People

«Έφυγε» ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της ΑΕΚ

«Έφυγε» ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της ΑΕΚ

Πηγή Φωτογραφίας: Messinia Live

Ο μικρόσωμος ποδοσφαιριστής αποδεικνύεται ο «γουρλής» της ομάδας, αφού στο πρώτο χρόνο του η ΑΕΚ επιστρέφει στην κορυφή μετά από χρόνια παραμονής στην σκιά του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού

Ο μεγαλύτερος αθλητής στην ιστορία της ποδοσφαιρικής ΑΕΚ, ο Μίμης Παπαϊωάννου, «κοιμήθηκε» στα 81 του χρόνια, έχοντας προλάβει να τα γευθεί όλα: χειροκροτήματα, τίτλους, βραβεύσεις και, πάνω από όλα, καθολική αναγνώριση από φίλους και αντιπάλους. Ο Παπαϊωάννου, ο ποδοσφαιριστής με τα τυπικά φυσιογνωμικά γνωρίσματα ΑΕΚτζή στο πρόσωπο και στους τρόπους, φθάνει το καλοκαίρι του ’62 από την Νέα Νικομήδεια Ημαθίας στη Νέα Φιλαδέλφεια και υπογράφει στην ΑΕΚ με ένα ποσόν ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής εκείνης, 175 χιλιάδες δραχμές.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη TopScorer.GR 🇬🇷 (@topscorer.gr)

Η άφιξη του μετέπειτα κορυφαίου αθλητή συνοδεύεται από το ενδιαφέρον της μυθικής Ρεάλ Μαδρίτης για τον νεαρό ποδοσφαιριστή. Οι συζητήσεις προχωρούν, αλλά η διοίκηση της ΑΕΚ είναι ανένδοτη και ακολουθεί η πρόταση του Στέλιου Καζαντζίδη για καριέρα τραγουδιστή. Τελικά, η παρεξήγηση λύνεται, ο Παπαιωάννου δίνει τα χέρια με τους ανθρώπους της ΑΕΚ, «γυρίζει» τον Καζαντζίδη από Ολυμπιακό σε ΑΕΚ και του χαρίζει την ανεπανάληπτη έως σήμερα ερμηνεία του ύμνου της ΑΕΚ.

Ο μικρόσωμος ποδοσφαιριστής αποδεικνύεται ο «γουρλής» της ομάδας, αφού στο πρώτο χρόνο του η ΑΕΚ επιστρέφει στην κορυφή μετά από χρόνια παραμονής στην σκιά του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. «Η γκίνια έσπασε» στο τελευταίο παιχνίδι – θρίλερ με αντίπαλο το Τριφύλλι και ο Παπαϊωάννου πανηγυρίζει στα αποδυτήρια με τους «παλιούς» της ομάδας χωρίς να έχει καταλάβει ακριβώς το… γιατί. Ακολουθούν μαγικές αγωνιστικές περίοδοι, κοντά είκοσι χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων Πειραιώτες και Αθηναίοι ανηφόριζαν στην Νέα Φιλαδέλφεια για να δουν το επιθετικό ποδόσφαιρο της ΑΕΚ. Οι τίτλοι διαδέχονται ο ένας τον άλλον, και ο κορυφαίος Έλληνας ποδοσφαιριστής του 20ου αιώνα, όπως αναδείχθηκε από τη Διεθνή Υπηρεσία Στατιστικής Ποδοσφαίρου (IFFHS) το 2000, κατακτά πέντε Πρωταθλήματα (1963, 1968, 1971, 1978, 1979), τρία Κύπελλα (1964, 1966, 1978) και ένα Νταμπλ (1978).

Ο Παπαϊωάννου είναι αναπόσπαστο μέρος της μεγάλης ΑΕΚ του Λουκά Μπάρλου. Στη δύση της καριέρας του, ο Παπαϊωάννου έχει την τύχη να συμμετέχει στην πληρέστερη ποδοσφαιρική ομάδα όλων των εποχών. Με συμπαίκτες τούς Μπάγεβιτς, Αρδίζογλου, Δομάζο, Μαύρο, Νικολάου και τόσους άλλους, ο Παπαϊωάννου φθάνει στις τέσσερις κορυφαίες ομάδες όλης της Ευρώπης, στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Με το εθνόσημο στο στήθος αγωνίζεται 61 καταγεγραμμένες φορές και σημειώνει 21 γκολ, ενώ στη συνολική σταδιοδρομία του μετρά 566 εμφανίσεις και 289 γκολ.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @absolute.eliasson

Ο Παπαϊωάννου ήταν ένας από τους πρώτους εργάτες των γηπέδων, αυτούς που σήμερα ονομάζουμε Workaholic. Σπουδαίος αριστεροπόδαρος, σημείωνε γκολ από οποιαδήποτε απόσταση, έχοντας το δεξί πόδι «για να ανεβαίνει στο λεωφορείο», όπως συνήθιζε να λέει. Ο «κοντός» της ΑΕΚ ήταν άριστος στο ψηλό παιχνίδι, επιτυγχάνοντας εντυπωσιακά τέρματα, εντός και εκτός έδρας. Το μεγαλύτερο, όμως, πλεονέκτημα του Μίμη Παπαϊωάννου ήταν ότι επρόκειτο για έναν «Κύριο των γηπέδων». Σεβόταν τα παλικάρια του Ολυμπιακού και τους αγωνιστές του ΠΑΟ, τιμούσε τους οπαδούς όλων των ομάδων, ενώ δεν μιλούσε ποτέ δημόσια για ό,τι συνέβαινε στην οικογένεια της μεγάλης του αγάπης, της ΑΕΚ. Τα κρατούσε όλα εντός του, ο σπουδαίος Μίμης Παπαϊωάννου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments