Διεθνή

Η Ρωσία σκέφτεται σοβαρά την «λύση Λούλα»

Η Ρωσία σκέφτεται σοβαρά την «λύση Λούλα»

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/ΑΠΕ -ΜΠΕ

Η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αποσαφηνίζει ότι η Κίνα και η Ρωσία δεν συζήτησαν την λεγόμενη «κινεζική ειρηνευτική πρόσκληση»

Η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών αποσαφηνίζει ότι η Κίνα και η Ρωσία δεν συζήτησαν την λεγόμενη «κινεζική ειρηνευτική πρόσκληση» και, την ίδια στιγμή, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τονίζει πως η ρωσική πλευρά εξετάζει διεξοδικά την πιθανή αξιοποίηση της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας της Βραζιλίας και του νέου προέδρου Λούλα.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο κρατικό ρωσικό κανάλι TASS ο Μιχαήλ Γκαλουζίν, αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ρωσικής Ομοσπονδίας δηλώνει πως η Μόσχα μελετά με προσοχή την πρωτοβουλία για την ειρήνευση που έχει αναλάβει ο νέος Βραζιλιάνος πρόεδρος Λούλα.

Ο Μιχαήλ Γκαλουζίν καθιστά σαφές ότι, για την Ρωσία, είναι πολύ σημαντικό να υπάρξει ειρηνική και πολιτική εκτόνωση της πολεμικής κρίσης στην Ουκρανία. Μεταξύ των προτάσεων για ειρηνική επίλυση και των διαμεσολαβητικών πρωτοβουλιών η πρωτοβουλία της Βραζιλίας εμφανίζεται πιο πειστική και περισσότερο ελκυστική.

Πιο αναλυτικά, ο αναπληρωτής επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας αναφέρει: «Σημειώσαμε τις δηλώσεις του Προέδρου της Βραζιλίας (σ.σ.: Λούλα) σχετικά με το θέμα της πιθανής μεσολάβησης προκειμένου να βρούμε πολιτικούς τρόπους για να αποτρέψουμε την κλιμάκωση στην Ουκρανία, να διορθώσουμε λάθος υπολογισμούς στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας στη βάση της πολυμέρειας και λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα της. Μελετάμε πρωτοβουλίες, πρωτίστως από την οπτική γωνία αυτής της ισορροπημένης πολιτικής που ακολουθεί η Βραζιλία και, φυσικά, λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που αναπτύσσεται «επί τόπου»

Περαιτέρω, ο Μιχαήλ Γκαλουζίν τόνισε ότι η γνώμη της Βραζιλίας, η οποία είναι ο στρατηγικός εταίρος της Μόσχας τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στην παγκόσμια σκηνή, είναι σημαντική για τη Ρωσία. «Αλληλεπιδρούμε εποικοδομητικά στους BRICS, στο G20, στον ΟΗΕ και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του, όπου αυτή η χώρα εκπροσωπείται πλέον ως μη μόνιμο μέλος», πρόσθεσε.

Αν και η τοποθέτηση του κορυφαίου Ρώσου αξιωματούχου φαίνεται να μοιάζει ακόμη και με προσπάθεια «τρολ», είναι πράγματι ακριβές ότι η Ρωσία και η Βραζιλία είναι εταίροι στους κόλπους της BRICS, της ομάδας των χωρών στην οποία μετέχουν η Κίνα, η Ινδία και η Νότια Αφρική.

Και από την πλευρά της Βραζιλίας, επιβεβαιώνεται το άριστο κλίμα και οι στενές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο νέος Βραζιλιάνος πρόεδρος δέχθηκε τα συγχαρητήρια του προέδρου Πούτιν, με την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του και αμφότεροι δεσμεύθηκαν για περαιτέρω σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments