Διεθνή

Ουκρανία: Η Σουηδία ανακοίνωσε την αποστολή έως και δέκα Leopard 2

Ουκρανία: Η Σουηδία ανακοίνωσε την αποστολή έως και δέκα Leopard 2

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Έως και δέκα άρματα μάχης Leopard 2 θα παραδώσει η Σουηδία στην Ουκρανία,

Έως και δέκα άρματα μάχης Leopard 2 θα παραδώσει η Σουηδία στην Ουκρανία, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Παράλληλα, στο πλαίσιο του 11ου πακέτου υποστήριξης, θα δώσει και αντιαεροπορικά συστήματα HAWK. «Τα σουηδικά άρματα μάχης ενισχύουν τη συμβολή άλλων ευρωπαϊκών χωρών σε Leopard 2. Ο συντονισμός της υποστήριξης συνεχίζεται με τους διεθνείς εταίρους που προσφέρουν Leopard 2 ή άλλα άρματα μάχης», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Ο υπουργός Άμυνας Πολ Τζόνσον δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται σε εντατική φάση και πως η Σουηδία θα «κάνει ό,τι μπορεί για να στείλει αυτήν τη στρατιωτική βοήθεια το ταχύτερο δυνατό».

Τρία Leopards στην Ουκρανία από την Φινλανδία

Η Φινλανδία θα στείλει τρία άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία στο πλαίσιο ενός νέου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας, ανακοίνωσε ο υπουργός Άμυνας Mikko Savola (κέντρο) σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Φινλανδία θα στείλει άρματα Leopard 2 αποναρκοθέτησης τα οποία χρησιμοποιούνται για την εκκαθάριση μη ανατιναγμένων πυρομαχικών και ναρκών στο έδαφος και θα προσφέρει υπηρεσίες συντήρησης και εκπαίδευσης, που ενδεχομένως θα πραγματοποιηθούν στην Πολωνία.

Αυτά τα άρματα συνδράμουν καθαρίζοντας τη διαδρομή, ώστε τα άρματα μάχης να προχωρήσουν, και θα βοηθήσουν την Ουκρανία να ανακτήσει χερσαίες περιοχές που τώρα κατέχει η Ρωσία, δήλωσε ο Savola.

Αποτελούν μέρος του 13ου πακέτου στρατιωτικής βοήθειας της Φινλανδίας προς την Ουκρανία ύψους 160 εκατομμυρίων ευρώ. Η συνολική αξία όλων των πακέτων αμυντικού υλικού που έχουν υποβληθεί έχει φτάσει τα 750 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την Pekka Vänttinen και το  EURACTIV.com

Η Φινλανδία διαθέτει περίπου 200 άρματα μάχης Leopard 2A6 και έξι άρματα αποναρκοθέτησης Leopard, τρία από τα οποία δωρίζονται τώρα στην Ουκρανία. Όταν ρωτήθηκε γιατί δεν παραδόθηκαν περισσότερα άρματα μάχης, ο Savola δήλωσε ότι η Φινλανδία πρέπει να σκεφτεί και την ασφάλειά της. Η Φινλανδία, που δεν είναι ακόμη μέλος του ΝΑΤΟ, έχει σύνορα 1300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία.

Για τους ίδιους λόγους, ο Savola αρνήθηκε να δώσει πιο συγκεκριμένες πληροφορίες σχετικά με το περιεχόμενο του πακέτου βοήθειας και τον τρόπο των παραδόσεων.

Η Φινλανδική Ένωση Εργαζομένων στις Μεταφορές (AKT) βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε απεργία και τα λιμάνια της χώρας είναι κλειστά. Ωστόσο, η Ένωση των εργαζομένων δήλωσε ότι δεν θα εμποδίσει τις αποστολές του ουκρανικού πακέτου βοήθειας.

Το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης την Πέμπτη ότι η Φινλανδία θα αγοράσει αντιαρματικούς πυραύλους NLAW από τη σουηδική εταιρεία Saab.

Η συνολική αξία της προμήθειας χωρίς τον φόρο προστιθέμενης αξίας είναι περίπου 37 εκατομμύρια ευρώ και θα γίνει από κοινού από τη Φινλανδία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments