Global News

Al Jazeera: ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλουν κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες

Al Jazeera: ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο επιβάλλουν κυρώσεις σε  Ρώσους ολιγάρχες

Πηγή Φωτογραφίας: NPR

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις την Τετάρτη που στοχεύουν τους Ρώσους ολιγάρχες Άλισερ Ουσμάνοφ και Ρομαν Αμπράμοβιτς,  στοχεύοντας τα οικονομικά δίκτυα δύο από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Μόσχας που είναι στενοί σύμμαχοι του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ουσμάνοφ υπόκειται σε κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης λίγο μετά την εισβολή του Κρεμλίνου στην Ουκρανία πέρυσι. Ο Αμπράμοβιτς, ο οποίος συγκέντρωσε μια περιουσία στις βιομηχανίες πετρελαίου και αλουμινίου της Ρωσίας μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, αναγκάστηκε να πουλήσει τον ποδοσφαιρικό σύλλογο Τσέλσι αφού αναφέρθηκε πέρυσι. Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι νέοι χαρακτηρισμοί, οι οποίοι συντονίστηκαν με τη βρετανική κυβέρνηση, στοχεύουν στην ενίσχυση των υφιστάμενων κυρώσεων και στην περαιτέρω παρεμπόδιση της εισαγωγής κρίσιμων τεχνολογιών από τη Ρωσία που χρησιμοποιούνται στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Τα Υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών ανακοίνωσαν κυρώσεις σε 120 οντότητες και φυσικά πρόσωπα, σε περισσότερες από 20 χώρες και δικαιοδοσίες, που συνδέονται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατονόμασε 14 άτομα και οντότητες.

«Κλείνουμε το δίχτυ στη ρωσική ελίτ και όσους προσπαθούν να τη βοηθήσουν να κρύψουν τα χρήματά τους για πόλεμο», δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι σε δήλωση. «Δεν υπάρχει μέρος για να κρυφτείς. Θα συνεχίσουμε να τους αποκόπτουμε από περιουσιακά στοιχεία που πίστευαν ότι ήταν επιτυχώς κρυμμένα». Ο Ουσμάνοφ και ο Αμπράμοβιτς ήταν πρώιμοι στόχοι των δυτικών κυρώσεων που στόχευαν σε βασικούς ρωσικούς τομείς και άτομα κοντά στον Πούτιν. Η Γερμανία είχε κατασχέσει προηγουμένως το σούπερ γιοτ του Ουσμάνοφ γνωστό ως Dilbar.   Το γιοτ, που πήρε το όνομά του από τη μητέρα του Ουσμάνοφ, έχει εκτιμώμενη αξία μεταξύ 600 και 735 εκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών. Το Dilbar έχει δύο ελικοδρόμια και μία από τις μεγαλύτερες εσωτερικές πισίνες στον κόσμο που έχουν εγκατασταθεί ποτέ σε γιοτ και η λειτουργία του κοστίζει περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε ότι οι νέες κυρώσεις επικαλούνται το Στρατιωτικό Πατριωτικό Δημόσιο Κίνημα Νέων της Ρωσίας για παιδιά και νέους και το κρατικό δημοσιονομικό εκπαιδευτικό ίδρυμα πρόσθετης εκπαίδευσης της Δημοκρατίας της Κριμαίας. Ο Μπλίνκεν ισχυρίστηκε ότι οι δύο οργανώσεις «υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ρωσίας να υπονομεύσει την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας μέσω της στρατιωτικοποίησης και της κατήχησης των μαθητών». Το Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε επίσης κυρώσεις στη Διεθνή Τράπεζα Επενδύσεων, ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που ελέγχεται από τη Ρωσία στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας – ένα σπάνιο βήμα που στοχεύει σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ και περαιτέρω απόδειξη της ολοένα και πιο έντονης σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ουγγαρίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments