Διεθνή

Ελβετία: Η δήμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων κρίθηκε αντισυνταγματική

Ελβετία: Η δήμευση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων κρίθηκε αντισυνταγματική

Πηγή Φωτογραφίας: Luware

Η δήμευση ιδιωτικών ρωσικών περιουσιακών στοιχείων θα υπονόμευε το ελβετικό σύνταγμα και την ισχύουσα έννομη τάξη, ανακοίνωσε την Τετάρτη η ελβετική κυβέρνηση, επικαλούμενη τα πορίσματα ομάδας εργασίας που συστάθηκε από το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δικαιοσύνης.

«Η υποστήριξη προς την Ουκρανία θα συνεχιστεί, ανεξάρτητα από τις συζητήσεις σχετικά με τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία», ανέφερε το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Συμβούλιο σε ανακοίνωσή του.

ΕΕ: Πρόταση για δέκατο πακέτο κυρώσεων

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, την πρόταση για δέκατο πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας ανακοίνωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Αποδυναμώνουμε την ικανότητα της Ρωσίας να διατηρήσει την πολεμική της μηχανή», ανέφερε η κ. φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι «με εννέα πακέτα κυρώσεων σε ισχύ, η ρωσική οικονομία πηγαίνει προς τα πίσω. Και για να διατηρήσουμε αυτή την ισχυρή πίεση, προτείνουμε δέκατο πακέτο μέτρων. Με νέες εμπορικές απαγορεύσεις και ελέγχους εξαγωγών τεχνολογίας στη Ρωσία. Το πακέτο αυτό είναι συνολικής αξίας 11 δισεκατομμυρίων ευρώ. Προτείνουμε, μεταξύ άλλων, περιορισμούς εξαγωγών σε ηλεκτρονικά εξαρτήματα που χρησιμοποιούνται σε ρωσικά οπλικά συστήματα – όπως τα drones, οι πύραυλοι, τα ελικόπτερα».

Επιπλέον, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιχειρήσουν να επιβάλουν κυρώσεις σε περισσότερες τράπεζες με δεσμούς στη Ρωσία και να εντοπίσουν όσους αποφεύγουν τις υφιστάμενες, όπως δήλωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος στο Reuters την Τετάρτη.

Δυτικοί διπλωμάτες επιδιώκουν να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή νέου κύκλου κυρώσεων ενόψει της επετείου από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments