Διεθνή

Λόου (Κεντρική Τράπεζα Αυστραλίας): Η διακοπή αύξησης επιτοκίων δεν σημαίνει ότι τελείωσαν οι αυξήσεις

Λόου (Κεντρική Τράπεζα Αυστραλίας): Η διακοπή αύξησης επιτοκίων δεν σημαίνει ότι τελείωσαν οι αυξήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα δεν σημαίνει ότι ήρθε το τέλος του κύκλου σύσφιξης, δήλωσε ο διοικητής της Φίλιπ Λόου

Η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα δεν σημαίνει ότι ήρθε το τέλος του κύκλου σύσφιξης, δήλωσε ο διοικητής της Φίλιπ Λόου, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι το διοικητικό συμβούλιο είναι προετοιμασμένο για μια πιο αργή επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο σε σχέση με τις άλλες διεθνείς κεντρικές τράπεζες.

“Η απόφαση να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια αυτόν τον μήνα δεν σημαίνει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν τελειώσει”, δήλωσε ο Λόου σε ομιλία του στο Σίδνεϊ την Τετάρτη, μία ημέρα μετά τη διατήρηση των επιτοκίων στο 3,6% σύμφωνα με το Bloomberg. “Πράγματι, το διοικητικό συμβούλιο αναμένει ότι μπορεί να χρειαστεί κάποια περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο εντός ενός λογικού χρονικού πλαισίου”.

Το συμβούλιο αποφάσισε ότι ήταν συνετό να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος των αυξήσεων κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες από τον περασμένο Μάιο, δήλωσε ο Λόου.

“Στην Αυστραλία, ο αντίκτυπος των τραπεζικών πιέσεων από τπ εξωτερικό ήταν περιορισμένος”, δήλωσε ο Λόου. “Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Αυστραλία είναι απρόσβλητη από τις πιέσεις στο εξωτερικό”, πρόσθεσε.

“Το διοικητικό συμβούλιο είναι προετοιμασμένο να έχει μια ελαφρώς πιο αργή επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο από ό,τι ορισμένες άλλες κεντρικές τράπεζες”, δήλωσε.

“Η άποψή μας αυτή τη στιγμή είναι ότι αν μπορέσουμε να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 3% μέχρι τα μέσα του 2025 και να διατηρήσουμε πολλά από τα κέρδη σε θέσεις εργασίας που επιτεύχθηκαν τα τελευταία χρόνια, θα είναι ένα καλύτερο αποτέλεσμα από το να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 3% ένα χρόνο νωρίτερα και να έχουμε περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας”, σημείωσε.

Η τράπεζα έχει στόχο ο πληθωρισμός να υποχωρήσει στο επίπεδο του 2% με 3% σε βάθος χρόνου. Σημειώνεται ότι τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 6,8%, από 7,4% τον Ιανουάριο.

Πριν από την επόμενη απόφαση για τα επιτόκια στις 2 Μαΐου, η κεντρική τράπεζα θα προβεί σε πλήρη επανεξέταση των προβλέψεων και των σεναρίων για την οικονομία και τον πληθωρισμό, δήλωσε ο Λόου αναφερόμενος στις τριμηνιαίες προοπτικές της που θα δημοσιευθούν στις 5 Μαΐου.

“Το κύριο συμπέρασμα είναι ότι η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας δεν βιάζεται να επαναφέρει το ποσοστό του πληθωρισμού στο στόχο με κίνδυνο να χαθούν θέσεις εργασίας”, δήλωσε ο Gareth Aird, υψηλόβαθμο στέλεχος στην Commonwealth Bank of Australia. “Και αν επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, δηλαδή το 2025, θα θεωρήσουν ότι η δουλειά τους έχει γίνει καλά, ειδικά αν αυτό συνδυαστεί με τη διατήρηση της ανεργίας σε χαμηλά επίπεδα”, σημείωσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments