Διεθνή

Σκωτία: Σύλληψη συζύγου πρώην πρωθυπουργού με «άρωμα» σκανδάλου

Σκωτία: Σύλληψη συζύγου πρώην πρωθυπουργού με «άρωμα» σκανδάλου

Πηγή Φωτογραφίας: eleftherostypos.gr

Την σύλληψη του 58χρονου Πίτερ Μούρελ ανακοίνωσε η αστυνομία της Σκωτίας στο πλαίσιο οικονομικής έρευνας που διεξάγεται αναφορικά με την χρηματοδότηση του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας.

Την σύλληψη του 58χρονου Πίτερ Μούρελ ανακοίνωσε η αστυνομία της Σκωτίας στο πλαίσιο οικονομικής έρευνας που διεξάγεται αναφορικά με την χρηματοδότηση του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας. Ο Πίτερ Μούρελ είναι υψηλόβαθμο και ιστορικό στέλεχος του κόμματος, σύζυγος της πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Στέρτζιον και το όνομά του συνδέεται με σοβαρό σκάνδαλο στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος..

Ο Πίτερ Μούρελ, ο οποίος παραιτήθηκε από τη διοίκηση του κυβερνώντος κόμματος τον περασμένο μήνα, τέθηκε υπό κράτηση το πρωί της Τετάρτης από τις σκωτικές αστυνομικές αρχές.

Η έρευνα αφορά το τι συνέβη με περισσότερες από 600.000 λίρες που συγκέντρωσαν πριν από έξι χρόνια οι Σκωτσέζοι μαχητές της εθνικής ανεξαρτησίας. Οι λίρες αυτές υποτίθεται ότι προορίζονταν για δαπάνες σχετικές με το «εθνικό ζήτημα» της Σκωτίας, αλλά το ποσό λείπει από τους αρχειοθετημένους λογαριασμούς του κόμματος.

Ο Μούρελ υπέβαλε την παραίτησή του από την ηγετική θέση στην ιεραρχία και στα οικονομικά του κόμματος πριν από ένα μήνα, θέση που κατείχε από το 1999.

Υπενθυμίζεται ότι η Νίκολα Στέρτζιον παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία τον Μάρτιο  και, την περασμένη εβδομάδα, την διαδέχθηκε ο πακιστανικής καταγωγής Χουμσά Γιουσάφ.

Ο νέος πρωθυπουργός προχώρησε προ ολίγου σε δηλώσεις, λέγοντα ότι «μια δύσκολη μέρα» για το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας. Ο Χ. Γιουσάφ συμπλήρωσε: «Προφανώς δεν μπορώ να σχολιάσω μια αστυνομική έρευνα, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Αλλά αυτό που θα πω είναι ότι το Κόμμα μας συνεργάστηκε πλήρως με την αστυνομία για τις ανάγκες της έρευνας και θα συνεχίσει να το κάνει».

Πρόσθεσε ότι το κόμμα συμφώνησε να πραγματοποιήσει μια ειδική εκδήλωση σχετικά με τη διακυβέρνηση και τη διαφάνεια.

Τον Ιούλιο του 2021, η αστυνομία της Σκωτίας ξεκίνησε επίσημη έρευνα για τα οικονομικά του Κόμματος, αφού έλαβε καταγγελίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης και αξιοποίησης των δωρεών μελών και φίλων.

Ερωτήματα τέθηκαν σχετικά με κονδύλια που δόθηκαν στο κόμμα για χρήση σε μια νέα εκστρατεία για το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας της Σκωτίας.

Επτά άτομα υπέβαλαν καταγγελίες και ξεκίνησε έρευνα μετά από συνομιλίες με τους εισαγγελείς.

Η Νίκολα Στέρτζιον, τότε πρωθυπουργός και ηγέτης του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας, είχε επιμείνει ότι «δεν ανησυχούσε» για τα οικονομικά του κόμματος.

Η  Ν. Στέρτζιον επικαλέστηκε πολλούς λόγους για την παραίτησή της, αλλά η αστυνομική έρευνα για τα οικονομικά του κόμματός της δεν ήταν ένας από αυτούς.

Όταν οι δημοσιογράφοι την ρώτησαν γι’ αυτό την ημέρα που αποχώρησε αρνήθηκε να σχολιάσει, αλλά αργότερα επέμενε ότι δεν ήταν ένας παράγοντας.

Βέβαιον είναι πάντως ότι η σύλληψη του συζύγου της θα ήταν πολύ πιο άβολη για εκείνη αν εξακολουθούσε να ασκεί τα καθήκοντά της ως αρχηγός του πρώτου κόμματος της χώρας και πρωθυπουργός.

Οι έρευνες της αστυνομίας βρίσκονται σε εξέλιξη για περίπου 18 μήνες και πυροδοτήθηκαν όταν τέθηκαν ερωτήματα σχετικά με το πώς δαπανήθηκαν περισσότερες από 600.000 λίρες που συγκεντρώθηκαν για την εκστρατεία ανεξαρτησίας, όταν δεν είχε γίνει δημοψήφισμα ανεξαρτησίας για να δαπανηθούν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments