Διεθνή

Μακρόν, Ζελένσκι, Σολτς στην πρώτη ημέρα της Διάσκεψης

Μακρόν, Ζελένσκι, Σολτς στην πρώτη ημέρα της Διάσκεψης

Πηγή Φωτογραφίας: Sarah Meyssonnier, Pool via AP

Ο Ζελένσκι αιτήθηκε την ταχύτερη επικράτηση επί του Κρεμλίνου, ο Σολτς κάλεσε τους συμμάχους, που έχουν τεθωρακισμένα οχήματα, να τα στείλουν το συντομότερο στο Κίεβ

Ολοκληρώθηκε η πρώτη ημέρα της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, με το ζήτημα του πολέμου να καταλαμβάνει την πρώτη θέση της ημερήσιας διάταξης. Ο Ζελένσκι αιτήθηκε την ταχύτερη επικράτηση επί του Κρεμλίνου, ο Σολτς κάλεσε τους συμμάχους, που έχουν τεθωρακισμένα οχήματα, να τα στείλουν το συντομότερο στο Κίεβο, ενώ ο Μακρόν επέμεινε στο ότι «δεν είναι τώρα ώρα για διάλογο», καθώς και για «αξιόπιστες διαπραγματεύσεις», στοιχείο που τον διαφοροποιεί από τις ουκρανικές θέσεις.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Ζελένσκι έκανε την εναρκτήρια ομιλία μέσω βιντεοκλήσης και προέτρεψε τους συμμάχους να επιταχύνουν την υποστήριξη προς τη χώρα του, προειδοποιώντας ότι κρέμονται ζωές.

«Πρέπει να επισπεύσουμε, πρέπει να βιαστούμε. Χρειαζόμαστε ταχύτητα — ταχύτητα των συμφωνιών μας, ταχύτητα παράδοσης, ταχύτητα αποφάσεων για τον περιορισμό του ρωσικού δυναμικού. Δεν υπάρχει εναλλακτική στην ταχύτητα, γιατί από την ταχύτητα εξαρτάται η ζωή», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος στους συγκεντρωμένους, υποστηρίζοντας ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από μια ουκρανική νίκη».

Μάλιστα, ο Ζελένσκι παρομοίασε τη μάχη κατά της εισβολής της Ρωσίας με τη βιβλική μάχη μεταξύ Δαβίδ και Γολιάθ και πρόσθεσε ότι η Ουκρανία είναι ο Δαβίδ, αλλά χρειάζεται ακόμη την κατάλληλησφεντόνα για να νικήσει «τον Ρώσο Γολιάθ».

Από την πλευρά του, ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς ανέφερε στη διάσκεψη ότι ο αναθεωρητισμός του Πούτιν δεν θα επικρατήσει και κάλεσε τους συμμάχους που ήταν σε θέση να το κάνουν, να στείλουν άρματα μάχης στην Ουκρανία. «Όσοι μπορούν να στείλουν τέτοια άρματα μάχης θα πρέπει πραγματικά να το κάνουν τώρα», είπε ο Σολτς στα μέλη της Διάσκεψης.

Τον προηγούμενο μήνα, η Γερμανία ενέκρινε την εξαγωγή αρμάτων μάχης Leopard II στην Ουκρανία από τα δικά της αποθέματα καθώς και από συμμάχους τρίτων. Ο Γερμανός καγκελάριος συμπλήρωσε ότι η χώρα του θα παράσχει υποστήριξη με εκπαίδευση, προμήθειες και υλικοτεχνική υποστήριξη.

Και ως προς την διάρκεια του πολέμου, αυτός δεν πρόκειται να τελειώσει σύντομα. «Νομίζω ότι είναι σοφό να προετοιμαστούμε για έναν μακρύ πόλεμο», είπε χαρακτηριστικά ο Σολτς στη Διάσκεψη.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ανέβηκε στο βήμα μετά τον Γερμανό ηγέτη και επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα για «παρατεταμένη σύγκρουση» στην Ουκρανία, ενώ κάλεσε τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επενδύσουν ουσιαστικά στις αμυντικές δαπάνες.

«Πρέπει οπωσδήποτε να εντείνουμε την υποστήριξή μας και την προσπάθειά μας στην αντίσταση του ουκρανικού λαού και του στρατού του και να τον βοηθήσουμε να ξεκινήσει μια αντεπίθεση που από μόνη της μπορεί να επιτρέψει αξιόπιστες διαπραγματεύσεις, καθορισμένες από την Ουκρανία, τις αρχές και τον λαό της», υποστήριξε ο Εμμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος πρόεδρος συμπλήρωσε ότι δεν είναι η ώρα να επιχειρηθεί διάλογος με τη Ρωσία τώρα. Η  Μόσχα εντείνει τώρα τις εχθροπραξίες στην ανατολική Ουκρανία. «Δεν είναι ώρα για διάλογο γιατί έχουμε μια Ρωσία που επέλεξε τον πόλεμο, η οποία επέλεξε να εντείνει τον πόλεμο και που επέλεξε να φτάσει μέχρι τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου και να επιτεθεί σε μη στρατιωτικές υποδομές».

Η μακρονική αναφορά σε αξιόπιστες διαπραγματεύσεις είναι ρητή και σαφής. Ο Μακρόν είναι σταθερά στο πλευρό των Ουκρανών. Ζήτησε, δε, αποφασιστικότερη στρατιωτική βοήθεια από την Γερμανία, αλλά προσέκρουσε στους δισταγμούς Σολτς. Υποστηρίζει την προοπτική ειρηνικών διαπραγματεύσεων, στη βάση φερέγγυων προδιαγραφών, σε αντιδιαστολή προς το Κίεβο που αρνείται πλήρως να κινηθεί προς την κατεύθυνση της διαπραγματευτικής οδού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments