Διεθνή

Πρόταση μομφής η θεσμική Λε Πεν στον Μακρόν

Πρόταση μομφής η θεσμική Λε Πεν στον Μακρόν

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Η Μαρίν Λεπέν, η οποία προεδρεύει της κοινοβουλευτικής ομάδας της Εθνικής Συσπείρωσης στην Εθνοσυνέλευση (RN) στην Εθνοσυνέλευση

Η Μαρίν Λεπέν, η οποία προεδρεύει της κοινοβουλευτικής ομάδας της Εθνικής Συσπείρωσης στην Εθνοσυνέλευση (RN) στην Εθνοσυνέλευση, ανακοίνωσε την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης της Ελιζαμπέθ Μπορν, κατηγορώντας την «μακρονική» πρωθυπουργό ότι δεν δημιούργησε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για συζήτηση για την αναβολή της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Το Σύνταγμα δίνει στους βουλευτές δύο εβδομάδες για να εξετάσουν ένα νομοσχέδιο για τη χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης, ένα κείμενο στο οποίο παρεμβάλλεται το σχέδιο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος της κυβέρνησης, δηλαδή μέχρι την Παρασκευή τα μεσάνυχτα.

Ωστόσο, οι πολλαπλές και αλλεπάλληλες τροπολογίες που κατέθεσε η αντιπολίτευση, ιδίως από την ριζοσπαστική αριστερά, έχουν επιβραδύνει σε μεγάλο βαθμό τις συζητήσεις, σε σημείο που δεν φαίνεται πλέον πιθανό οι βουλευτές να έχουν χρόνο να εξετάσουν το έβδομο από τα είκοσι άρθρα του επίμαχου νομοσχεδίου, προβλέποντας αναβολή της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη.

«Ενώ η συνταγματική προθεσμία πλησιάζει στο τέλος της, είναι σαφές ότι δεν θα είναι δυνατή καμία ψηφοφορία για το άρθρο 7, τον άξονα του κειμένου, και ακόμη λιγότερο για το νομοσχέδιο συνολικά», καταγγέλλουν η Μαρίν Λε Πεν και οι 87 δεξιοί και ακροδεξιοί βουλευτές,  στην πρόταση μομφής τους.

Αυτή η πρωτοβουλία της ακροδεξιάς κοινοβουλευτικής ομάδας έρχεται την επομένη της απόρριψης από τους βουλευτές, με 256 ψήφους έναντι 203, του άρθρου 2 του νομοσχεδίου, που προέβλεπε τη δημιουργία «ανώτερου δείκτη», ενός εργαλείου που υποτίθεται ότι θα προωθούσε την απασχόληση εργαζόμενοι άνω των 55 ετών.

Σε περίπτωση παρόμοιας κινητοποίησης της αντιπολίτευσης κατά την ψήφιση της πρότασης μομφής, η πρωθυπουργός Ελίζαμπεθ Μπορν, που έχει μόνο σχετική πλειοψηφία, θα αναγκαζόταν να υποβάλει την παραίτηση της κυβέρνησής της.

«Καταθέτουμε αυτήν την πρόταση μομφής για να επιτρέψουμε ένα είδος κοινοβουλευτικού δημοψηφίσματος, για να επιτρέψουμε στους βουλευτές να πουν πολύ ξεκάθαρα αν είναι υπέρ ή κατά αυτής της μεταρρύθμισης», δήλωσε η Μαρίν Λεπέν στους δημοσιογράφους που ήταν παρόντες στη Συνέλευση.

Η Λε Πεν κινείται σταθερά από την περασμένο καλοκαίρι, οπότε και διενεργήθηκαν οι βουλευτικές εκλογές, σε μια τροχιά «αποδαιμονοποίησης» του πολιτικού προσώπου της. Το παρελθόν στο Εθνικό Μέτωπο πρέπει να «σβηστεί», να χαθούν τα ίχνη του. Η θητεία σε ακροδεξιές και εθνικιστικές οργανώσεις πρέπει να λησμονηθεί. Η Λε Πεν δεν δρομολογεί μια πολιτική κοινωνικής αντιμετώπισης της κεντρώας πλειοψηφίας του Εμμανουέλ Μακρόν. Αποφεύγει το «πεζοδρόμιο», επιλέγει τη θεσμική οδό, ακολουθεί τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες. Κοινωνικά νέα και πολιτικά πιο ώριμη, προετοιμάζει μεθοδικά την πολιτική αντεπίθεσή της, εν όψει (τι άλλου;) της προεδρικής εκλογής σε μόλις τέσσερα χρόνια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments