Διεθνή

Welt: Το δύσκολο κυνήγι της Ευρώπης για τον κρατικό θησαυρό της Ρωσίας

Welt: Το δύσκολο κυνήγι της Ευρώπης για τον κρατικό θησαυρό της Ρωσίας
Η ιδέα ακούγεται συχνά στις Βρυξέλλες και ακούγεται καλή.

Η ιδέα ακούγεται συχνά στις Βρυξέλλες και ακούγεται καλή. Όλα τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν κατασχεθεί από τις ευρωπαϊκές αρχές -τα γιοτ των ολιγαρχών, οι βίλες τους στη Μεσόγειο, τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας- θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, σχολιάζει η Welt.

Αυτό απαιτεί, για παράδειγμα, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν πρέπει να πληρώσει για τις πράξεις του, λέει ξανά και ξανά. Και σε αυτή την περίπτωση το εννοεί κυριολεκτικά. Πολλοί ευρωβουλευτές και αρκετά κράτη μέλη χαιρετίζουν το σχέδιο, μεταξύ των οποίων η Πολωνία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Εσθονία.

Όλοι θέλουν να πάρουν τον παγωμένο πλούτο των Ρώσων και να τον χρησιμοποιήσουν για να χτίσουν μια μέρα νέες κατοικίες, σχολεία και νοσοκομεία στην Ουκρανία. Το σχέδιο είναι πρωτοφανές στην ιστορία της κοινότητας των κρατών. Ακόμη και παγκοσμίως, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου προηγούμενα. Ένα από αυτά είναι το Ιράκ: το 2003, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ κατέσχεσε μέρος των περιουσιακών στοιχείων του Σαντάμ Χουσεΐν.

Το σχέδιο της ΕΕ είναι λεπτό. Και πιθανώς καταδικασμένο σε αποτυχία, όπως γίνεται πλέον σαφές. Διότι δεν είναι καν σαφές πού ακριβώς στην Ευρώπη βρίσκονται τα αποθεματικά της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας – δηλαδή το μεγαλύτερο ποσό των δεσμευμένων χρημάτων, σύμφωνα με την Επιτροπή περίπου 300 δισεκατομμύρια ευρώ. Μόνο περίπου 21 δισεκατομμύρια ευρώ έχουν τεθεί στην άκρη από τους ολιγάρχες μέχρι στιγμής.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments