Global News

Die Zeit: Σε ιστορικό υψηλό ο πληθωρισμός στην Μ. Βρετανία

Die Zeit: Σε ιστορικό υψηλό ο πληθωρισμός στην Μ. Βρετανία

Πηγή Φωτογραφίας: The Portable Wife

Στο 10,4% «σκαρφάλωσε» ο πληθωρισμός στα τρόφιμα στην Μεγάλη Βρετανία. Τα πιο απλά, «ταπεινά», τρόφιμα κινδυνεύουν να γίνουν απλησίαστα στην αγορά για τους καταναλωτές.

Το γάλα, το τυρί και τα αυγά έχουν γίνει πολύ πιο ακριβά στη Μεγάλη Βρετανία σε σύγκριση με ό,τι ίσχυε μέχρι πριν από λίγο καιρό. Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 17,5% τον Μάρτιο, στο υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ. Συγκεκριμένα, τα αυγά, το γάλα και το τυρί έχουν ακριβύνει σημαντικά. Τα νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου αντιμετωπίζουν τώρα επιπλέον 837 £ (περίπου 953 ευρώ) στους ετήσιους λογαριασμούς παντοπωλείου τους, εάν δεν αλλάξουν τις συνήθειες αγορών τους για να μειώσουν το κόστος. Αυτά είναι ακόμη άσχημα νέα για το βρετανικό κοινό, το οποίο τώρα αγωνίζεται για ένατο συνεχόμενο μήνα εναντίον του διψήφιου πληθωρισμού των τροφίμων.

Τον Φεβρουάριο, ο πληθωρισμός στην Μεγάλη Βρετανία αυξήθηκε θεαματικά, έφθασε στο 10,4% . Η αγγλική κεντρική τράπεζα είχε ήδη αυξήσει το βασικό επιτόκιο έντεκα συνεχόμενες φορές για την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού. Την περασμένη εβδομάδα το αύξησε ξανά, αυτή τη φορά κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στο 4,25%. Ο πληθωρισμός οφείλεται και στο υψηλότερο κόστος σε παμπ και σε εστιατόρια, αλλά ακόμη και στις ελλείψεις σε σαλάτες, τις οποίες προτιμούν οι Βρετανοί. Οι τιμές των τροφίμων και των μη αλκοολούχων ποτών αυξήθηκαν κατά 18% τον Φεβρουάριο, στο υψηλότερο ποστοστό από το 1977. Η άνοδος των τιμών των τροφίμων ώθησε τον πληθωρισμό στα καταστήματα του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάρτιο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών, σύμφωνα με στοιχεία της εμπορικής ένωσης BRC και της ερευνήτριας αγοράς NielsenIQ.

Οι καταναλωτές στο Ηνωμένο Βασίλειο αισθάνθηκαν πρόσφατα ελλείψεις σε ντομάτες, αγγούρια και πιπεριές, για παράδειγμα, και μπορεί να αντιμετωπίζουν συνεχείς ελλείψεις φρέσκων λαχανικών καθώς το αυξανόμενο κόστος επιβραδύνει την εγχώρια παραγωγή. Από τη μία πλευρά, οι αποτυχίες των καλλιεργειών στη Βόρεια Αφρική είχαν ως αποτέλεσμα χαμηλότερη προσφορά. Από την άλλη πλευρά, ο πληθωρισμός έκανε τους αγοραστές στη βιομηχανία να ξοδεύουν περισσότερα χρήματα σε λιγότερα αγαθά από σημαντικές αγορές, όπως είναι η Ισπανία. Τα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν ότι η Μεγάλη Βρετανία εισήγαγε λίγο περισσότερους από 266.000 τόνους λαχανικών τον Ιανουάριο του 2023, τη χαμηλότερη ποσότητα για έναν Ιανουάριο από το 2010, όταν ο πληθυσμός ήταν 7% μικρότερος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments