Διεθνή

Διαλύεται η αντιπολίτευση στην Τουρκία

Διαλύεται η αντιπολίτευση στην Τουρκία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/ta nea

Διαλύεται η εξακομματική αντιπολίτευση στην Τουρκία, μετά την απόφαση της Μεράλ Ακσενέρ,

Διαλύεται η εξακομματική αντιπολίτευση στην Τουρκία, μετά την απόφαση της Μεράλ Ακσενέρ, επικεφαλής του Καλού Κόμματος (IYI Party), να μην υποστηρίξει την υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου για τη θέση του κοινού υποψηφίου της αντιπολίτευσης.

Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου δεν επιβεβαιώνεται στους κόλπους της αντιπολιτευτικής «εξάδας». Η Μεράλ Ακεσενέρ δεν επικυρώνει την υποψηφιότητα του προέδρου του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (CHP), μιλά για «απόπειρα επιβολής», καταγγέλλει «ακραίες ατομικές φιλοδοξίες» και αποχωρεί από το «τραπέζι  των έξι», όπως είναι γνωστή η «Εθνική Συμμαχία», το πολιτικό και εκλογικό συμμαχικό σχήμα έξι διαφορετικών πολιτικών κομμάτων.

«Το τραπέζι των έξι έχει χάσει την ικανότητά του να αντικατοπτρίζει τη βούληση του έθνους στις αποφάσεις του. Αυτό το γραφείο είναι πλέον έξω από το κοινό μυαλό, όπου μπορούν να συζητηθούν οι πιθανοί υποψήφιοι, και έχει μετατραπεί σε γραφείο συμβολαιογράφου που εργάζεται για την πιστοποίηση ενός μόνο υποψηφίου»., δήλωσε η εθνικίστρια πολιτικός αρχηγός «φωτογραφίζοντας» τον Κιλιτσντάρογλου, και πρόσθεσε: «Στεκόμαστε στην υπογραφή και στην υπόσχεσή μας. Αλλά δεν θα παίξουμε ούτε στο τραπέζι του συμβολαιογράφου.  Δεν θα καταστρέψουμε την ελπίδα του έθνους μας να κερδίσει. Θα συνεχίσουμε να λέμε ότι είμαστε και κοιτάμε μπροστά πεισματικά και επίμονα».

Η πρόεδρος του εθνικιστικού Καλού Κόμματος απεύθυνε κάλεσμα σε δύο ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης: τον δήμαρχο Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς και τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου. «Δουλέψατε σκληρά παρ’ όλα τα εμπόδια και κάνατε τη δουλειά σας καλύτερα», δήλωσε η Ακσενέρ απευθυνόμενη στους δύο δημάρχους. «Δεν αφήσατε το έθνος μας παρατημένο κάτω από τα ερείπια. Το έθνος μας βρίσκεται στα πρόθυρα μιας κρίσιμης διακοπής και σας καλεί στο καθήκον. Αυτό το καθήκον δεν είναι η επιβολή, αλλά η καταστροφή του της νοοτροπίας της επιβολής. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι αυτό το καθήκον είναι αναντίρρητο καθήκον. Ο ιδιοκτήτης αυτής της κλήσης είναι το έθνος. Από εδώ και πέρα, είναι στο χέρι μας να κάνουμε μια σωστή επιλογή».

Η εξέλιξη αυτή ενδυναμώνει εκ των πραγμάτων την πολιτική θέση του σημερινού πρόεδρου Ερντογάν, δύο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές. Αποτυπώνει επίσης, όμως, την αρνητικά άποψη της Ακενέρ και του Καλού Κόμματος για τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος θεωρείται πολιτικά φθαρμένος και αρκετά υποτονικός.

Η συμμαχία της αντιπολίτευσης ή των «έξι», όπως αλλιώς λέγεται, απέχει ένα μόλις βήμα από την διάλυση και η Κεμάλ Ακσενέρ, επικεφαλής ενός κόμματος που έχει φτάσει στο 15%, κινείται ανοιχτά προς τους δημάρχους Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments