Κόσμος

Μέση Ανατολή: Συνάντηση των ΥΠΕΞ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν τον μήνα του Ραμαζανιού

Μέση Ανατολή: Συνάντηση των ΥΠΕΞ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν τον μήνα του Ραμαζανιού

Πηγή Φωτογραφίας: South China Morning Post

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του pagenews.gr
στο Google Discover
Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν συνομίλησαν για δεύτερη φορά τηλεφωνικά μέσα σε μερικές ημέρες και συμφώνησαν να συναντηθούν εντός του μήνα του Ραμαζανιού.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, αντίστοιχα ο πρίγκιπας Φάισαλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ και ο Χουσέιν Αμιραμπντολαχιάν (φωτογραφίες αρχείου, επάνω, από το Reuters), συμφώνησαν να συναντηθούν εντός του ιερού για τους μουσουλμάνους μήνα του Ραμαζανιού, μετέδωσε τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες σήμερα Δευτέρα το σαουδαραβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Οι δύο υπουργοί συζήτησαν τηλεφωνικά για δεύτερη φορά μέσα σε μερικές ημέρες, σημείωσε το πρακτορείο. Η προηγούμενη συνομιλία τους έγινε την περασμένη Τετάρτη.

«Κατά τη διάρκεια της συνδιάλεξης, συζητήθηκε αριθμός θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος υπό το φως της τριμερούς συμφωνίας που υπεγράφη στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να έχουν διμερή συνάντηση κατά τη διάρκεια του συνεχιζόμενου μήνα του Ραμαζανιού», σύμφωνα με το SPA.

Νωρίτερα τον τρέχοντα μήνα, το Ριάντ και η Τεχεράνη συμφώνησαν – με τη μεσολάβηση του Πεκίνου – ν’ αποκαταστήσουν τις διπλωματικές σχέσεις τους, έπειτα από χρόνια ανοιχτής εχθρότητας που απειλούσε τη σταθερότητα και την ασφάλεια στον Κόλπο και επέτεινε συγκρούσεις στην περιφέρεια της Μέσης Ανατολής, από την Υεμένη ως τη Συρία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Θρίαμβος της Κίνας

Αυτή η εξομάλυνση αποτελεί θρίαμβο της Κίνας, η οποία σημειώνει αξιοσημείωτη είσοδο στην περιφερειακή διπλωματική σκηνή, έχοντας ενορχηστρώσει αυτή τη συμφωνία.

«Είναι μια επιβεβαίωση της αυξανόμενης επιρροής της Κίνας στη Μέση Ανατολή όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο αλλά και διπλωματικό», τονίζει ο Ντενίς Μποσάρ, σύμβουλος για τη Μέση Ανατολή στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (Ifri).

Είναι επίσης μια επιτυχία για το Ιράν, καθώς η συμφωνία θα μπορούσε ν’ αποτρέψει την απομόνωσή του από την αραβο-ισραηλινή διαδικασία εξομάλυνσης.

Βασίλης Διαμαντάκος
Ο ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ
Βασίλης Διαμαντάκος Δημοσιογράφος Διεθνούς Πολιτικής & Γεωπολιτικής Ανάλυσης
Καλύπτει διεθνείς πολιτικές εξελίξεις, γεωπολιτικές ανακατατάξεις, διπλωματικές σχέσεις και ζητήματα διεθνούς ασφάλειας. Διαθέτει περισσότερα από 20 χρόνια εμπειρίας στο διεθνές πολιτικό και γεωπολιτικό ρεπορτάζ, έχοντας παρακολουθήσει σημαντικά γεγονότα που διαμόρφωσαν το παγκόσμιο πολιτικό σκηνικό. Απόφοιτος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις και τη Γεωπολιτική.