθρακα θα είχαν κλείσει πέρυσι, αλλά για τον πόλεμο της Ουκρανίας και τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Μετά τις εκλογές στην ΕΕ τον Ιούνιο, οι οποίες φαίνεται πιθανό να δώσουν μεγαλύτερη επιρροή στα εθνικιστικά δεξιά κόμματα στην Ευρώπη, μια νέα Επιτροπή στις Βρυξέλλες μπορεί να αναμένει περαιτέρω ώθηση στην Πράσινη Συμφωνία, με επικεφαλής την Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula Von der Leyen, παραδέχτηκε ο Pichetto Fratin. .

Η Ιταλία δεν αμφισβητεί τους στόχους της συμφωνίας, αλλά ζητά «ισορροπία και μετριοπάθεια», είπε, υποστηρίζοντας ότι “ο τρόπος επίτευξης των στόχων πρέπει να γίνει συμβατός με τις εθνικές ανησυχίες των χωρών. Εάν σε ορισμένες διαδικασίες, ορισμένες οδηγίες, έχουμε αντίρρηση, είναι επειδή δεν είναι εφικτό ή ρεαλιστικό”, είπε.

«Πρέπει να κάνουμε διάκριση ανάμεσα στο τι είναι πραγματικά δυνατό και στα υπόλοιπα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments