Global News

CNN: Τραμπ και Λε Πεν πίσω από το ολλανδικό BBB

CNN: Τραμπ και Λε Πεν πίσω από το ολλανδικό BBB

Πηγή Φωτογραφίας: The Telegraph

Ένα κόμμα διαμαρτυρίας αγροτών στην Ολλανδία προκάλεσε σοκ μετά τη νίκη στις επαρχιακές εκλογές αυτή την εβδομάδα, μόλις τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυσή τους. Θα μπορούσε η άνοδός τους να έχει ευρύτερες επιπτώσεις;

Το κίνημα Farmer-Citizen Movement ή BoerburgerBeweging (BBB) προέκυψε από μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στις περιβαλλοντικές πολιτικές της ολλανδικής κυβέρνησης, διαμαρτυρίες που είδαν τους αγρότες να χρησιμοποιούν τα τρακτέρ τους για να μπλοκάρουν τους δημόσιους δρόμους. Το BBB πρόκειται τώρα να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα στην ολλανδική γερουσία. Οι εξελίξεις έχουν θέσει σε αμφιβολία τα φιλόδοξα περιβαλλοντικά σχέδια της ολλανδικής κυβέρνησης και παρακολουθούνται στενά από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το κίνημα τροφοδοτήθηκε από απλούς αγρότες, αλλά έχει γίνει ένα απίθανο μέτωπο στους πολιτιστικούς πολέμους. Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Μαρίν Λεπέν έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους, ενώ ορισμένοι στην ακροδεξιά βλέπουν το κίνημα ότι ενσαρκώνει τις ιδέες τους για ελίτ που χρησιμοποιούν πράσινες πολιτικές για να καταπατήσουν τα δικαιώματα των ατόμων. Την Τετάρτη, το Κίνημα Αγρότη-Πολίτη πέτυχε μεγάλη νίκη στις περιφερειακές εκλογές, κερδίζοντας περισσότερες έδρες στη Γερουσία από το συντηρητικό κόμμα VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε. Το πρώτο exit poll έδειξε ότι το κόμμα επρόκειτο να κερδίσει 15 από τις 75 έδρες της Γερουσίας με σχεδόν το 20 τοις εκατό των ψήφων. Εν τω μεταξύ, το κυβερνών κόμμα VVD του Rutte έπεσε από 12 σε 10 έδρες – αφήνοντάς το χωρίς πλειοψηφία στη Γερουσία. Τα αποτελέσματα της Πέμπτης έδειξαν ότι το κόμμα BBB είχε κερδίσει τις περισσότερες ψήφους σε οκτώ από τις 12 επαρχίες της χώρας.

Η εκλογική νίκη της Τετάρτης είναι σημαντική καθώς σημαίνει ότι το κόμμα πρόκειται πλέον να είναι το μεγαλύτερο στην Άνω Βουλή του Κοινοβουλίου, το οποίο έχει τη δύναμη να εμποδίζει τη νομοθεσία που συμφωνήθηκε στην Κάτω Βουλή – θέτοντας υπό αμφισβήτηση τις περιβαλλοντικές πολιτικές της ολλανδικής κυβέρνησης. Καθώς τα αποτελέσματα των εκλογών εμφανίστηκαν τη νύχτα της Τετάρτης, η επικεφαλής του BBB Caroline van der Plas είπε στον εγχώριο τηλεοπτικό σταθμό Radio 1: «Κανείς δεν μπορεί πλέον να μας αγνοεί. «Οι ψηφοφόροι έχουν μιλήσει πολύ ξεκάθαρα ενάντια στις πολιτικές αυτής της κυβέρνησης».

Οι εφημερίδες περιέγραψαν το εκλογικό αποτέλεσμα αυτή την εβδομάδα ως μια «τέρας νίκη» για το Κίνημα Αγρότη-Πολίτη, το οποίο έχει απολαύσει την υποστήριξη από τμήματα της κοινωνίας που αισθάνονται ότι δεν υποστηρίζονται από το κόμμα VVD του Rutte. Για τον Arjan Noorlander, έναν πολιτικό ρεπόρτερ στην Ολλανδία, τα αποτελέσματα των επαρχιακών εκλογών αυτή την εβδομάδα έκαναν το πολιτικό μέλλον της χώρας πολύ δύσκολο να προβλεφθεί. «Είναι μια μεγάλη μαύρη τρύπα αυτό που θα συμβεί στη συνέχεια», είπε στο CNN. «Δεν έχουν πλειοψηφία, επομένως θα πρέπει να διαπραγματευτούν για να σχηματίσουν ένα υπουργικό συμβούλιο και πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποιος θα είναι ο αντίκτυπος».

Ο Tom-Jan Meeus, δημοσιογράφος και πολιτικός αρθρογράφος στην Ολλανδία, πιστεύει ότι το αποτέλεσμα της Τετάρτης αντανακλά μια «σοβαρή δυσαρέσκεια» με την παραδοσιακή πολιτική στη χώρα. «Αυτό το πολιτικό κόμμα είναι σίγουρα μέρος αυτής της τάσης», είπε στο CNN. «Ωστόσο, είναι καινούργιο στο ότι έχει διαφορετική ατζέντα από τα προηγούμενα αντικαθεστωτικά κόμματα, αλλά ταιριάζει στην ευρύτερη εικόνα που υπάρχει εδώ και 25 χρόνια τώρα». Ο Meeus πιστεύει ότι η αύξηση σοκ στην υποστήριξη για το κόμμα BBB προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από όσους ζουν σε μικρά, αγροτικά χωριά που αισθάνονται απογοητευμένοι από τις κυβερνητικές πολιτικές.

«Αν και είναι μια μικρή χώρα, υπάρχει αυτή η αντίληψη ότι οι άνθρωποι που ζουν στο δυτικό, αστικοποιημένο τμήμα της χώρας έχουν όλα τα αγαθά από τις κυβερνητικές πολιτικές και οι άνθρωποι που ζουν στην ύπαιθρο σε μικρά χωριά πιστεύουν ότι οι επιτυχημένοι άνθρωποι στο Άμστερνταμ, στο Η Χάγη, στην Ουτρέχτη έχουν τα αγαθά και υποφέρουν από αυτό. «Έτσι, η αίσθηση είναι ότι οι λιγότερο επιτυχημένοι, λιγότερο έξυπνοι άνθρωποι παγιδεύονται από μια κυβέρνηση που δεν καταλαβαίνει ποια είναι τα προβλήματά τους». Ο Noorlander συμφωνεί ότι το κύριο θέμα για το οποίο μιλούσαν πρόσφατα είναι η θέση των αγροτών στην Ολλανδία, λόγω «της ρύπανσης και των περιβαλλοντικών κανόνων που ισχύουν κυρίως στις Βρυξέλλες από την ΕΕ, πίεζαν ενάντια σε αυτό».

«Θέλουν οι αγρότες να έχουν μια θέση στην Ολλανδία. Αυτό είναι το κύριο θέμα τους, αλλά έγινε ευρύτερο τους τελευταίους μήνες. Έγινε η ψήφος των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις αγροτικές περιοχές, έξω από τις μεγάλες πόλεις, ενάντια στους ανθρώπους στις μεγάλες πόλεις που κάνουν τις πολιτικές και είναι πιο διεθνές». Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προώθησε τη διαμαρτυρία σε διάφορα σημεία κατά τη διάρκεια των ομιλιών του τον περασμένο χρόνο. Σε μια συγκέντρωση στη Φλόριντα τον περασμένο Ιούλιο, είπε στα πλήθη: «Οι αγρότες στην Ολλανδία από όλα τα μέρη αντιτίθενται με θάρρος στην κλιματική τυραννία της ολλανδικής κυβέρνησης». Το Κίνημα Αγρότη-Πολίτη κέρδισε επίσης υποστήριξη από την ακροδεξιά. Μια έκθεση από το Διεθνές Κέντρο για την Αντιτρομοκρατία περιγράφει πώς αυτό που ξεκίνησε ως τοπικές διαμαρτυρίες τράβηξε την προσοχή των εξτρεμιστών και των συνωμοτών, ιδίως θεωρώντας το ως απόδειξη της λεγόμενης θεωρίας «Μεγάλης επαναφοράς» των παγκόσμιων ελίτ που χρησιμοποιούν τις μάζες για δικές τους μάζες. όφελος.

Σύμφωνα με τον O'Connor, το κίνημα ευθυγραμμίζεται με μια λαϊκιστική άποψη για τη δράση για το κλίμα ως μια νέα μορφή τυραννίας που επιβάλλεται από άγνωστες κυβερνήσεις στους απλούς πολίτες. «Μία από τις τακτικές που χρησιμοποίησε το κίνημα διαμαρτυρίας των Ολλανδών αγροτών ήταν η χρήση τρακτέρ για τη δημιουργία αποκλεισμών. Το διεθνές ενδιαφέρον για το κίνημα διαμαρτυρίας των αγροτών, και αυτή η μέθοδος διαμαρτυρίας, αυξήθηκε πραγματικά το 2022, λίγο μετά την καναδική αυτοκινητοπομπή φορτηγών που οργανώθηκε και προωθήθηκε από μια σειρά ακροδεξιών προσωπικοτήτων στον Καναδά, τις ΗΠΑ και διεθνώς. είπε. «Για πολλές ακροδεξιές προσωπικότητες, αυτό το κίνημα θεωρήθηκε ως η επόμενη επανάληψη αυτού του τύπου «συνοδείας» διαμαρτυρίας και το θεώρησαν ως μια λαϊκή διαμαρτυρία που κινητοποιείται ενάντια σε τυραννικές ή άσχετες κυβερνήσεις».

Για ορισμένους αναλυτές, ωστόσο, είναι πρόωρο να διεκδικήσει η ακροδεξιά τις ολλανδικές διαμαρτυρίες. «Δεν εντυπωσιάστηκα απίστευτα από αυτό», είπε ο Meeus. «Γενικά η αντίληψη του προβλήματος που βρισκόταν στα κεφάλια των ακροδεξιών από τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν αρκετά μακρινή, από όσο έχω δει. «Μένει να δούμε αν το Κίνημα Αγρότη-Πολίτη θα παρουσιαστεί ως ακροδεξιό κόμμα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments