Τεχνολογία

Διαστημικό τηλεσκόπιο Webb: Νέα σπάνια εικόνα του πλανήτη Ουρανού

Διαστημικό τηλεσκόπιο Webb: Νέα σπάνια εικόνα του πλανήτη Ουρανού

Πηγή Φωτογραφίας: NASA

Η νέα εικόνα παρουσιάζει δακτυλίους καθώς και φωτεινά χαρακτηριστικά στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Ουρανού

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA τράβηξε μια εντυπωσιακή όσο και σπάνια εικόνα του πλανήτη Ουρανού.

Η νέα εικόνα του τηλεσκοπίου James Webb παρουσιάζει δακτυλίους καθώς και φωτεινά χαρακτηριστικά στην ατμόσφαιρα του πλανήτη Ουρανού.

Τα δεδομένα του Webb είναι πολύ σημαντικά καθώς οι δακτύλιοι σκόνης που διακρίνονται αμυδρά έχουν απεικονιστεί μόνο άλλες δυο φορές από δύο άλλες εγκαταστάσεις: από το διαστημικό σκάφος Voyager 2 όταν πέρασε από τον πλανήτη το 1986 και από το παρατηρητήριο Keck με προηγμένα προσαρμοστικά οπτικά συστήματα.

Ο έβδομος πλανήτης από τον Ήλιο, ο Ουρανός, περιστρέφεται στο πλάι του, σε γωνία περίπου 90 μοιρών από το πεδίο της τροχιάς του. Αυτό προκαλεί ακραίες εποχές, καθώς οι πόλοι του πλανήτη βιώνουν πολλά χρόνια συνεχούς ηλιακού φωτός που ακολουθούνται από ισάριθμα χρόνια πλήρους σκοταδιού. Ο Ουρανός χρειάζεται 84 χρόνια για να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο.

Στη δεξιά πλευρά του πλανήτη υπάρχει μια περιοχή φωτεινότητας στον πόλο που βλέπει προς τον Ήλιο, γνωστή ως πολικό κάλυμμα. Αυτό το πολικό κάλυμμα είναι μοναδικό για τον Ουρανό. Φαίνεται να εμφανίζεται όταν ο πόλος εισέρχεται στο άμεσο ηλιακό φως το καλοκαίρι και εξαφανίζεται το φθινόπωρο. Αυτά τα δεδομένα του Webb θα βοηθήσουν τους επιστήμονες να κατανοήσουν τον προς το παρόν μυστηριώδη μηχανισμό.

Το Webb αποκάλυψε μια εκπληκτική πτυχή του πολικού καλύμματος: μια ανεπαίσθητη ενισχυμένη φωτεινότητα στο κέντρο του καλύμματος. Η ευαισθησία και τα μεγαλύτερα μήκη κύματος του Webb μπορεί να είναι ο λόγος για τον οποίο μπορούμε πλέον να δούμε αυτό το πολικό χαρακτηριστικό του Ουρανού, ενώ δεν έχει φανεί τόσο καθαρά με άλλα ισχυρά τηλεσκόπια όπως το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και το παρατηρητήριο Keck.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments