Διεθνή

Ο στόχος μείωσης του γαλλικού χρέους φέρνει λιτότητα

Ο στόχος μείωσης του γαλλικού χρέους φέρνει λιτότητα

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ παρουσίασε τους στόχους της κυβέρνησης για τη μείωση του χρέους 2023-2027, με στόχο τη μείωσή του κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες μετά από χρόνια εκτεταμένων δαπανών

Ο υπουργός Οικονομίας Μπρουνό Λεμέρ παρουσίασε τους στόχους της κυβέρνησης για τη μείωση του χρέους 2023-2027, με στόχο τη μείωσή του κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες μετά από χρόνια εκτεταμένων δαπανών. Ωστόσο, η αντιπολίτευση προειδοποιεί ότι αυτό σηματοδοτεί την έναρξη μιας περιόδου λιτότητας στην Ευρώπη.

Η πολιτική δαπανών «ό,τι χρειαστεί» που υπερασπίστηκε ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 έχει τελειώσει.

Ο Λεμέρ παρουσίασε την Πέμπτη το «πρόγραμμα σταθερότητας του χρέους» για την περίοδο 2023-2027, υποστηρίζοντας ότι θα είναι «σταθερός» στην «επιτάχυνση» της μείωσης του χρέους. Η κυβέρνηση δαπάνησε 240 δισ. ευρώ -περίπου το 10% του ΑΕΠ της χώρας- για να καταπολεμήσει τις επιπτώσεις της πανδημίας και, μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, δαπάνησε συνολικά 24 εκατ. ευρώ για μέτρα ανακούφισης λόγω πληθωρισμού για το 2022.

«Είχαμε το χαμηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τα τελευταία δύο χρόνια», που διαμορφώθηκε στο 5,2% το 2022, δήλωσε ο Λεμέρ στους δημοσιογράφους.

Ωστόσο, ο Λεμέρ δήλωσε ότι θέλει τώρα να «επιταχύνει τη μείωση του χρέους της Γαλλίας», στοχεύοντας σε μείωση κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2027, από 111,6% του ΑΕΠ σε 108,3%.

Ομοίως, τα επίπεδα του ελλείμματος θα έπρεπε να επανέλθουν στο 2,9% του ΑΕΠ έως το 2027 – δηλαδή κάτω από το όριο του 3% που ορίζεται στο Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας της ΕΕ για την δημοσιονομική πολιτική, το οποίο μάλιστα τώρα υπόκειται σε σημαντική αναθεώρηση.

Αυτή η ταχύτερη μείωση δικαιολογείται από την ανάγκη να ανακτηθεί «περιθώριο» για να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε νέα πιθανά οικονομικά σοκ, πρόσθεσε ο Λεμέρ.

Η κίνηση αυτή είναι ακόμη πιο επείγουσα καθώς οι τόκοι που καταβάλλονται για το χρέος, κυριολεκτικά, εκρήγνυνται και αναμένεται να αυξηθούν από 46,3 δισ. ευρώ που είναι σήμερα σε 71,2 δισ. ευρώ το 2027, μετά από μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

«Σε μια εποχή που μόλις ζητήσαμε από τους Γάλλους να καταβάλουν προσπάθεια δουλεύοντας περισσότερο, το κράτος πρέπει επίσης να παίξει το ρόλο του στη μείωση των δαπανών», εξήγησε ο Λεμέρ. Κατά συνέπεια, το μερίδιο των δημόσιων δαπανών αναμένεται να μειωθεί από το 57,5% του ΑΕΠ στο 53,5% μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια.

Κάτι τέτοιο όμως θα μπορούσε να οδηγήσει τη Γαλλία σε μια νέα περίοδο λιτότητας, έγραψε στο Twitter η σοσιαλιστική βουλευτής Κριστίν Πιρέ Μπων.

Η Μανόν Όμπρι, ευρωβουλευτής της ριζοσπαστικής αριστεράς και πρόεδρος της ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, προειδοποίησε επίσης ότι το σχέδιο της κυβέρνησης είναι η «αρχή των περικοπών λιτότητας» στο όνομα μιας «ιερής» δημοσιονομικής σταθερότητας.

Τον Ιανουάριο, στο αποκορύφωμα των διαδηλώσεων κατά της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, η Esther Lynch, γενική γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), δήλωσε στη EURACTIV Γαλλίας ότι ένα «νέο κύμα λιτότητας» σαρώνει την Ευρώπη, καθώς τα ποσοστά χρέους εκτοξεύονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

«Τα μέτρα λιτότητας δεν έχουν νόημα σε μια εποχή που η πληθωριστική κρίση είναι καταστροφική για τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη», πρόσθεσε η ίδια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments