Διεθνή

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης του Πούτιν

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης του Πούτιν
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) ανακοίνωσε ότι εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «στο πλαίσιο της κατάστασης στην Ουκρανία».

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ICC) ανακοίνωσε ότι εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν «στο πλαίσιο της κατάστασης στην Ουκρανία».

Το ΔΠΔ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι είχε εκδοθεί ένταλμα για τη Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, Ρωσίδα αξιωματούχο για τα δικαιώματα των παιδιών που φέρεται να κατευθύνει την απομάκρυνση Ουκρανών παιδιών στη Ρωσία.

Οι δύο τους θεωρούνται ύποπτοι ότι «διέπραξαν τις πράξεις απευθείας, από κοινού με άλλους ή/και μέσω άλλων», αναφέρει το κείμενο, προσθέτοντας ότι ο Πούτιν δεν είχε «ασκήσει σωστά τον έλεγχο σε πολιτικούς και στρατιωτικούς υφισταμένους που διέπραξαν τις πράξεις ή επέτρεψαν τη διάπραξή τους και οι οποίοι ήταν υπό την αποτελεσματική εξουσία και τον έλεγχό του», σύμφωνα πάντοτε με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

«Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι κάθε ύποπτος φέρει ευθύνη για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία, σε βάρος των παιδιών της Ουκρανίας», τονίζει το ΔΠΔ στις 17 Μαρτίου.

Έως τώρα, δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από το Κρεμλίνο.

Παρά τα αυξανόμενα στοιχεία για το αντίθετο, η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες για θηριωδίες και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τότε που ξεκίνησε την πλήρη εισβολή της στη γείτονά της.

Η προεδρική επίτροπος για τα δικαιώματα των παιδιών, θεωρείται ότι εργάζεται απευθείας υπό τον Πούτιν και, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, έχει επιβλέψει την απέλαση «χιλιάδων» Ουκρανών παιδιών στη Ρωσία.

«Οι προσπάθειες της Ρωσίδας αξιωματούχου περιλαμβάνουν συγκεκριμένα την αναγκαστική υιοθεσία ουκρανών παιδιών σε ρωσικές οικογένειες, τη λεγόμενη «πατριωτική εκπαίδευση» των παιδιών της Ουκρανίας, τις νομοθετικές αλλαγές για την επίσπευση της παροχής ιθαγένειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε παιδιά της Ουκρανίας και τη σκόπιμη απομάκρυνση ουκρανών παιδιών από τις δυνάμεις της Ρωσίας».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments