Global News

AP News: Η Βουλή των Κοινοτήτων εγκρίνει το νομοσχέδιο Σούνακ για την μετανάστευση

AP News: Η Βουλή των Κοινοτήτων εγκρίνει το νομοσχέδιο Σούνακ για την μετανάστευση

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι Βρετανοί νομοθέτες ενέκριναν την Τετάρτη το σαρωτικό νομοσχέδιο που θα περιορίσει δραματικά την ικανότητα των μεταναστών να ζητήσουν άσυλο στο Ηνωμένο Βασίλειο, παρά τους ισχυρισμούς των επικριτών ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Ιδιαίτερα, τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων ψήφισαν με 289 κατά 230 υπέρ του νομοσχεδίου για την παράνομη μετανάστευση, το οποίο η κυβέρνηση των Συντηρητικών λέει ότι θα αποτρέψει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από το να προσπαθήσουν να φτάσουν στη χώρα με μικρά σκάφη κατά μήκος της Μάγχης κάθε χρόνο. Τώρα πηγαίνει στη Βουλή των Λόρδων, όπου αντιμετωπίζει έντονη αντιπολίτευση — αν και η μη εκλεγμένη άνω βουλή του Κοινοβουλίου μπορεί μόνο να τροποποιήσει, όχι να εμποδίσει, τη νομοθεσία. Η μεγάλη συντηρητική πλειοψηφία στα Κοινά εξασφάλισε το πέρασμά της εκεί, παρά την καταδίκη της αντιπολίτευσης και τους ισχυρισμούς που οι νομοθέτες δεν είχαν αρκετό χρόνο για να εξετάσουν τη νομοθεσία. «Αυτή η κυβέρνηση προσπάθησε να προωθήσει αυτό το θλιβερό, αηδιαστικό νομοσχέδιο μέσω της Βουλής των Κοινοτήτων», δήλωσε ο Στίβεν Φλιν του αντιπολιτευόμενου Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας.

Η νομοθεσία απαγορεύει τις αιτήσεις ασύλου από οποιονδήποτε φτάνει στο Ηνωμένο Βασίλειο με μη εξουσιοδοτημένα μέσα και υποχρεώνει την κυβέρνηση να τους κρατήσει και στη συνέχεια να τους απελάσει «στη χώρα καταγωγής τους ή σε μια ασφαλή τρίτη χώρα». Θα τους απαγορευόταν ποτέ να εισέλθουν ξανά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι νομοθέτες απέρριψαν αρκετές τροπολογίες της αντιπολίτευσης που θα είχαν αποδυναμώσει το νομοσχέδιο, συμπεριλαμβανομένων αλλαγών για την απαλλαγή των εγκύων και των παιδιών από την κράτηση. Ο υπουργός Μετανάστευσης Ρόμπερτ Τζένρικ είπε ότι το νομοσχέδιο έχει σχεδιαστεί για να στείλει το μήνυμα ότι «αν εισέλθετε παράνομα στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεν θα μπορείτε να χτίσετε μια ζωή εδώ».

Οι επικριτές λένε ότι το σχέδιο είναι ανήθικο και ανεφάρμοστο. Λένε ότι οι άνθρωποι που φεύγουν από τον πόλεμο και τις διώξεις δεν μπορούν να σταλούν στα σπίτια τους, και το σχέδιο του Ηνωμένου Βασιλείου για απέλαση αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα είναι βυθισμένο σε νομικές προκλήσεις, έτσι οι μετανάστες πρόκειται να μαραζώσουν στην κράτηση του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς διέξοδο. Το νομοσχέδιο απαγορεύει επίσης στους μετανάστες που είναι θύματα εμπορίας ανθρώπων να χρησιμοποιούν τους σύγχρονους νόμους της Βρετανίας για τη δουλεία για να αποτρέψουν την απέλαση. Αυτό έχει εξοργίσει την πρώην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, συντηρητική, η οποία υπερασπίστηκε νόμους για την προστασία των θυμάτων εμπορίας όταν ήταν στην εξουσία. Η Μέι είπε ότι το νομοσχέδιο ήταν «ένα χαστούκι σε όσους από εμάς ενδιαφέρονται πραγματικά για τα θύματα της σύγχρονης δουλείας» και θα χειροτέρευε την κατάσταση των θυμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments