Διεθνή

Αποκαλύψεις για την βρετανική βασιλική περιουσία

Αποκαλύψεις για την βρετανική βασιλική περιουσία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Με βάση δημοσίευμα της απογευματινής έκδοσης του Guardian, τα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας συγκέντρωσαν εισοδήματα από ακίνητη περιουσία που υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο λίρες

Με βάση δημοσίευμα της απογευματινής έκδοσης του Guardian, τα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας συγκέντρωσαν εισοδήματα από ακίνητη περιουσία που υπερβαίνουν το 1 δισεκατομμύριο λίρες, χωρίς, εντούτοις, να πληρώσουν εταιρικούς φόρους. Αυτά τα κέρδη από την αξιοποίηση περιουσίας κατευθύνονται αποκλειστικά προς τους λογαριασμούς των μελών της βασιλικής οικογένειας, αδιαφορώντας για το βρετανικό δημόσιο ταμείο.

Η ιδιοκτησία των κτημάτων, από τα οποία προέρχονται τα περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο λίρες, κρίνεται ως αμφιλεγόμενη από το δημοσίευμα.

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα αποκαλύπτει ότι το εισόδημα του βασιλιά Κάρολου και της αείμνηστης βασίλισσας από τα δουκάτα δεκαεξαπλασιάστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας της Ελισάβετ.

«Ο βασιλιάς Κάρολος και η αείμνηστη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ έχουν λάβει πληρωμές που ισοδυναμούν με περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο λίρες από δύο κτήματα γης, τα οποία βρίσκονται στο επίκεντρο μιας αιώνιας διαμάχης σχετικά με το εάν τα κέρδη τους πρέπει να δίνονται στο δημόσιο ταμείο της Μεγάλης Βρετανίας».

Μια έρευνα από τον Guardian έδειξε την πλήρη κλίμακα του εισοδήματος που εξάγουν οι βασιλείς από τα δουκάτα του Λάνκαστερ και της Κορνουάλης, τα οποία διαχειρίζονται γιγάντια χαρτοφυλάκια γης και περιουσίας σε όλη την Αγγλία.

Τα δουκάτα λειτουργούν ως επαγγελματικές αυτοκρατορίες ακινήτων που διαχειρίζονται εκτεταμένες αγροτικές εκτάσεις, ξενοδοχεία, μεσαιωνικά κάστρα, γραφεία, καταστήματα και μερικά από τα κορυφαία πολυτελή ακίνητα του Λονδίνου.

Διαθέτουν επίσης σημαντικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια, αλλά δεν πληρώνουν εταιρικό φόρο ή φόρο κεφαλαιουχικών κερδών.

Οι λογαριασμοί του Δουκάτου, που φυλάσσονται σε κοινοβουλευτικά και κρατικά αρχεία, αποκαλύπτουν πώς η βασίλισσα και ο πρωτότοκος γιος της, υπό την ιδιότητά του ως Δούκας της Κορνουάλης, επωφελήθηκαν από μια τεράστια αύξηση των εσόδων τους από τα δουκάτα κατά τη διάρκεια της εβδομηντάχρονης βασιλείας της.

Πέρυσι, τα εισοδήματά τους από το δουκάτο ανήλθαν σε 41,8 εκατομμύρια λίρες. Προσαρμόζοντας τον πληθωρισμό, το «ζευγάρι» έλαβε το ισοδύναμο περίπου 1,2 δισ. λιρών σε συνολικά έσοδα από τα δύο κτήματα.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, «τα κέρδη από το Δουκάτο του Λάνκαστερ, που αποτελείται από 18.481 εκτάρια αγροτικής γης, κυρίως στη βόρεια Αγγλία και τα Μίντλαντς, περνούν αυτόματα σε όποιον βρίσκεται  στο θρόνο, με το ίδιο το κτήμα να αποτιμάται σε £652 εκατομμύρια.

Το Δουκάτο της Κορνουάλης, το οποίο περιλαμβάνει 52.450 εκτάρια, κυρίως στη νοτιοδυτική Αγγλία, αξίζει περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο λίρες. Το κτήμα δεν έχει συμβαδίσει με τη νομοθεσία, που ψηφίστηκε το 2013, για να φέρει την ισότητα των φύλων στη βασιλική διαδοχή και τα κέρδη του εξακολουθούν να πηγαίνουν αυτόματα μόνο στον άνδρα διάδοχο του θρόνου.

Αυτά αναφέρονται στο δημοσίευμα του Guardian, το σύνολο του οποίου δεν είναι ακόμη πλήρως διαθέσιμο σε όλους. Αντίδραση από την πλευρά της βασιλικής οικογένειας δεν έχει υπάρξει προς το παρόν

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments