Διεθνή

Κύπρος: Κερκόπορτα παράτυπης μετανάστευσης προς την Ε. Ε.

Κύπρος: Κερκόπορτα παράτυπης μετανάστευσης προς την Ε. Ε.
Την ταχεία μεταβολή της Κύπρου σε πίσω πόρτα μεγάλου όγκου των σύγχρονων ροών παράτυπης μετανάστευσης περιγράφει το σημερινό δημοσίευμα της DW

Την ταχεία μεταβολή της Κύπρου σε πίσω πόρτα μεγάλου όγκου των σύγχρονων ροών παράτυπης μετανάστευσης περιγράφει το σημερινό δημοσίευμα της DW. Είναι μια θέση, την οποία ασπάζονται οι Κύπριοι πολίτες, όπως φάνηκε και στην πρόσφατη προεκλογική εκστρατεία, και ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.

Οι εικόνες από το πρώτο κέντρο υποδοχής Πουρνάρα στην Κύπρο αναδεικνύουν με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο τη μιζέρια και τις άθλιες συνθήκες διαμονής προσφύγων και μεταναστών που από την κατεχόμενη Κύπρο περνούν χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία μέσα από την Πράσινη Γραμμή στη Δημοκρατία της Κύπρου.

Η Rheinische Post αφιερώνει μακροσκελές άρθρο σε αυτό το πρόβλημα που καθιστά τη Λευκωσία ως “ανοιχτή πίσω πόρτα της Ευρώπης” ως προς το μεταναστευτικό-προσφυγικό, όπως αναφέρει και ο τίτλος του. Η εφημερίδα δίνει βήμα στον Γκέραλντ Κνάους από τη δεξαμενή σκέψης του Βερολίνου “Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Σταθερότητας”. Υπενθυμίζεται ότι ο Κνάους θεωρείται αρχιτέκτονας της προσφυγικής συμφωνίας της ΕΕ με τη Τουρκία.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, “η Κυπριακή Δημοκρατία αναδεικνύεται σε κόμβο μιας νέας, ιδιαίτερης μεταναστευτικής κρίσης στην Ευρώπη. Για τους Αφρικανούς ή τους Ασιάτες δεν υπάρχει ευκολότερος, φθηνότερος και λιγότερο επικίνδυνος δρόμος για να μπουν στην ΕΕ”.

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου Νίκο Νουρή, “καμιά άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν βρίσκεται σε ανάλογη κατάσταση … το 94% των προσφύγων μέσα στο 2022 έχει έρθει μέσω της κατεχόμενης βόρειας Κύπρου … ως επί το πλείστον πετούν εκεί μέσω Κωνσταντινούπολης και στη συνέχεια περνούν στην Κύπρο με τη βοήθεια διακινητών, είναι κυρίως οικονομικοί πρόσφυγες”.  Αλλά κατά την άποψη του αρθρογράφου, η κατάσταση είναι πιο πολύπλοκη και έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την εκκρεμότητα στη διευθέτηση του Κυπριακού.

“Η Κύπρος είναι διαιρεμένη από το ελληνικό πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή του 1974” υπενθυμίζει. “Η Πράσινη Γραμμή μήκους άνω των 200 χιλιομέτρων που φυλάσσεται από την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ Unficyp, δεν αποτελεί διεθνές σύνορο. Αποστολή των στρατιωτών του ΟΗΕ δεν είναι να εμποδίζουν τους πρόσφυγες και μετανάστες να περνούν παράτυπα, αλλά μόνο να αποτρέπουν επεισόδια μεταξύ των δύο κυπριακών εθνοτήτων. Αυτό καθιστά τη ζώνη μια ανοιχτή κερκόπορτα προς την ΕΕ. Σχεδόν όλοι οι αιτούντες άσυλο μπαίνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία μέσω της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου, που αναγνωρίζεται διεθνώς μόνο από την Άγκυρα και δεν έχει νόμο περί ασύλου” υπογραμμίζει η εφημερίδα.

Ο νέος  πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Ο νεοεκλεγείς Κύπριος πρόεδρος έχει δεσμευτεί ότι μέσα από τον σχεδιασμό που θα εφαρμόσει, θα αποτραπεί η κατάχρηση του δικαιώματος για διεθνή προστασία από πολίτες άλλων χωρών, μέσα από την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, που θα περιορίσει δραστικά τον χρόνο παραμονής των αιτητών στην Κύπρο. Παράλληλα, θα περιορίσει σημαντικά τις μεταναστευτικές ροές αφού το σημερινό παράθυρο ευκαιρίας θα κλείσει και η χώρα μας θα πάψει να είναι ένας ελκυστικός μεταναστευτικός προορισμός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments