Οικονομία

Δημοκρατία της Μπανανίας η Ελβετία;

Δημοκρατία της Μπανανίας η Ελβετία;

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου//REUTERS/Arnd Wiegmann/File Photo

«Η θέση της Ελβετίας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου έχει κλονιστεί», δήλωσε ο Οκτάβιο Μαρέντσι (=Octavio Marenzi), Διευθύνων Σύμβουλος της Opimas, σε σημερινές δηλώσεις του.

«Η θέση της Ελβετίας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου έχει κλονιστεί», δήλωσε ο Οκτάβιο Μαρέντσι (=Octavio Marenzi), Διευθύνων Σύμβουλος της Opimas, σε σημερινές δηλώσεις του. «Η χώρα θα θεωρείται πλέον ως μια δημοκρατία της οικονομικής  Μπανανίας», δήλωσε το κορυφαίο στέλεχος στο οικονομικό δίκτυο CNBS

«Η κατάρρευση της Credit Suisse θα έχει σοβαρές συνέπειες για άλλα ελβετικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Η φήμη σε ολόκληρη τη χώρα με συνετή οικονομική διαχείριση, χρηστή ρυθμιστική εποπτεία και κάπως βαρετή συμπεριφορά όσον  αφορά τις επενδύσεις  έχει εξαλειφθεί», είπε ο Ο. Μαρέντσι.

Η κατάρρευση του τραπεζικού κολοσσού Credit Suisse προκάλεσε σοκ στις χρηματοπιστωτικές αγορές και φαίνεται να έχει πλήξει τη φήμη της Ελβετίας για σταθερότητα, με το κορυφαίο στέλεχος να προτείνει στους επενδυτές να αντιμετωπίζουν πλέον την Χώρα των Άλπεων ως  «μια δημοκρατία οικονομικής Μπανανίας».

Υπενθυμίζεται ότι η UBS, η μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας, συμφώνησε προχθές να αγοράσει την ανταγωνιστική της Credit Suisse για 3 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (3,2 δισεκατομμύρια δολάρια) ως μέρος μιας συμφωνίας μειωμένης τιμής, συμφωνία η οποία υποστηρίζεται από την κυβέρνηση.

Οι κυβερνητικές και ρυθμιστικές αρχές της Ελβετίας βοήθησαν στη ρύθμιση και την υπογραφή της συμφωνίας, η οποία επισυνέβη εν μέσω φόβων μετάδοσης στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα, μετά και την κατάρρευση δύο μικρότερων τραπεζών στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις τελευταίες εβδομάδες.

Η συμφωνία διάσωσης σημαίνει ότι η Ελβετία, μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοδότηση για την οικονομία της, βρίσκεται σε καλό δρόμο για να δει τις δύο μεγαλύτερες και πιο γνωστές τράπεζές της να συγχωνεύονται σε έναν ενιαίο οικονομικό γίγαντα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments