Διεθνή

Guardian: Κυπριακή εταιρεία εξυπηρετεί τον «Ορθόδοξο ολιγάρχη» της Ρωσίας

Guardian: Κυπριακή εταιρεία εξυπηρετεί τον «Ορθόδοξο ολιγάρχη» της Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: cnn.com

Γνωστός ως «Ορθόδοξος ολιγάρχης» λόγω της υποστήριξής του στη ρωσική εκκλησία, ο Malofeyev έχει περιγράψει την τρέχουσα στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία ως «ιερό πόλεμο».

Ένας ολιγάρχης, ο λεγόμενος «Ορθόδοξος Ολιγάρχης» Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, που κατηγορείται για χρηματοδότηση φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία φάνηκε να συνεχίζει να διακινεί εκατομμύρια δολάρια μέσω του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος με τη βοήθεια κυπριακής εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών αφού τέθηκε υπό κυρώσεις από τις δυτικές κυβερνήσεις, όπως αποκαλύπτει ο σημερινός Guardian.

Ο Κονσταντίν Μαλοφέγιεφ, ένας τραπεζίτης του οποίου τα επιχειρηματικά συμφέροντα περιλαμβάνουν τον όμιλο μέσων ενημέρωσης Tsargrad που υποστηρίζει το Κρεμλίνο, έχει περιγραφεί από τις αρχές των ΗΠΑ ως «μία από τις κυριότερες πηγές χρηματοδότησης» για την προώθηση των ρωσικών συμφερόντων στην ανατολική Ουκρανία και την Κριμαία.

Γνωστός ως «Ορθόδοξος ολιγάρχης» λόγω της υποστήριξής του στη ρωσική εκκλησία, ο Malofeyev έχει περιγράψει την τρέχουσα στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία ως «ιερό πόλεμο».

Ο Μαλοφέγιεφ ήταν μεταξύ των ανθρώπων με το πιο υψηλό οικονομικό προφίλ, που επλήγησαν από κυρώσεις μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από την Ρωσία, με την Ε.Ε. να τον θέτει υπό περιορισμούς τον Ιούλιο του 2014 και τις ΗΠΑ, τον Δεκέμβριο του ιδίου έτους.

Ωστόσο, υλικό που είδαν ο Guardian και ο συνεργάτης του, το Organised Crime and Corruption Reporting Project, υποδηλώνει ότι τα επόμενα τρία χρόνια παρέμεινε πελάτης της κυπριακής εταιρείας λογιστικών και υπεράκτιων υπηρεσιών MeritServus, οι αξιωματούχοι της οποίας φάνηκαν να βοηθούν εταιρείες που συνδέονται με τον Μαλοφέγιεφ μετακίνησε χρήματα και εξέδωσε δάνεια,  συμπεριλαμβανομένων και δολαρίων Αμερικής.

Στην εταιρεία MeritServus επιβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα βρετανικές κυρώσεις,  μετά από ξεχωριστές αποκαλύψεις από τον Guardian σχετικά με τον ρόλο του στη μεταφορά κεφαλαίων για τον πρώην ιδιοκτήτη της ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Οι πληροφορίες, που προέκυψαν από μια κρύπτη εγγράφων που διέρρευσαν πρόκειται να εγείρουν νέες ανησυχίες για τους οικονομικούς ελέγχους στην Κύπρο, που έχει διευκολύνει εδώ και χρόνια τη μετακίνηση ρωσικών κεφαλαίων στην Ευρώπη και πέρα ​​από αυτήν.

Η εταιρεία φαίνεται να συνέχισε να βοηθά με συναλλαγές, συνολικού ύψους 35 εκατομμυρίων δολαρίων και 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, έως ότου σταμάτησε να ενεργεί για λογαριασμό του Μαλοφέγιεφ, την άνοιξη του 2017. Φαίνεται ότι ορισμένες από τις εργασίες μπορεί να ήταν κατά παράβαση των κυρώσεων της ΕΕ και του κυπριακού δικαίου, όπου η μη συμμόρφωση με τις κυρώσεις αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Ο Μαλοφέγιεφ δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο.

Πριν τεθεί υπό κυρώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, η MeritServus ανέφερε ότι εκτελούσε κανονικές υπηρεσίες με τις κατάλληλες άδειες από τις ρυθμιστικές αρχές. Πρόσθεσε ότι δεν συμμετείχε σε «ξέπλυμα χρήματος ή παραβιάσεις της νομοθεσίας περί κυρώσεων».

Η MeritServus είπε επίσης ότι «κατά λάθος δεν εντόπισε» τον Μαλοφέγιεφ ως τον κατάλογο κυρώσεων. Μόλις έλαβε γνώση του θέματος, το 2017, λέει η εταιρεία, ενημέρωσε την κυπριακή ρυθμιστική αρχή λογιστικής, ICPAC, και το κυβερνητικό τμήμα που είναι αρμόδιο για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, Mokas.

Όταν προσεγγίστηκε για πρώτη φορά για σχολιασμό, η ICPAC ανέφερε ότι, αφού έλαβε γνώση του θέματος, κάλεσε την MeritServus στα γραφεία της και ζήτησε από την εταιρεία «να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με το νόμο». Πρόσθεσε ότι, από το υλικό που υποβλήθηκε, διαπίστωσε ότι η MeritServus δεν είχε «παραβιάσει» τις κυρώσεις του ΟΗΕ ή της ΕΕ. Σε μεταγενέστερη δήλωση, που εκδόθηκε μετά την επιβολή κυρώσεων για την MeritServus, ο διευθυντής της ICPAC είπε ότι θα «αξιολογήσει την κατάσταση και θα εξετάσει εάν θα ήταν δικαιολογημένο να λάβει οποιαδήποτε ενέργεια επ’ αυτής».

Η Μόκας δήλωσε ότι «δεν έχει νομική εντολή να εφαρμόζει ή να εποπτεύει την εφαρμογή των κυρώσεων».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η υποστήριξη της χώρας στις κυρώσεις της ΕΕ «ήταν σαφής και ξεκάθαρη» και ότι η συνεργασία μεταξύ των αρχών στην Κύπρο και των ομολόγων τους στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτον ήταν «υποδειγματική και αμοιβαία επωφελής». Και πρόσθεσε: «Τα άτομα και οι οντότητες που αναφέρονται σε αυτές τις τελευταίες κυρώσεις έχουν ήδη υποβληθεί στις αρμόδιες αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και μελετώνται με την δέουσα προσοχή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments