Αθλητισμός

Η κομβική Λεωφόρος και η μεγάλη ευκαιρία στη Φιλαδέλφεια

Η κομβική Λεωφόρος και η μεγάλη ευκαιρία στη Φιλαδέλφεια

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ο Νίκος Αθανασίου του Gazzetta σχολιάζει τη κλήρωση των play-offs και το πως ο Παναθηναϊκός θα αυξήσει τις πιθανότητες να κατακτήσει το φετινό πρωτάθλημα.

Το πιο συναρπαστικό φινάλε των τελευταίων δεκαετιών στο ελληνικό πρωτάθλημα βρίσκεται προ των πυλών και το ποδοσφαιρικό κοινό της χώρας μόνο ευτυχία θα πρέπει να αισθάνεται για αυτή την μοναδική στα χρονικά συνθήκη, καθώς οι μαύρες και σκοτεινές εποχές που ο πρωταθλητής ήταν γνωστός πριν έρθουν τα… Χριστούγεννα, έχουν περάσει και δεν θα επιστρέψουν ποτέ.

Η έλευση των ξένων διαιτητών και φυσικά και πάνω από όλα αυτή η ευλογημένη ανακάλυψη το VAR, πέταξε στα σκουπίδια σε μεγάλο βαθμό τα όσα ζήσαμε είκοσι και επιπλέον χρόνια και έφερε μία κατάσταση πολύ πιο φυσιολογική, πολύ πιο τίμια και καθαρή, όπου τα περισσότερα κρίνονται πάνω στο χορτάρι και με βάση την απόδοση των ομάδων.

Φυσικά απέχει πολύ η Super League από το να χαρακτηριστεί ένα προηγμένο πρωτάθλημα, φυσικά λάθη θα γίνονται πάντα και παντού αλλά το ελληνικό πρωτάθλημα δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτό που ήταν, για παράδειγμα πριν μια δεκαετία και περισσότερο παρέπεμπε σε ζούγκλα, εκεί όπου ο νόμος του δυνατού έκανε το απόλυτο κουμάντο.

Αυτές οι εποχές πέρασαν και τούτο μόνο χαρά μπορεί να προκαλεί στους φυσιολογικούς ανθρώπους που αγαπούν το άθλημα. Λίγη χαρά παραπάνω ίσως να τους προσφέρει και το γεγονός πως βλέπουν… ουρλιαχτά και άναρθρες κραυγές, από εκείνους που δεν μπορούν με τίποτα να συνηθίσουν αυτό που ονομάζουμε ”εξυγίανση” και ως όρος είναι αρκετά κοντά στη πραγματικότητα, των όσων βιώνουμε τη τελευταία πενταετία, όπου οι τίτλοι κατέληξαν στις ομάδες που κατά γενική ομολογία το άξιζαν περισσότερο.

Πάμε τώρα και στα δικά μας. Ο Παναθηναϊκός μπαίνει σε αυτή την διαδικασία ως πρώτος, ξεκινά το μίνι πρωτάθλημα απόλυτα δίκαια σε ρόλο οδηγού και για πρώτη φορά μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια και την σεζόν 2014-2015 θα διεκδικήσει μέχρι τέλους την επιστροφή του στους τίτλους. Τότε, το 2015 με τον Αναστασίου στον πάγκο το έκανε ως το απόλυτο αουτσάιντερ και έχασε κάθε ελπἰδα στα δικαστήρια και αντί να παραμείνει στο -3 από τον Ολυμπιακό, έχασε το ματς στα χαρτιά, φέτος το 2023 με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς το κάνει με σαφώς μεγαλύτερες πιθανότητες και μέσα σε ένα περιβάλλον που δεν σε κάνει να νιώθεις πως… απαγορεύεται δια νόμου να φτάσεις στη πηγή και να πιεις και νερό.

Η κλήρωση των play-offs μπορεί να μην έφερε μια ιδανική πρεμιέρα αλλά παρουσίασε μια τεράστια ευκαιρία. Το πρώτο παιχνίδι της διαδικασίας στη Νέα Φιλαδέλφεια κόντρα στην ΑΕΚ μπορεί να μην ήταν αυτό που θα ήθελαν στο ”πράσινο στρατόπεδο” αλλά αποτελεί μία τεράστια ευκαιρία, ώστε να γίνει ένα τεράστιο βήμα τίτλου.

Αν ο Παναθηναϊκός καταφέρει να φύγει νικητής από την Opap Arena και να ξεφύγει στο +5 από την Ένωση και από τον Ολυμπιακό και με δεδομένο πως έχει τους ”ερυθρολεύκους” την 4η αγωνιστική στη Λεωφόρο, μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς ότι οι πιθανότητες για τίτλο θα αυξηθούν κατακόρυφα. Φυσικά και η ισοπαλία δεν είναι κακό αποτέλεσμα, όπως φυσικά και με ήττα δεν ήρθε το τέλος του κόσμου.

Η ΑΕΚ θέλει να βγάλει αντίδραση μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό, είναι πλέον πολύ πιο ψιλιασμένη σε σχέση με το πως πήγε να παίξει εκείνο το ντέρμπι, έχοντας αντιληφθεί και από αυτό το αποτέλεσμα πως το τελευταίο διάστημα δεν βρίσκεται στη καλύτερη δυνατή αγωνιστική κατάσταση. Κάτι που ”κρυβόταν” από τις συνεχόμενες νίκες. Όπως και να ‘χει οι διαφορές είναι πάρα πολύ μικρές, ωστόσο, το να διατηρηθεί στη κορυφή το Τριφύλλι για τις επόμενες δύο εβδομάδες της διακοπής, θα είναι ευεργετικό στο κομμάτι της ψυχολογίας σε ολόκληρο τον οργανισμό. Έστω και με την ισοπαλία.

Ξέχωρα από την πρεμιέρα κόντρα στην ΑΕΚ, η ανάγνωση των play-offs από την πλευρά του Παναθηναϊκού δεν είναι δύσκολη. Κομβικό ρόλο, απόλυτα καθοριστικό, θα παίξει η διασφάλιση της έδρας, το απόλυτο των νικών στη Λεωφόρο. Αυτός φαντάζει και είναι ο πιο safe δρόμος για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Με ένα 5/5 σε ένα καμίνι που θα κοχλάζει και δεν θα μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη χρονιά, το σύνολο του Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα βάλει 15 βαθμούς στο σακούλι. Με ένα διπλό στο Βόλο θα φτάσει 18 και από εκεί και πέρα σε Φιλαδέλφεια, Καραϊσκάκη, Τούμπα και Βικελίδης, οτιδήποτε πάρει θα είναι ακόμη ένα βήμα προς τη κούπα. Για να καταλάβουμε λίγο τα μεγέθη και πόσο σημαντικό είναι αυτό το +2.

Αν ο Παναθηναϊκός φτάσει στη δεκάδα των αγώνων να πάρει 19 βαθμούς, για να χάσει το πρωτάθλημα θα πρέπει η ΑΕΚ να κάνει τουλάχιστον 21 και ο Ολυμπιακός τουλάχιστον 24, σε σύνολο 30 πόντων που θα παιχτούν πάνω στο χορτάρι. Με την εικόνα που είχε το πρωτάθλημα και τα ντέρμπι μέχρι στιγμής, φαντάζει πάρα πολύ δύσκολο για καθένα από τους διεκδικητές του τίτλου, να βάλουν το 2, μπροστά από την συγκομιδή τους, ίσως να είναι δύσκολο ακόμη και να το προσεγγίσουν, να φτάνουν στο 18 ή στο 19. Για αυτό και το 5/5 στη Λεωφόρο αποκτά την δική του ξεχωριστή σημασία και η διαθεσιμότητα της ιστορικής έδρας σε όλη την διαδικασία θα πρέπει να διαφυλαχθεί σαν κόρη οφθαλμού.

Το καλό για το Τριφύλλι είναι πως μπαίνει στα play-offs έχοντας επιστρέψει σε μεγάλο βαθμό στην εικόνα που είχε στον μαγικό πρώτο γύρο. Η εμπιστοσύνη επέστρεψε, η ψυχολογία βρίσκεται και πάλι σε πολύ καλά επίπεδα, η εικόνα της ομάδας δημιουργεί σιγουριά και θάρρος για αυτά που έρχονται και δεν θυμίζει σε τίποτα τον ”μαύρο Γενάρη”. Σημαντικές μονάδες ανεβάζουν σταδιακά την απόδοσή τους και το κυριότερο; Ο Παναθηναϊκός έχει να περιμένει πάρα μα πάρα πολλά από δύο ποδοσφαιριστές που αποτέλεσαν τις πιο ηχηρές καλοκαιρινές κινήσεις. Από τον Μπερνάρντ και τον Βέρμπιτς, δηλαδή. Ειδικά αν ο Βραζιλιάνος μέσος είναι στα ”καλά” του και σε συνδυασμό με την υπόλοιπη ομάδα, τότε ο Παναθηναϊκός θα είναι ακόμη καλύτερος, περιμένοντας φυσικά και το κάτι παραπάνω από τον Σλοβένο επιθετικό, τον οποίο έχει στηρίξει σε τρομερό βαθμό στη δύσκολη προσωπική κατάσταση που βιώνει και περιμένει την ανταπόδωση μέσα στον αγωνιστικό χώρο…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments