Lifestyle

Όσκαρ 2023: Σάρωσε τα χρυσά αγαλματίδια η ταινία «Τα πάντα όλα» [vid]

Όσκαρ 2023: Σάρωσε τα χρυσά αγαλματίδια η ταινία «Τα πάντα όλα» [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Entertainment Weekly

Τα ξημερώματα της Δευτέρας ( ώρα Ελλάδας στο Dolby Theatre στο Λος Άντζελες πραγματοποιήθηκε η λαμπερή τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ 2023, με απόλυτη νικήτρια την ταινία "Everything Everywhere All at Once" και τους συντελεστές της.

Η 95η απονομή των βραβείων Όσκαρ ολοκληρώθηκε στο Dolby Theatre του Λος Άντζελες, με ελάχιστες ανατροπές και εκπλήξεις αυτή τη χρονιά.

View this post on Instagram

A post shared by oscars awards 2023 (@oscars.awards.2.0.2.3)

Η τελετή απονομής τίμησε για ακόμη μία χρονιά τα εξαιρετικά επιτεύγματα στον κινηματογραφικό κλάδο που έγιναν κατά τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους 2022. Ο κωμικός και παρουσιαστής Τζίμι Κίμελ παρουσίασε την τελετή για τρίτη φορά.

Η ταινία «Everything Everywhere All at Once» των Νταν Κουάν και Ντάνιελ Σάινερτ «σάρωσε» κερδίζοντας επτά αγαλματίδια. Το ίδιο δεν συνέβη για το βιογραφικό φιλμ «Elvis», που παρά τις 8 υποψηφιότητες, δεν κέρδισε ούτε ένα βραβείο.

Η Μισέλ Γιο παρά τη «δύσκολη» αντίπαλο Κέιτ Μπλάνσετ κέρδισε το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου. Στο Α’ Ανδρικού Ρόλου, ο Μπρέινταν Φρέιζερ ήταν ο μεγάλος νικητής, λαμβάνοντας διθυραμβικές κριτικές για την ερμηνεία του στην ταινία «The Whale», από την πρώτη στιγμή. Στο Β’ Γυναικείου Ρόλου, έγινε η ανατροπή, καθώς οι περισσότεροι περίμεναν την Άντζελα Μπάσετ, αλλά τελικά το βραβείο πήγε στην Τζέιμι Λι Κέρτις, που κέρδισε το πρώτο Όσκαρ της καριέρας της.

Το πολεμικό δράμα «All Quiet on the Western Front», που αφηγείται τη συγκλονιστική ιστορία ενός νεαρού Γερμανού στρατιώτη στο Δυτικό Μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, κέρδισε τέσσερα Όσκαρ.

Στην κατηγορία του καλύτερου τραγουδιού, μπορεί η Ριάνα να διεκδικούσε το πρώτο της Όσκαρ και η Lady Gaga ένα ακόμη, μεγάλος νικητής όμως ήταν το ινδικό τραγούδι Naatu Naatu από την ταινία RRR.

Η 95η τελετή των Όσκαρ ξεκίνησε με τον μονόλογο του Τζίμι Κίμελ, ο οποίος δεν μπόρεσε να μη σχολιάσει όσα συνέβησαν πέρυσι, με το χαστούκι του Γουίλ Σμιθ στον Κρις Ροκ. Ο Σμιθ μετά το βίαιο περιστατικό έλαβε το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου και ο παρουσιαστής της φετινής απονομής, έριξε το «καρφί» του. «Αν κάποιος εδώ μέσα διαπράξει μια πράξη βίας σε οποιοδήποτε σημείο της παράστασης, θα του απονεμηθεί το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου και θα του επιτραπεί να εκφωνήσει λόγο διάρκειας 19 λεπτών» σχολίασε ο Τζίμι Κίμελ.

Ακολουθεί η λίστα με τους νικητές

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ Νικητής: Everything Everywhere All at Once All quiet on the Western Front Avatar: The way of water The Banshees of Inisherin Elvis The Fabelmans Tár Top Gun: Maverick Triangle of Sadness Women Talking

Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ Νικητής: Brendan Fraser, The Whale Austin Butler, Elvis Colin Farrell, The Banshees of Inisherin Paul Mescal, Aftersun Bill Nighy, Living

Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ

Νικήτρια: Michelle Yeoh, Everything Everywhere All at Once Cate Blanchett, Tár Ana de Armas, Blonde Andrea Riseborough, To Leslie Michelle Williams, The Fabelmans

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ

Nικητές: Everything Everywhere All at Once, Daniel Kwan and Daniel Scheinert The Banshees of Inisherin, Martin McDonagh The Fabelmans, Steven Spielberg Tár, Todd Field Triangle of Sadness, Ruben Östlund

ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Nικητής: Everything Everywhere All at Once The Banshees of Inisherin The Fabelmans Tár Triangle of Sadness

ΔΙΑΣΚΕΥΑΣΜΕΝΟ ΣΕΝΑΡΙΟ

Νικητής: Women Talking All quiet on the Western Front Glass Onion Living Top Gun: Maverick

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Νικητής: Navalny All That Breathes All the Beauty and the Bloodshed Fire of Love A House Made of Splinters

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Nικητής: An Irish Goodbye Ivalu Le Pupille Night Ride The Red Suitcase

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Nικητής: All Quiet on the Western Front Bardo Empire of Light Elvis

ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΟΣΤΟΥΜΙΑ

Νικητής: Wakanda Forever Babylon Elvis Everything Everywhere All at Once Mrs Harris Goes to Paris

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΞΕΝΟΓΛΩΣΣΗ ΤΑΙΝΙΑ

Nικητής: All quiet on the Western Front (Germany) Argentina, 1985 (Argentina) Close (Belgium) EO (Poland) The quiet girl (Ireland)

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ

Nικητής: The Elephant Whisperers Haulout How Do You Measure a Year? The Martha Mitchell Effect Stranger at the Gate

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ

Νικητής: Naatu Naatu – RRR Applause – Tell It like a Woman Hold My Hand – Top Gun: Maverick Lift Me Up – Black Panther: Wakanda Foreverφι This is a Life – Everything Everywhere All at Once

Όσκαρ 2023: H Mισέλ Γιο έγραψε ιστορία – Είναι η πρώτη Ασιάτισσα που παίρνει βραβείο

Η ερμηνεία της Mισέλ Γιο στην ταινία «Everything Everywhere All at Once» συγκέντρωσε από την πρώτη στιγμή μεγάλη προσοχή και επικρότηση.

Πλέον, η 60χρονη ηθοποιός γράφει ιστορία, αφού είναι η πρώτη Ασιάτισσα που λαμβάνει Όσκαρ. Σε μία συγκινητική ομιλία, η Γιο έδωσε το δικό της μήνυμα, λέγοντας: «Για όλα τα μικρά αγόρια και κορίτσια που μου μοιάζουν και με βλέπουν απόψε, αυτό είναι ένας φάρος ελπίδας και δυνατοτήτων. Kυρίες μου, μην αφήσετε κανέναν να σας πει ότι πέρασε η μπογιά σας».

Στη συνέχεια, είπε η ηθοποιός: «Δεν θα στεκόμουν εδώ απόψε χωρίς τους Ντάνιελς, χωρίς την A24, χωρίς το καταπληκτικό καστ και το συνεργείο μου, χωρίς όλους όσοι συμμετείχαν στην ταινία. Αλλά πρέπει να το αφιερώσω αυτό στη μαμά μου, σε όλες τις μαμάδες του κόσμου, γιατί είναι πραγματικά οι σούπερ ήρωες και χωρίς αυτές κανένας από εμάς δεν θα βρισκόταν εδώ απόψε. Είναι 84 ετών και θα της το πάρω αυτό στο σπίτι. Παρακολουθεί αυτή τη στιγμή στη Μαλαισία με την οικογένεια και τους φίλους μου. Σας αγαπώ παιδιά. Θα σας το φέρω σπίτι. Και επίσης στην ευρύτερη οικογένειά μου, στο Χονγκ Κονγκ, όπου ξεκίνησα την καριέρα μου. Σας ευχαριστώ που με αφήσατε να σταθώ στους ώμους σας, που μου δώσατε ένα πόδι για να μπορέσω να είμαι εδώ σήμερα. Και στα βαφτιστήρια μου, στις αδελφές μου, σε όλες τους, στους αδελφούς μου, στην… Θεέ μου, στην οικογένειά μου. Σας ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ. Ευχαριστώ την Ακαδημία. Αυτό είναι ιστορία που γράφεται! Σας ευχαριστώ!».

Η ηθοποιός, που έγινε διάσημη στις ταινίες δράσης του Χονγκ Κονγκ και απέκτησε διεθνή προσοχή ως κορίτσι του Μποντ, έπαιξε έναν πολυεπίπεδο ρόλο στην ταινία, που απαιτούσε τόσο πνευματικά, όσο και σωματικά ακροβατικά Η ερμηνεία της ως αποτυχημένη μητέρα και σύζυγος που ανακαλύπτει αμέτρητες εκδοχές του εαυτού της να συνυπάρχουν σε ένα πολυσύμπαν, χαρακτηρίστηκε από την πρώτη στιγμή, εξαιρετική.

Μία από τις πιο συγκινητικές σκηνές της 95ης τελετής των Όσκαρ, ήταν η βράβευση του Μπρένταν Φρέιζερ με το Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Τhe Whale».

O 54χρονος ηθοποιός παρέλαβε το βραβείο με δάκρυα στα μάτια και δυσκολεύτηκε να ολοκληρώσει την ομιλία τους, καθώς έκλαιγε συνεχώς.

«Ώστε έτσι μοιάζει το πολυσύμπαν. Θεέ μου, ευχαριστώ την Ακαδημία για αυτή την τιμή και το στούντιο μας A24, που έκανε μια τόσο τολμηρή ταινία. Είμαι ευγνώμων στον [σκηνοθέτη] Darren Aronofsky που μου πέταξε μια δημιουργική σανίδα σωτηρίας και με ανέβασε στο καλό πλοίο του The Whale. Το σενάριο γράφτηκε από τον Samuel D. Hunter, ο οποίος είναι ο φάρος μας».

Mεταξύ άλλων, ο Φρέιζερ τόνισε για τους υπόλοιπους ηθοποιούς της κατηγορίας: «Κύριοι, αποκαλύψατε τις καρδιές σας σε μέγεθος φάλαινας για να μπορέσουμε να δούμε μέσα στις ψυχές σας, όπως κανείς άλλος δεν θα μπορούσε να κάνει» και πρόσθεσε: «Και είναι τιμή μου να βρίσκεται το όνομά μου δίπλα σας σε αυτή την κατηγορία»

Στο φιλμ ο Φρέιζερ υποδύεται έναν απομονωμένο υπέρβαρο άνδρα που προσπαθεί να συμφιλιωθεί με την κόρη του και η ερμηνεία του έλαβε διθυραμβικές κριτικές από την πρώτη στιγμή. Η ταινία του Ντάρεν Αρονόφκσι βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό του Σάμουελ Ντ. Χάντερ, το οποίο ακολουθεί το δράμα ενός άνδρα 270 κιλών. Ο Τσάρλι κάνει μια απέλπιδα προσπάθεια να επανασυνδεθεί με την κόρη του, που παράτησε όταν ήταν πολύ μικρή. Εργάζεται απομακρυσμένα ως καθηγητής Αγγλικών και εξιστορεί την προσπάθειά του να κερδίσει πίσω την κόρη του, με τις περισσότερες από τις σκηνές του φιλμ να «σπάνε κόκαλα» όπως χαρακτηριστικά γράφουν ξένα ΜΜΕ.

O 53χρονος έκανε ένα δυναμικό comeback στη βιομηχανία του θεάματος με το Whale και απέδειξε πως τα χρόνια που έμεινε «εκτός», δεν του στέρησαν το ταλέντο του.

Η Guardian έγραψε πως ο Φρέιζερ είναι αξιοσημείωτος στην ερμηνεία του Τσάρλι, αποδίδοντας ένα «κομβικό δράμα αυτοκαταστροφής» που είναι ταυτόχρονα «υγρό και άβολο». Ομοίως, το BBC Culture τόνισε την αξιοσημείωτη ευελιξία των εκφράσεων του προσώπου του και την ψυχική ευγένεια της φωνής του, αλλά πρόσθεσε ότι είναι τα «μεγάλα, ικετευτικά, ελπιδοφόρα μπλε μάτια του» που καθιστούν δύσκολο να φανταστεί κανείς άλλον στο ρόλο.Το Rolling Stone επαίνεσε επίσης την υποκριτική του Fraser, δηλώνοντας ότι «του αξίζει ένα Όσκαρ για την ερμηνεία του ως παχύσαρκος άνθρωπος που προσπαθεί να διορθώσει τα πράγματα». Οι Los Angeles Times είχαν χαρακτηρίσει την ερμηνεία του ως μια «συμφωνία από εκπληκτικές νότες χάριτος” σε ένα «εξαντλητικό έργο δωματίου».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments