Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας: Γκουτέρες και Σύριζα έκαναν την… διαφορά

Παγκόσμια Ημέρα της γυναίκας: Γκουτέρες και Σύριζα έκαναν την… διαφορά

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/europarl.europa.eu

Σε ανακοινώσεις και μηνύματα προχωρούν διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα για την σημερινή Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Σε ανακοινώσεις και μηνύματα προχωρούν διεθνείς οργανισμοί και πολιτικά κόμματα για την σημερινή Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας. Διακρίνεται για τον προειδοποιητικό του χαρακτήρα το μήνυμα του Αντόνιο Γκουτέρες και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που προσπάθησε, όχι με ιδιαίτερη επιτυχία, να συνταιριάξει την παγκόσμια ημέρα για τον γυναικείο πληθυσμό με το… δυστύχημα στα Τέμπη (!)

Η Ευρωπαία επίτροπος Χέλενα Ντάλι, υπογραμμίζει το στοιχείο της βίας και της αντοχής του. «Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών και η εξ οικείων βία αποτελούν ευρέως διαδεδομένη μάστιγα και εκδήλωση διακρίσεων κατά των γυναικών και των ευάλωτων μελών της οικογένειας. Πρόσφατη έρευνα της Eurostat έδειξε ότι έως και το 41% των γυναικών έχουν υποστεί βία».

Έτσι, υποστηρίζει η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα ισότητας, «καθώς εορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σκέφτομαι το σθένος των γυναικών που έχουν επιβιώσει από περιστατικά βίας, είτε εντός της ΕΕ, είτε εκείνων που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες, όπως η περίπτωση των Ουκρανών γυναικών. Ή τις γυναίκες που ζουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα, όπως στην περίπτωση των Αφγανών και των Ιρανών, μεταξύ άλλων».

Μόλις τρεις αιώνες μας χωρίζουν από την ισότητα ανδρών και γυναικών κατά τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ.«Η ισότητα των φύλων απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Στην τρέχουσα πορεία, οι ειδικοί στα Ηνωμένα Έθνη την τοποθετούν 300 χρόνια μακριά», τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες σε μια ομιλία της γενικής συνέλευσης ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου.

Ο Γκουτέρες δεν κατονόμασε συγκεκριμένες χώρες ωστόσο επισήμανε ότι «σε πολλές περιοχές τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα των γυναικών οπισθοχωρούν και σε ορισμένες χώρες τα κορίτσια ρισκάρουν με τις πιθανότητες να τις απαγάγουν ή να τους επιτεθούν ενώ πηγαίνουν σχολείο».

Στον Περισσό, τον τόνο δίνει το ταξικό στοιχείο. Αυτό είναι άκαμπτο και ανυποχώρητο, ακόμη και στην σημερινή ημέρα εορτασμού της επετείου.

Έτσι, η ΚΕ του ΚΚΕ σε μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας «απευθύνει κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης στις εργατοϋπαλλήλους, στις άνεργες, στις μισθωτές επιστήμονες και καλλιτέχνες, στις επαγγελματίες, στις αγρότισσες, στις συνταξιούχους, στις νέες μητέρες, στις μαθήτριες και φοιτήτριες, στις μετανάστριες και τις πρόσφυγες.

Ιδιαίτερα εκφράζει τη θλίψη και τη συμπαράσταση στις μανάδες, στις αδελφές, τις συντρόφους, σε όλες και όλους αυτούς που θρηνούν για τα αδικοχαμένα παιδιά στο τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Η ΚΕ εκφράζει την εναντίωση και την οργή της απέναντι στο οικονομικό – κοινωνικό – πολιτικό σύστημα, όπου με το μέτρο του «κόστους» τόσο η ιδιωτική όσο και η κρατική καπιταλιστική ιδιοκτησία στερεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς από τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια, από τις αναγκαίες επενδύσεις σε σύγχρονα μέσα, θυσιάζοντας ζωές. Αποτελεί άλλο ένα παράδειγμα της ταξικότητας της «ψηφιακής οικονομίας», που έχει ως κίνητρο το γρήγορο, μέγιστο επιχειρηματικό – καπιταλιστικό κέρδος και όχι τις κοινωνικές ανάγκες.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει συσχέτιση της επετείου για την γυναίκα με το πρόσφατο σιδηροδρομικό δυστύχημα στην περιοχή των Τεμπών. Για όποιον έχει αντίθετη προσέγγιση, μπορεί να διαβάσει την κομματική ανακοίνωση ΄που τονίζεται ότι «η φετινή επέτειος της 8 Μάρτη, γίνεται κάτω από τη σκιά του τραγικού σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη που είχε δεκάδες νεκρούς και αγνοούμενους, στην πλειοψηφία τους δυστυχώς, νέα παιδιά. Σήμερα, η θλίψη μας μετατρέπεται σε οργή αναλογιζόμενες ότι μπροστά στα κέρδη και τη διαφθορά, απαξιώνονται ανθρώπινα δικαιώματα, και εν τέλει, η ίδια η ανθρώπινη ζωή»…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments