Διεθνή

Μελόνι: Ετοιμάζει νέα μέτρα για την αύξηση των γεννήσεων

Μελόνι: Ετοιμάζει νέα μέτρα για την αύξηση των γεννήσεων

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (Istat), την 1η Ιανουαρίου 2023, οι κάτοικοι της Ιταλίας είναι περίπου 58 εκατομμύρια, γεγονός που αντιπροσωπεύει μείωση 3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Georgia Meloni ετοιμάζει νέα μέτρα για την αύξηση των γεννήσεων, παρά το γεγονός ότι οι θάνατοι υπερβαίνουν τον αριθμό των γεννήσεων, καθώς αυτές έχουν φθάσει σε νέο ιστορικό χαμηλό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής (Istat), την 1η Ιανουαρίου 2023, οι κάτοικοι της Ιταλίας είναι περίπου 58 εκατομμύρια, γεγονός που αντιπροσωπεύει μείωση 3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Το 2021, η τάση ήταν -3,5% και -6,7% το 2020, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην πανδημία COVID-19. Η μείωση του πληθυσμού είναι ιδιαίτερα έντονη στο νότιο τμήμα της χώρας (-6,3%).

Τα αίτια μπορούν να αποδοθούν στην υπέρβαση των θανάτων (713.000) έναντι των γεννήσεων (393.000) που δεν αντισταθμίζεται από τις μεταναστευτικές κινήσεις με το εξωτερικό, εξηγεί η Istat.

Τα άτομα άνω των 65 ετών αποτελούν το 24,1% του συνολικού πληθυσμού, ενώ υπάρχουν 22.000 άτομα άνω των 100 ετών. Παράλληλα, ο πληθυσμός των αλλοδαπών πολιτών ανέρχεται σε περίπου πέντε εκατομμύρια (+3,9% σε σχέση με το 2022), που κατοικούν κυρίως στο βορρά.

Για πρώτη φορά μετά την ενοποίηση της Ιταλίας, οι γεννήσεις το 2022 έπεσαν κάτω από το όριο των 400.000 και διαμορφώθηκαν σε 393.000.

Οι αριθμοί αυτοί οφείλονται εν μέρει στην αυθόρμητη ή προκαλούμενη αποφυγή της απόκτησης παιδιών και εν μέρει στη γήρανση του γυναικείου πληθυσμού σε αναπαραγωγική ηλικία και στην πραγματική μείωση των αναπαραγωγικών επιπέδων.

Ο Musk ρίχνει τα φώτα της δημοσιότητας στην «μπότα»

Με αφορμή ένα tweet του νεαρού αναλυτή ηλεκτρονικών υπολογιστών Andrea Stroppa, όπου σχολίαζε τα στοιχεία της Istat, ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter Elon Musk έγραψε: «Η Ιταλία εξαφανίζεται»!

«Κάνει συχνά σχόλια για την απογεννητικότητα στην Ιταλία. Νοιάζεται πολύ για τη χώρα μας (…) Έκανε έναν παραλληλισμό με τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, λέγοντας ότι ένας από τους παράγοντες που συνέβαλαν στην εξαφάνιση της Αυτοκρατορίας ήταν ακριβώς η κατάρρευση του ποσοστού γεννήσεων», δήλωσε ο Stroppa σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera.

Ήδη από το 2022, ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter έγραψε στο Twitter για το θέμα, προκαλώντας την απάντηση της όχι ακόμα πρωθυπουργού Georgia Meloni: «Το Fratelli d’Italia (FDI/ECR) πρότεινε πάντα ένα σχέδιο για τη στήριξη της μητρότητας και του ποσοστού γεννήσεων. Αν συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο, θα έχουμε μια κοινωνία χωρίς παιδιά, η οποία θα καταρρεύσει», είπε.

«Είναι καλό που ένα προβεβλημένο πρόσωπο όπως ο Elon Musk μιλάει γι’ αυτό, αλλά είναι αποθαρρυντικό το γεγονός ότι χρειάστηκε μια παρέμβασή του για να επιστήσει την προσοχή των μέσων ενημέρωσης στο θέμα», έγραψε τότε η πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση Meloni επί το έργον

Μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2022, η Meloni έγινε πρωθυπουργός και δημιούργησε ένα ad hoc υπουργείο για την αντιμετώπιση του ζητήματος της υπογεννητικότητας.

Η υπουργός Οικογένειας, Γεννητικότητας και Ίσων Ευκαιριών Eugenia Roccella σχολίασε τα στοιχεία της Istat διαβεβαιώνοντας ότι η καταπολέμηση της δημογραφικής έκτακτης ανάγκης αποτελεί κορυφαία κυβερνητική προτεραιότητα.

«Ξεκινήσαμε να το αντιμετωπίζουμε από την πρώτη ημέρα και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με αποφασιστικότητα», δήλωσε η υπουργός.

«Εκτός από τις συγκεκριμένες δράσεις που έχει θέσει σε εφαρμογή το υπουργείο μου, η υπογεννητικότητα είναι και θα είναι κατευθυντήριο κριτήριο των πολιτικών σε όλους τους τομείς και ολόκληρης της εκτελεστικής εξουσίας», πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments