Πολιτισμός

Βουλγαρία: Μουσείο της Χρονιάς η Πινακοθήκη Καλών Τεχνών της πόλης του Πλόβντιβ

Βουλγαρία: Μουσείο της Χρονιάς η Πινακοθήκη Καλών Τεχνών της πόλης του Πλόβντιβ

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Μουσείο της Χρονιάς 2022 από την Ένωση Βουλγαρικών Μουσείων ανακηρύχθηκε η Πινακοθήκη Καλών Τεχνών της πόλης του Πλόβντιβ

Η ανακοίνωση έγινε στη διοργάνωση των Heritage Awards της Ένωσης Βουλγαρικών Μουσείων, το δε βραβείο δόθηκε για το έργο ανακαίνισης του κτιρίου και για τον εκσυγχρονισμό της Μόνιμης Έκθεσης, όπως αποφάσισε πενταμελής κριτική επιτροπή που αποτελείτο από εκπροσώπους μουσείων και γκαλερί από όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ , το οποίο επικαλείται το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων, το ανακαινισμένο κτίριο φιλοξενεί περισσότερα από 300 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής που φιλοτέχνησαν εμβληματικές μορφές της βουλγαρικής τέχνης των δύο τελευταίων αιώνων.

Τα εγκαίνιά του έγιναν στις 15 Απριλίου 2022. Το ιστορικό κτίριο του πρώην Σχολείου Θηλέων, σχεδιασμένο το 1881 από τον διάσημο Τσεχοβούλγαρο αρχιτέκτονα Γιόζεφ Σνίτερ, ανακαινίστηκε πλήρως σε διάστημα τεσσάρων ετών. Το εσωτερικό του προαύλιο μεταμορφώθηκε και ο εκθεσιακός χώρος επεκτάθηκε και στους τρεις ορόφους.

Οι εργασίες αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού της Μόνιμης Έκθεσης της πινακοθήκης στην Παλιά Πόλη χρηματοδοτήθηκαν από τον Δήμο του Πλόβντιβ (Φιλιππούπολη). Μόνο οι εργασίες στο κτίριο κόστισαν 1.380.000 λέβα και οι βελτιώσεις του παρακείμενου χώρου κόστισαν 500.000 λέβα.

Το Μουσείο Ιστορίας του Ασένοβγκραντ, στη νότια Βουλγαρία, κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία Εκπαιδευτική Πρωτοβουλία για το πρόγραμμα με τίτλο «Αποστολή: Επιμελητής!». Το Εθνικό Μουσείο Στρατιωτικής Ιστορίας κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία Εκδηλώσεις και Έργο με το Κοινό στο πλαίσιο του προγράμματός του «Σόφια: 100 Πρόσωπα στον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο».

Τα βραβεία

Τα Βραβεία Πολιτιστικής Κληρονομιάς θεσπίστηκαν το 2016 και είναι οι πρώτες τιμητικές διακρίσεις που απονέμονται για τις καλύτερες πρακτικές των μουσείων του προηγούμενου έτους.

Το 2022, η ανακαίνιση του κτιρίου της Πινακοθήκης Καλών Τεχνών της πόλης του Πλόβντιβ κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία Κοινωνική Υποδομή – Πολιτισμός του Εθνικού Διαγωνισμού Κτιρίου της Χρονιάς, με απόφαση 33μελούς κριτικής επιτροπής της οποίας προήδρευε ο καθηγητής Γκεόργκι Στανίσεφ. Πέρυσι, η Πινακοθήκη Καλών Τεχνών της πόλης του Πλόβντιβ γιόρτασε την 70ή επέτειο από την ίδρυσή της.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments