Διεθνή

Le Monde: Τι σημαίνει «ουκρανικό σαμποτάζ» για τους Ρώσους;

Le Monde: Τι σημαίνει «ουκρανικό σαμποτάζ» για τους Ρώσους;

Πηγή Φωτογραφίας: Ukrainian Presidential Press Office via AP, File

Για τους Ρώσους, οι Ουκρανοί παραβιάζουν τα σύνορα και κάνουν «σαμποτάζ», πυροβολώντας εναντίον αμάχων πολιτών.

Για τους Ρώσους, οι Ουκρανοί παραβιάζουν τα σύνορα και κάνουν «σαμποτάζ», πυροβολώντας εναντίον αμάχων πολιτών. Τα γεγονότα έρχονται, καθώς η Μόσχα αυτή την εβδομάδα ανέφερε μια έξαρση των ουκρανικών εισβολών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο ρωσικό έδαφος και προσάρτησε την Κριμαία. Ο Monde εκτιμά ότι πρόκειται για «στημένα» από τους ίδιους τους Ρώσους σαμποτάζ. 

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατήγγειλε μια «τρομοκρατική» επίθεση μετά την αναφορά της Μόσχας για εισβολή Ουκρανών «δολιοφθορών» στην περιφέρεια Μπριάνσκ, στα νοτιοδυτικά της Ρωσίας, συνοριακή περιοχή της Ουκρανίας. Οι ρωσικές αρχές κατηγορούν αυτούς τους «δολιοφθορείς» ειδικότερα ότι άνοιξαν πυρ εναντίον ενός αυτοκινήτου στο χωριό Lioubetchane, κατηγορίες που, πάντως, αρνείται το Κίεβο.

Παρά τις γκρίζες περιοχές που το περιβάλλουν, αυτή η υποτιθέμενη ουκρανική διείσδυση έχει σχολιαστεί ευρέως στα ρωσικά υπερεθνικιστικά κανάλια Telegram ή κοντά στον στρατό. Αυτές μετέφεραν φήμες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας που στη συνέχεια διαψεύστηκαν: πυροβολισμοί σε σχολικό λεωφορείο, θάνατος παιδιού, ομηρεία κατοίκων… Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, σκοτώθηκαν δύο άμαχοι και ένας 11χρονος -παλιό παιδί, τραυματισμένο.

Όσο ασαφείς κι αν είναι, οι πυρομαχίες της Πέμπτης είναι από τις πρώτες που αναφέρθηκαν στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας από την έναρξη του πολέμου, σηματοδοτώντας μια αξιοσημείωτη αλλαγή στη ρωσική αντίληψη για τη σύγκρουση. Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της πλήρους κλίμακας εισβολής στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, η Μόσχα είχε ήδη προκαλέσει, σε μια ωμή σκηνή, μια εισβολή Ουκρανών στρατιωτών και τεθωρακισμένων οχημάτων στο έδαφός της – ένα επεισόδιο μεταξύ πολλών άλλων, που έγινε και «στήθηκε» για την προετοιμασία της κοινής γνώμης για την επερχόμενη επίθεση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments