Διεθνή

Η Σύνοδος Κορυφής των Τραπεζών

Η Σύνοδος Κορυφής των Τραπεζών
Η Σύνοδος Κορυφής με αντικείμενο την οικονομία και την ενέργεια ολοκληρώθηκε, με τις ανακοινώσεις να εστιάζουν, σχεδόν μονοσήμαντα, στο Τραπεζικό σύστημα.

Η Σύνοδος Κορυφής με αντικείμενο την οικονομία και την ενέργεια ολοκληρώθηκε, με τις ανακοινώσεις να εστιάζουν, σχεδόν μονοσήμαντα, στο Τραπεζικό σύστημα. Έτσι που μάλλον σε αυτό επικεντρώνουν πια την προσοχή τους αντί της οικονομίας και της ενέργειας, μετά τις καταρρεύσεις τραπεζών και τις μειώσεις επιτοκίων.

Πιο ειδικά, την τελευταία στιγμή, οι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ ματαίωσαν την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιούν μετά από κάθε Σύνοδο Κορυφής και αντ΄ αυτού εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, με την οποία διαβεβαίωσαν ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι ανθεκτικές απέναντι στην τραπεζική αναταραχή.

«Η Τραπεζική Ένωση έχει ενισχύσει σημαντικά την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος της ΕΕ. Ο τραπεζικός μας τομέας είναι ανθεκτικός, με ισχυρές θέσεις κεφαλαίου και ρευστότητας. Ζητούμε συνεχείς προσπάθειες για την ολοκλήρωση της Τραπεζικής μας Ένωσης.

Οι ευρωπαίοι ηγέτες αναφέρουν ότι συζήτησαν για την οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση, επισημαίνοντας: «Οι οικονομίες μας μπήκαν στο 2023 με πιο υγιείς βάσεις απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τις τιμές της ενέργειας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στον στενό συντονισμό των οικονομικών μας πολιτικών, με στόχο την αύξηση της ανθεκτικότητας των οικονομιών μας».

Λαμβάνοντας υπόψη την επιστολή του Προέδρου του Eurogroup της 20ης Μαρτίου 2023, η Σύνοδος για το Ευρώ, καλεί το Eurogroup να συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις. «Το πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης αποτελεί βασικό πυλώνα της αρχιτεκτονικής της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, υποστηρίζοντας τη σταθερότητα του ευρώ και την ανθεκτικότητα της οικονομίας της ζώνης του ευρώ», αναφέρουν στη συνέχεια.

Στην ίδια δήλωση επισημαίνεται ότι μια ισχυρή ευρωπαϊκή χρηματοοικονομική αρχιτεκτονική είναι αποφασιστικής σημασίας για την προσέλκυση βιώσιμων επενδύσεων, την υποστήριξη της καινοτομίας και της δημιουργίας θέσεων εργασίας και την ταχεία προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μας μετάβασης. «Οι περαιτέρω ανεπτυγμένες κεφαλαιαγορές συμβάλλουν στη βελτίωση της μακροοικονομικής διαχείρισης στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση. Ζητούμε να ενταθούν οι συλλογικές προσπάθειες, με τη συμμετοχή φορέων χάραξης πολιτικής και συμμετεχόντων στην αγορά σε ολόκληρη την Ένωση, για την προώθηση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών», αναφέρεται στην ίδια δήλωση.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ διαβεβαίωσε και πάλι σήμερα για τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης τους ηγέτες της ΕΕ που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, την ώρα που οι φόβοι για μια νέα χρηματοπιστωτική κρίση προκαλούν σήμερα πτώση στις αγορές.

«Ο τραπεζικός τομέας της ευρωζώνης είναι ανθεκτικός επειδή διαθέτει σταθερές θέσεις σε όρους κεφαλαίου και ρευστότητας», δήλωσε η Λαγκάρντ απευθυνόμενη στους ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σημειώνεται ότι, στον απόηχο της αναγκαστικής διάσωσης της Credit Suisse από την UBS και των ισχυρών κλυδωνισμών στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, άλλη μία τράπεζα «κολοσσός» της Ευρώπης, βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση σήμερα. Ο λόγος βέβαια για τη Deutsche Bank που η μετοχή της έφτασε να «βυθίζεται» πάνω από -13% στον DAX, ενώ τα CDS (ασφάλιστρα έναντι κινδύνου αθέτησης πληρωμών) εκτοξεύτηκαν στα ύψη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments