Nέα της αγοράς

Χρυσή Βίζα: Μετά την Πορτογαλία και η Ιρλανδία διακόπτει το πρόγραμμα

Χρυσή Βίζα: Μετά την Πορτογαλία και η Ιρλανδία διακόπτει το πρόγραμμα

Πηγή Φωτογραφίας: pixabay

Αυτή την εβδομάδα, δύο χώρες τερμάτισαν τα προγράμματά της «χρυσής βίζας», όπως έχουν καθιερωθεί να λέγονται.

Δυσκολεύει η απόκτηση πρόσβαση στις ευρωπαϊκές χώρες η οποία ίσχυε για χρόνια, για όσους τουλάχιστον διέθεταν τα αναγκαία οικονομικά μέσα.

Αυτή την εβδομάδα, δύο χώρες τερμάτισαν τα προγράμματά της «χρυσής βίζας», όπως έχουν καθιερωθεί να λέγονται. Τόσο η Ιρλανδία όσο και η Πορτογαλία δεν θα επιτρέπουν πλέον σε εκατομμυριούχους να επενδύουν στις χώρες τους με αντάλλαγμα βίζα, ανέφερε την Παρασκευή το Bloomberg.

Η κίνηση έρχεται καθώς διάφορες κυβερνήσεις εξετάζουν την «καταλληλότητα» τέτοιων προγραμμάτων και αφού η Βρετανία τερμάτισε το δικό της πριν από ένα χρόνο.

«Υπάρχει ένα ενδιαφέρον παράδοξο με το οποίο παλεύουν οι χώρες – από τη μια πλευρά, θέλουν επενδύσεις», δήλωσε στο Bloomberg ο Will Harvey, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ.

«Η άλλη πλευρά του είναι μια μεγάλη πολιτική τάση γύρω από την οπτική των πολύ πλούσιων επενδυτών από το εξωτερικό που έχουν προνομιακή θέση σε μια εποχή που υπάρχουν πολλές προκλήσεις για μεγάλα τμήματα της κοινωνίας».

Οι χρυσές βίζες έγιναν «της μόδας» μετά την οικονομική κρίση του 2008, με χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ελλάδα και η Ισπανία να τις προσφέρουν ως τρόπο προσέλκυσης επενδύσεων. Έκτοτε, έχουν φέρει δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς οι εκατομμυριούχοι αναζητούσαν ευκολότερα ταξίδια και άνετες συνταξιοδοτήσεις – μερικές φορές ακόμη και την υπηκοότητα.

Για παράδειγμα, άτομα με υψηλά εισοδήματα συνέρρευσαν στην Πορτογαλία, όπου εκτιμάται ότι πέρυσι υπήρξε καθαρή εισροή 1.300 εκατομμυριούχοι, σύμφωνα με στοιχεία της Henley & Partners και της New World Wealth. Και οι Κινέζοι επενδυτές αποτελούσαν περίπου τις μισές από τις 11.628 άδειες διαμονής που χορηγήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια. Για να αποκτήσει αυτή τη χρυσή βίζα στην Πορτογαλία, ένα άτομο έπρεπε να επενδύσει 350.000 ευρώ σε πορτογαλικά ακίνητα και να δημιουργήσει 10 θέσεις εργασίας ή να πληρώσει 1,5 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, αυτά τα προγράμματα δεν στερούνται επικριτών. Οι αμφισβητίες τους υποστηρίζουν ότι ανεβάζουν τις τιμές των ακινήτων, καθιστώντας την αγορά ενός σπιτιού ανέφικτη για τους ντόπιους με λιγότερα εισοδήματα. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας έκανε συγκεκριμένη αναφορά σε ζητήματα στέγασης αιτιολογώντας την απόφαση της χώρας να τερματίσει το πρόγραμμα χρυσής βίζας.

Ενώ η κατάργηση αυτών των προγραμμάτων σηματοδοτεί μια αλλαγή στον τρόπο διαχείρισης των διεθνών ταξιδιών και της διαμονής, δεν είναι απαραίτητα το οριστικό τέλος αυτής της πρακτικής. Μερικοί πιστεύουν ότι είναι απλώς θέμα χρόνου να επανεισαχθεί σε άλλες μορφές. «Αυτά τα προγράμματα έχουν ανοίξει και κλείσει σε πολλές διαφορετικές χώρες για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε στο Bloomberg ο Nuri Katz, ιδρυτής μιας εταιρείας παροχής υπηρεσιών υπηκοότητας. «Υποθέτω ότι στην Πορτογαλία θα μεταρρυθμίσουν το πρόγραμμα, όχι θα το κλείσουν οριστικά». 

Επιπλέον, αυτού του είδους τα προγράμματα έχουν επεκταθεί πολύ πέρα από την Ευρώπη, σε μέρη όπως η Καραϊβική και η Αυστραλία. Έτσι, οι πλούσιοι επενδυτές που θέλουν να μεταναστεύσουν αλλού έχουν ακόμα πολλές μακρινές τοποθεσίες για να διαλέξουν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments