Πολιτική

Μπήκαν οι υπογραφές για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη

Μπήκαν οι υπογραφές για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΡΤ

Η ροή πετρελαίου θα είναι από το Νότο προς το Βορρά, όχι το αντίστροφο

Η Ελλάδα και η Βουλγαρία μετατρέπονται σε σταυροδρόμι φυσικού αερίου διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις από κοινού δηλώσεις του με τον Πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ μετά την υπογραφή του νέου μνημονίου ενεργειακής συνεργασίας.

Δεκάξι χρόνια από την υπογραφή στην Αθήνα της συμφωνίας για τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Ρωσίας, έπεσαν σήμερα, οι υπογραφές για τον ίδιο αγωγό, που επιστρέφει αλλά από την «ανάποδη».

Η ροή πετρελαίου θα είναι από το Νότο προς το Βορρά, όχι το αντίστροφο. Το πετρέλαιο δεν θα είναι ρωσικό, όπως στο αρχικό σχέδιο του 2007, αλλά από χώρες της Μέσης Ανατολής, πιθανώς και αμερικανικό. Τότε, οι Αμερικάνοι ήταν κάθετα αντίθετοι στο έργο, σήμερα το υποστηρίζουν. Η Ρωσία ήταν ενεργειακή υπερδύναμη, όταν σήμερα έχει περιθωριοποιηθεί, ενώ το 2011 ήταν οι Βούλγαροι που έκαναν πίσω, όταν σήμερα πιέζουν επιτακτικά την Ελλάδα να μπει στο παιχνίδι.

Βήμα προς την ενεργειακή αυτονομία της Ε.Ε. ο αγωγός

Αναφερθείς στον ελληνο-βουλγαρικό αγωγό, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ακόμη ένα βήμα προς τον στρατηγικό στόχο της ευρωπαϊκής ενεργειακής αυτονομίας, του οποίου «η σημασία του υπερβαίνει τα διμερή σύνορα».

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον βούλγαρο πρόεδρο τόνισε ότι «είναι αλήθεια πως η εξέλιξη αυτή γίνεται επίκαιρη λόγω και της γεωπολιτικής συγκυρίας. Ο ρωσικός αναθεωρητισμός σκοντάφτει στη γενναία άμυνα του ουκρανικού λαού, αλλά εξακολουθεί να προκαλεί οικονομικό πόνο, γιατί η Ρωσία χρησιμοποιεί την ενέργεια ως όπλο σε αυτή την απειλή μόνη απάντηση είναι η ταχύτατη απεξάρτηση από τα ρωσικά καύσιμα».

Επιπλέον, υπενθύμισε ότι πλέον ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν φυσικό αέριο στη βορειοδυτική Βουλγαρία, ενώ βουλγαρικές επιχειρήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη Ρεβυθούσα, στο πλαίσιο της ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών.

«Σε αυτή την πρόκληση η μόνη απάντηση είναι η ταχύτατη απεξάρτηση από το ρωσικό καύσιμο. Ελλάδα και Βουλγαρία το προωθούν εδώ και 3 χρόνια. Στο εξής ελληνικές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να αποθηκεύουν φυσικό αέριο στη βορειοδυτική Βουλγαρία και βουλγάρικες εταιρείες θα μπορούν να χρησιμοποιούν τη Ρεβυθούσα. Είναι μια διμερής συμφωνία με ευρωπαϊκό βεληνεκές μετατρέποντας τις δυο χώρες σε σταυροδρόμι διακίνησης φυσικού αερίου», είπε ο πρωθυπουργός.

Και συνέχισε: «Το δεύτερο μνημόνιο συνεργασίας αφορά το πετρέλαιο και τη χειραφέτησή του από ρωσικές πηγές. Θα διερευνήσουμε τη δυνατότητα κατασκευής νέου αγωγού που θα συνδέει την Αλεξανδρούπολη και το Μπουργκάς αλλά και δυο θάλασσες. Το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα».

Δείτε το βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments