Global News

BBC: Απέτυχε ο πόλεμος του Πούτιν;

BBC: Απέτυχε ο πόλεμος του Πούτιν;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε έως και 200.000 στρατιώτες στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, υπέθεσε λανθασμένα ότι θα μπορούσε να σαρώσει την πρωτεύουσα, Κίεβο, μέσα σε λίγες μέρες και να καθαιρέσει την κυβέρνηση.

Μετά από μια σειρά ταπεινωτικών υποχωρήσεων, το αρχικό του σχέδιο εισβολής έχει σαφώς αποτύχει, αλλά ο πόλεμος της Ρωσίας απέχει πολύ από το να τελειώσει. Ακόμη και τώρα, ο ηγέτης της Ρωσίας περιγράφει τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εισβολή από το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση». Όχι ο πόλεμος πλήρους κλίμακας που βομβάρδισε αμάχους σε ολόκληρη την Ουκρανία και άφησε πάνω από 13 εκατομμύρια είτε ως πρόσφυγες στο εξωτερικό είτε Ένας μήνας μετά την εισβολή και οι στόχοι της εκστρατείας του μειώθηκαν δραματικά μετά από μια υποχώρηση από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ. Ο κύριος στόχος ήταν η " απελευθέρωση του Ντονμπάς – αναφερόμενος σε γενικές γραμμές στις δύο βιομηχανικές περιοχές της Ουκρανίας στα ανατολικά του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ.

Αναγκασμένος σε περαιτέρω υποχωρήσεις από το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά και τη Χερσώνα στα νότια, αυτός ο στόχος παραμένει αμετάβλητος, αλλά έχει δείξει μικρή επιτυχία στην επίτευξή του. Αυτές οι αναποδιές στο πεδίο της μάχης έσπευσαν τον ηγέτη της Ρωσίας να προσαρτήσει τέσσερις ουκρανικές επαρχίες τον περασμένο Σεπτέμβριο, χωρίς να έχει τον πλήρη έλεγχο καμίας από αυτές: ούτε το Λουχάνσκ ή το Ντόνετσκ στα ανατολικά, ούτε η Χερσώνα ή η Ζαπορίζια στα νότια.

Ένας μήνας μετά την εισβολή και οι στόχοι της εκστρατείας του μειώθηκαν δραματικά μετά από μια υποχώρηση από το Κίεβο και το Τσερνίχιβ. Ο κύριος στόχος ήταν η " απελευθέρωση του Ντονμπάς – αναφερόμενος σε γενικές γραμμές στις δύο βιομηχανικές περιοχές της Ουκρανίας στα ανατολικά του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ. Αναγκασμένος σε περαιτέρω υποχωρήσεις από το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά και τη Χερσώνα στα νότια, αυτός ο στόχος παραμένει αμετάβλητος, αλλά έχει δείξει μικρή επιτυχία στην επίτευξή του. Αυτές οι αναποδιές στο πεδίο της μάχης έσπευσαν τον ηγέτη της Ρωσίας να προσαρτήσει τέσσερις ουκρανικές επαρχίες τον περασμένο Σεπτέμβριο, χωρίς να έχει τον πλήρη έλεγχο καμίας από αυτές: ούτε το Λουχάνσκ ή το Ντόνετσκ στα ανατολικά, ούτε η Χερσώνα ή η Ζαπορίζια στα νότια.

Έχει υποστεί ζημιά ο Πούτιν;

Ο 70χρονος πρόεδρος Πούτιν προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από στρατιωτικές αποτυχίες, αλλά η εξουσία του, τουλάχιστον εκτός Ρωσίας, έχει καταρρεύσει και κάνει λίγα ταξίδια πέρα ​​από τα σύνορά της. Στο εσωτερικό, η οικονομία της Ρωσίας στην επιφάνεια φαίνεται να έχει ξεπεράσει μια σειρά δυτικών κυρώσεων προς το παρόν, αν και το δημοσιονομικό της έλλειμμα έχει εκτοξευθεί και τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν μειωθεί δραματικά. Κάθε προσπάθεια να μετρηθεί η δημοτικότητά του είναι γεμάτη δυσκολίες. Η διαφωνία στη Ρωσία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς επιβάλλονται ποινές φυλάκισης για όποιον διαδίδει «ψευδείς ειδήσεις» για τον ρωσικό στρατό. Όσοι εναντιώνονται στην ηγεσία της Ρωσίας είτε τράπηκαν σε φυγή είτε, όπως συνέβη με το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, ρίχτηκαν στη φυλακή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments