Διεθνή

Κίσινγκερ: «Ο Δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος θα είναι πιο επικίνδυνος από τον Πρώτο»

Κίσινγκερ: «Ο Δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος θα είναι πιο επικίνδυνος από τον Πρώτο»

Πηγή Φωτογραφίας: ta nea.gr//in.gr

Σύγκρουση Κίνας – ΗΠΑ «βλέπει» ο Χένρι Κίσινγκερ και βρίσκει επίσης πιθανή μια νέα ψυχροπολεμική περίοδο αντίστοιχη της πρώτης, και ακόμη πιο επικίνδυνη.

Σύγκρουση Κίνας – ΗΠΑ «βλέπει» ο Χένρι Κίσινγκερ και βρίσκει επίσης πιθανή μια νέα ψυχροπολεμική περίοδο αντίστοιχη της πρώτης, και ακόμη πιο επικίνδυνη.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επιβεβαίωσε ότι η νέα σύγκρουση θα μπορούσε να αναπτυχθεί μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Ο Κίσινγκερ, που έχει ήδη κλείσει τα 100 χρόνια και κάνει αξιόπιστη τη δημοφιλή φράση «το κακό χορτάρι δεν πεθαίνει ποτέ», προειδοποίησε σε συνέντευξή του στην  ισπανική εφημερίδα El Mundo ότι «ο Δεύτερος Ψυχρός Πόλεμος θα είναι ακόμη πιο επικίνδυνος από τον πρώτο».

Ο ρεαλιστής διεθνολόγος επεσήμανε ότι η σύγκρουση θα μπορούσε να ξεκινήσει μεταξύ δύο μεγάλων δυνάμεων: της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Σύμφωνα με τον Κίσινγκερ, και οι δύο χώρες έχουν επί του παρόντος συγκρίσιμους οικονομικούς πόρους, παράγοντας που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του Πρώτου Ψυχρού Πολέμου, μεταξύ ΕΣΣΔ και ΗΠΑ. Κατά τη γνώμη του Κίσινγκερ, το Πεκίνο και η Ουάσιγκτον διατηρούν θέση ανταγωνισμού στη διεθνή σκηνή και το να περιμένουμε την Κίνα να δυτικοποιηθεί είναι ένα μάταιο χάσιμο χρόνου.

«Δεν νομίζω ότι η παγκόσμια κυριαρχία είναι μια κινεζική έννοια, αλλά θα μπορούσε να γίνει εξίσου ισχυρή. Και αυτό δεν μας ενδιαφέρει», είπε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον και το Πεκίνο «έχουν μια ελάχιστη κοινή υποχρέωση να αποτρέψουν μια καταστροφική σύγκρουση».

Τον Σεπτέμβριο του 2022, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, Γουάνγκ Γι, προειδοποίησε,  κατά τη συνάντησή του με τον Κίσινγκερ, ότι ένας «νέος Ψυχρός Πόλεμος» μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ θα ήταν καταστροφή όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.

Τότε, ο Γουάνγκ ισχυρίστηκε ότι οι ενέργειες της τρέχουσας κυβέρνησης των ΗΠΑ, ειδικά σε σχέση με την Ταιβάν, «αποτελούν σοβαρή πρόκληση για τα τρία κοινά ανακοινωθέντα» και «υπονομεύουν σοβαρά τους πολιτικούς πυλώνες των σινο-κινεζικών σχέσεων».

«Η αμερικανική πλευρά πρέπει να επιστρέψει σε μια λογική και ρεαλιστική πολιτική έναντι της Κίνας», είπε, προσθέτοντας ότι, για να διατηρηθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στα στενά της Ταιβάν, η Ουάσιγκτον πρέπει να επιστρέψει ειλικρινά στην αρχή της μίας Κίνας και να αντιταχθεί ξεκάθαρα στην ανεξαρτησία του νησιού.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments