Διεθνή

Ο Μπάιντεν στην Πολωνία

Ο Μπάιντεν στην Πολωνία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου-notesfrompoland.com

Για τον Τζο Μπάιντεν, είναι δεδομένη η συνέχιση της αλληλεγγύης προς τους Ουκρανούς. Όπως τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, «οι Ρώσοι χάνουν εδάφη που είχαν κατακτήσει, Ρώσοι στρατιώτες εγκαταλείπουν το πεδίο της μάχης ενώ η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί».

Στην Πολωνία βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. Η επίσκεψη αυτή του Μπάιντεν, ένα χρόνο μετά τη ρωσική εισβολή, έχει έναν ιστορικό και πολιτικό συμβολισμό και είναι μια ευκαιρία να επιβεβαιώσει τον νέο πρωταγωνιστικό ρόλο που διεκδικεί στην Ευρώπη. Η είδηση της άφιξης του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών στην Βαρσοβία επιβεβαιώνεται από πολωνικά και δυτικά μέσα. Η επίσκεψη αυτή στο ανατολικό μέρος της Ευρώπης γίνεται λίγες ώρες μετά το αιφνιδιαστικό ταξίδι στο Κίεβο και την συνάντηση του Μπάιντεν με τον Ουκρανό ομόλογό του.

Η αμερικανική πλευρά είχε την δυνατότητα να εκφράσει την ανοιχτή και ανεπιφύλακτη συμπαράστασή της προς τον ουκρανικό λαό και τον πρόεδρο Β. Ζελένσκι. Αν και ήταν αρχικά προγραμματισμένο ο πρόεδρος των ΗΠΑ να επισκεφθεί την Πολωνία, αυτός κινήθηκε προς το Κίεβο, από όπου έκανε κοινές δηλώσεις με τον ηγέτη της Ουκρανίας. Για τον Τζο Μπάιντεν, είναι δεδομένη η συνέχιση της αλληλεγγύης προς τους Ουκρανούς. Όπως τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, «οι Ρώσοι χάνουν εδάφη που είχαν κατακτήσει, Ρώσοι στρατιώτες εγκαταλείπουν το πεδίο της μάχης ενώ η ρωσική οικονομία αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες. Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Τζο Μπάιντεν ξεκαθάρισε πως οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί».

Η Πολωνία, από την πλευρά της, περιμένει να επιβεβαιώσει τον νέο κεντρικό ρόλο που διεκδικεί στο υπό διαμόρφωση γεωπολιτικό τοπίο. Η επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου είναι, για την Βαρσοβία, μια ευκαιρία να οριστικοποιήσει τη ρήξη της με την Μόσχα αλλά και με το Μινσκ. Η Πολωνία έχει κλείσει το συνοριακό πέρασμα στη Λευκορωσία στο Μπομπροβνίκι, ενώ ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντερ Λουκασένκο απέλασε τρεις Πολωνούς διπλωμάτες. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι, χθες, είχε μια εποικοδομητική και πολύ χρήσιμη συνομιλία με τον Πολωνό πρόεδρο Άντζει Ντούντα, ο οποίος επέμεινε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η Βαρσοβία κινείται πια οριστικά σε ρήξη με τη σύμμαχο της Μόσχας, το Μινσκ, και στο ότι η χώρα του διατηρεί πλήρως τον ευρωπαϊκό και φιλοδυτικό προσανατολισμό της.

Σύμφωνα τέλος με πολωνικά δίκτυα, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης αναμένεται να ανακοινώσουν εντός των επόμενων ωρών ότι ο Τζο Μπάιντεν θα παρουσιάσει ένα αμερικανικό σχέδιο για το μέλλον ενός ασφαλούς κόσμου στη Βαρσοβία. «Θα πρόκειται για μια ιστορική ομιλία», ανέφερε ο Κριστόφ Στσέρσκι, πρεσβευτής της Πολωνίας στον ΟΗΕ. Το πρόγραμμα της επίσκεψης του Προέδρου των ΗΠΑ στη Βαρσοβία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συνάντηση με τον Πρόεδρο Α. Ντούντα και ομιλία στο νομοθετικό σώμα της Χώρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments