Global News

Die Welt: Ο Μακρόν δεν είναι Καλιγούλας

Die Welt: Ο Μακρόν δεν είναι Καλιγούλας

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Ο Γάλλος Πρόεδρος δεν είναι σε θέση να ηρεμήσει τη φασαριόζικη χώρα του. Όσο περισσότερο μιλάει στην τηλεόραση, τόσο πιο αδιόρθωτος φαίνεται. Με τον Καλιγούλα τον παρομοιάζει ο Μελανσόν της ριζοσπαστικής αριστεράς. Ο Μακρόν όλο και λιγότερο «δημοκράτης», όλο και περισσότερο «τεχνοκράτης».

Μετά τις εκλογές στη Γαλλία πέρυσι , γινόταν συχνά λόγος για μια νέα πολιτική κουλτούρα. Ο Εμμανουέλ Μακρόν είχε επιβεβαιωθεί ως Πρόεδρος, αλλά είχε χάσει την πλειοψηφία του στη Βουλή. Θα πρέπει επομένως να υπάρξουν λιγότερες συγκρούσεις και περισσότεροι συμβιβασμοί στο μέλλον. Ο ίδιος ο Μακρόν φιλοσοφούσε για μια «νέα μέθοδο». Γνωρίζει καλά ότι πολλοί δεν τον ψήφισαν «για να υποστηρίξουν τις ιδέες μου, αλλά για να μπλοκάρουν την ακροδεξιά», παραδέχτηκε στοχαστικά. Νιώθει ιδιαίτερη υποχρέωση απέναντι σε αυτούς τους ψηφοφόρους.

Δέκα μήνες μετά, το Παρίσι βυθίζεται σε βουνά από σκουπίδια που δεν απορρίπτονται επειδή οι εργαζόμενοι στα σκουπίδια απεργούν εδώ και δύο εβδομάδες. Η βενζίνη τελειώνει στα πρατήρια, τα διυλιστήρια είναι αποκλεισμένα. Τα τρένα κινούνται ακανόνιστα. Μόνο τις τελευταίες πέντε ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 1.200 συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα. Οι διαδηλώσεις κλιμακώνονται όλο και πιο συχνά. Επίθεση στα γραφεία των βουλευτών, κομμένα καλώδια ρεύματος. Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και ο τρόπος που την προώθησε η κυβέρνησης -χωρίς ψήφο στο κοινοβούλιο- είναι αυτό που πυροδότησε τις πρόσφατες διαμαρτυρίες.

Στην ίδια την Εθνοσυνέλευση, υπάρχουν περισσότερες φωνές παρά συζητήσεις· υπάρχει ένας πυρετώδης ανταγωνισμός για να πλειοδοτήσουν. Ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς, La France Insoumise, έχει συγκρίνει τον Μακρόν με τον Ρωμαίο τύραννο Καλιγούλα. Κατά τη διάρκεια μιας διαδήλωσης, κάηκαν κούκλες που μοιάζουν με την Πρόεδρο και την πρωθυπουργό Ελίζαμπεθ Μπορν. Οι συγκρούσεις γίνονται ολοένα και πιο έντονες, η συναίνεση παραμένει ξένη λέξη. Η Γαλλία απέχει τόσο πολύ από μια νέα πολιτική κουλτούρα όσο ο Πύργος του Άιφελ από το φεγγάρι.

Σε αυτή την κατάσταση, ο Μακρόν θέλησε να ηρεμήσει τα πράγματα αυτή την Τετάρτη με μια τηλεοπτική συνέντευξη. «Πιστεύετε ότι αυτή η μεταρρύθμιση θα με ευχαριστήσει;» ρώτησε αρχικώς ρητορικά ο Μακρόν. Όχι, δεν τον ευχαριστεί αυτή η διαμάχη, αλλά η μεταρρύθμιση είναι «απαραίτητη». Στη συνέχεια, μίλησε για τους λόγους που η κυβέρνησή του αύξησε την ελάχιστη ηλικία συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64.  Ο Μακρόν αναφέρθηκε στη δημογραφική ανάπτυξη και στο ότι η γαλλική κοινωνία γερνάει επίσης. «Βρίσκω ότι στις δημοκρατίες μας υπάρχει επίσης μια τάση απόσπασης από την πραγματικότητα».

Όσο περισσότερο μιλούσε ο Μακρόν αυτή την Τετάρτη, τόσο περισσότερο έμοιαζε με τη διαστρεβλωμένη εικόνα που του σχεδίαζαν εδώ και χρόνια οι επικριτές του. Ένας αγέρωχος τεχνοκράτης που έχει χάσει την αίσθηση τού γιατί είναι τόσο θυμωμένος. Ένας διανοούμενος που έχει πετύχει τόσα πολλά στη ζωή του που δεν μπορεί πλέον να δει κανένα λάθος στον εαυτό του. Ωστόσο, ο Μακρόν δεν είναι μόνο «κινητήριος μοχλός», αλλά και θύμα των πολιτικών συνθηκών στις οποίες δρα. Η εφημερίδα Le Monde σωστά το επεσήμανε σε ένα άρθρο της. Το πολιτικό σύστημα της Γαλλίας δεν έχει σχεδιαστεί για συναίνεση. Ο πρόεδρος έχει εκτεταμένες εξουσίες και, όπως και τα μέλη του κοινοβουλίου, εκλέγεται με πλειοψηφία. Δεν θα απονεμηθούν δεύτερες θέσεις, δεν προγραμματίζονται συνασπισμοί. Σε αυτό βασίζεται η πολιτική κουλτούρα της χώρας.

Υπάρχει μεγάλη επιθυμία για κλιμάκωση και δεν υπάρχουν φορείς διαμεσολάβησης. Αλλά πίσω από τον όγκο του επιχειρήματος υπάρχει συχνά μια τρομακτική αδράνεια. Η οργή που μεταφέρεται τώρα στους δρόμους συνοδεύεται από μια σιωπηλή παραίτηση. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, μόνο το 35% των Γάλλων εξακολουθεί να πιστεύει ότι η δημοκρατία λειτουργεί καλά στη χώρα τους. Η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς θεσμούς βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.   Αυτή η εξέλιξη ξεκίνησε πολύ πριν ο Μακρόν γίνει πρόεδρος. Αλλά δεν μπορούσε να τη σταματήσει. Ο πρόεδρος μόνος του δεν μπορεί να αλλάξει την πολιτική κουλτούρα της χώρας του, αλλά θα πρέπει να δώσει το παράδειγμα. Αντίθετα, ο Μακρόν πέφτει συνέχεια στην ίδια παγίδα, προφανώς ανεκπαίδευτη, παρά τη μεγάλη του ευφυΐα. Ο Μακρόν έχει υποσχεθεί μια νέα αρχή, μια «νέα μέθοδο» ήδη τρεις φορές: μετά τις διαμαρτυρίες των κίτρινων γιλέκων. μετά τους ιδιαίτερα εκτεταμένους περιορισμούς στη Γαλλία κατά τη διάρκεια της πανδημίας· μετά την άτονη επανεκλογή του. Ποτέ δεν άλλαξε πραγματικά τον εαυτό του ή το στυλ διακυβέρνησής του.

Τώρα κάλεσε τους κοινωνικούς εταίρους σε τηλεοπτική συνέντευξη για διάλογο και μεταξύ άλλων θέλει να τους μιλήσει για τα ιδιαίτερα άγχη σε συγκεκριμένους τομείς και στο τέλος της επαγγελματικής ζωής. Την ίδια ώρα όμως που δικάζει τα συνδικάτα, τα κατηγορεί ότι δεν πρότειναν ούτε έναν συμβιβασμό στη συζήτηση για τις συντάξεις. Κάτι που αποδεδειγμένα δεν είναι αλήθεια. Ο πρόεδρος του μεγαλύτερου συνδικάτου, CFDT, Λοράν Μπέργκερ, λοιπόν, τον κατηγόρησε ότι «έλεγε ψέματα» μέσω Twitter, η συνέντευξη μετά βίας είχε τελειώσει. Ο Μπέργκερ θεωρείται μετριοπαθής και είχε υποστηρίξει τον Μακρόν για μεγάλο χρονικό διάστημα – η αναζήτηση μιας νέας συναίνεσης δύσκολα θα μπορούσε να ξεκινήσει χειρότερα.   Έτσι, η Γαλλία συνεχίζει να τρεκλίζει και ο Πρόεδρος τρεκλίζει με αυτό. Δεν διαφαίνεται διέξοδος από την τρέχουσα κρίση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments