Διεθνή

Συνάντηση Σάντσεθ – Μελόνι ενόψει ισπανικής προεδρίας στην ΕΕ

Συνάντηση Σάντσεθ – Μελόνι ενόψει ισπανικής προεδρίας στην ΕΕ

Πηγή Φωτογραφίας: EPA-EFE/RICCARDO ANTIMIANI

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έφτασε στη Ρώμη την Τετάρτη για να συναντηθεί με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, η οποία τον υποδέχθηκε στο Παλάτσο Τσίτζι, την έδρα της κυβέρνησης.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ έφτασε στη Ρώμη την Τετάρτη για να συναντηθεί με την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι, η οποία τον υποδέχθηκε στο Παλάτσο Τσίτζι, την έδρα της κυβέρνησης.

Ο Ισπανός ηγέτης επισκέπτεται αρκετές χώρες στο πλαίσιο μιας πολιτικής περιοδείας τις τελευταίες εβδομάδες, για την προετοιμασία της ισπανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έχει προγραμματιστεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2023.

«Υπάρχουν πολλές συγκλίσεις μεταξύ της Ιταλίας και της Ισπανίας, μια ιδιαίτερα σημαντική σχέση ενόψει της ισπανικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Υπάρχει ανάγκη η Ευρώπη να δώσει αποτελεσματικές και άμεσες απαντήσεις», δήλωσε η Μελόνι σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο τέλος της συνάντησης.

Η Μελόνι τόνισε ότι η Ιταλία θα είναι με την Ισπανία εφόσον το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης μεταρρυθμιστεί εντός του τρέχοντος έτους, ώστε να δοθεί «επαρκής προσοχή» στην ανάπτυξη.

«Θα συνεργαστούμε για τον στόχο αυτό […] Είναι σημαντικό να μην υπάρχουν διπλά πρότυπα: όπως προχωρήσαμε γρήγορα στις κρατικές ενισχύσεις, πιστεύουμε ότι η ίδια ταχύτητα (θα υπάρξει και) στην ευελιξία στη χρήση των υφιστάμενων κεφαλαίων και του κρατικού επενδυτικού ταμείου  για τη στήριξη των ευρωπαϊκών βιομηχανιών», διευκρίνισε η Μελόνι .

Ο πρόεδρος Σάντσεθ υπογράμμισε τους «ζωντανούς και ισχυρούς δεσμούς» μεταξύ της Ιταλίας και της Ισπανίας: «Νομίζω ότι το μόνο λάθος που έγινε στο παρελθόν ήταν να δούμε την πολιτική ως ανταγωνισμό. Αν μοιραζόμαστε πολλά πράγματα, η Ευρώπη θα είναι ισχυρότερη».

«Η βούληση της ισπανικής κυβέρνησης είναι να προχωρήσουν οι ιταλοϊσπανικές σχέσεις. (…) Συμφωνούμε με την Μελόνι για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης μέχρι το τέλος του έτους», διευκρίνισε ο Σάντσεθ.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός τόνισε ότι χρειαζόμαστε επίσης μια μεταρρύθμιση της αγοράς ενέργειας, «των ευρωπαϊκών κανονισμών για τον τρόπο με τον οποίο καθορίζεται η τιμή στην Ευρώπη, για να προστατεύσουμε τις οικογένειες, αλλά και από την απειλή της αποβιομηχάνισης της Ευρώπης, η οποία είναι απαράδεκτη».

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, Μελόνι και Σάντσεθ ασχολήθηκαν με το ζήτημα της μετανάστευσης στην ΕΕ – ένα από τα πιο πιεστικά ζητήματα για την ιταλική κυβέρνηση.

«Έχουμε σημειώσει πρόοδο στην Ευρώπη: είναι ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και χρειάζεται ευρωπαϊκή λύση. Αλλά χρειάζεται επαρκείς πόρους: Η Ιταλία και η Ισπανία πρέπει να μιλήσουν λιγότερο για την εσωτερική διάσταση και περισσότερο για την εξωτερική διάσταση, για τη συνεργασία με τις χώρες διέλευσης προέλευσης», δήλωσε ο Σάντσεθ.

Η Μελόνι αναμένει μια «αλλαγή ρυθμού» όσον αφορά την εκπαίδευση και παρατήρησε ότι χάρη στην κυβέρνησή της, η ΕΕ έχει αρχίσει να εξετάζει πιο προσεκτικά το μεταναστευτικό φαινόμενο, το οποίο αφορά τις χώρες της νότιας Ευρώπης και, ειδικότερα, την Ιταλία ως χώρα πρώτης αποβίβασης.

«Συμφωνούμε ότι τον Ιούνιο από την Επιτροπή, θα υπάρξει μια κατάσταση σχετικά με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, ξεκινώντας από τη χρηματοδότηση και την εξεύρεση διαρθρωτικών λύσεων με τις χώρες της Βόρειας Αφρικής», πρόσθεσε η Μελόνι.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία ήταν επίσης μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν.

«Θα συνεχίσουμε την ολόπλευρη υποστήριξή μας προς τον Πρόεδρο Ζελένσκι και τον ουκρανικό λαό για όσο διάστημα χρειαστεί. Ελπίζουμε επίσης σε βήματα για την προώθηση μιας δίκαιης ειρήνης που θα σέβεται την εδαφική ακεραιότητα», δήλωσε η Μελονι μετά το τέλος της συνάντησης με τον Σάντσεθ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments