Global News

FAZ: Απρόβλεπτη η κατάσταση στην Μέση Ανατολή λίγο πριν το Πάσχα

FAZ: Απρόβλεπτη η κατάσταση στην Μέση Ανατολή λίγο πριν το Πάσχα
Αρκετοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ύποπτες επιθέσεις στη Δυτική Όχθη και στο Τελ Αβίβ. Το προηγούμενο βράδυ υπήρξαν έντονες ρουκέτες από τον Λίβανο και αντεπιθέσεις από το Ισραήλ.

Μετά την τελευταία κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση παραμένει απρόβλεπτη αυτό τα ο Σάββατο. Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ύποπτες επιθέσεις στη Δυτική Όχθη και το Τελ Αβίβ την Παρασκευή. Δύο Ισραηλινές σκοτώθηκαν σε ύποπτη επίθεση Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, πυροβολήθηκαν σε αυτοκίνητο. Ένας τουρίστας από την Ιταλία σκοτώθηκε σε ύποπτη επίθεση στο Τελ Αβίβ. Άλλοι επτά τουρίστες τραυματίστηκαν όταν ένας δολοφόνος έπεσε με το αυτοκίνητό του σε μια ομάδα ανθρώπων κοντά στον παραλιακό δρόμο της παραλιακής πόλης το βράδυ της Παρασκευής, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Το όχημα ανατράπηκε. Όταν ο οδηγός προσπάθησε να βγάλει όπλο, πυροβολήθηκε από αστυνομικό. Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος ynet ανέφερε ότι ο δράστης ήταν Ισραηλινός Άραβας. Τα γεγονότα ακολούθησαν σφοδρή ρίψη ρουκετών από τον Λίβανο στο Ισραήλ,  μετά την οποία το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιθέσεις σε βάσεις μαχητών Παλαιστινίων στη γειτονική χώρα και στη Λωρίδα της Γάζας το βράδυ της Παρασκευής. Ο στρατός τους κατηγόρησε για τις πιο σφοδρές επιθέσεις από τον Λίβανο εδώ και μιάμιση δεκαετία. Υπήρξαν επίσης αρκετοί συναγερμοί στο Ισραήλ επειδή εκτοξεύτηκαν βλήματα από τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, δεκάδες ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τον Λίβανο προς το ισραηλινό έδαφος την Πέμπτη – οι περισσότεροι από το 2006. Εκείνη την εποχή είχε ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ των δύο πλευρών. Οι δύο χώρες βρίσκονται επίσημα σε πόλεμο από το 1978. Τότε ήταν που το Ισραήλ εισέβαλε για πρώτη φορά στον Λίβανο.

Όμως η σύγκρουση ξεκίνησε 30 χρόνια νωρίτερα. Υπάρχει πάντα ένταση στα σύνορα μεταξύ των δύο κρατών. Η Χαμάς, που κυβερνά στη Λωρίδα της Γάζας, έχει επίσης μεγάλη επιρροή στους παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς στον Λίβανο. Ο ισραηλινός στρατός είπε ότι στόχευε την «τρομοκρατική υποδομή» της Χαμάς στον Λίβανο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πολλά σπίτια κοντά στην πόλη της Τύρου υπέστησαν ζημιές από τις επιθέσεις. Ο Λίβανος φέρει την ευθύνη για οποιονδήποτε βομβαρδισμό εκτοξευθεί από το έδαφός του, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός.

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Najib Mikati τόνισε: «Ο Λίβανος απορρίπτει κατηγορηματικά οποιαδήποτε στρατιωτική κλιμάκωση που προέρχεται από τη χώρα του και τη χρήση του λιβανικού εδάφους για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την υπάρχουσα σταθερότητα». Τη νύχτα της Παρασκευής και το πρωί, ο ισραηλινός στρατός πραγματοποίησε επίσης επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με τον στρατό, ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη βομβάρδισαν εργοστάσια όπλων και επιθέσεις σε σήραγγες που ανήκουν στην ισλαμιστική Χαμάς, μεταξύ άλλων. Αρχικά δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή θάνατοι. Ένα νοσοκομείο παίδων υπέστη ζημιές, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Μια εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιβεβαίωσε τις επιθέσεις σε κοντινούς στόχους, αλλά είπε ότι δεν γνώριζε καμία ζημιά στο νοσοκομείο. Επειδή το Ραμαζάνι, το εβραϊκό φεστιβάλ του Πάσχα και το Πάσχα γίνονται ταυτόχρονα αυτές τις μέρες, πολύ περισσότεροι πιστοί από το συνηθισμένο προσελκύονται στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments